Την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ, προκειμένου να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι θα ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μηνός.

Το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η απλή αναλογική, είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό για την είσοδο μίας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, έχει τριπλό στόχο:

  • πρώτον, ως σήμα πολιτικής κυριαρχίας με παρεμβάσεις της επόμενης μέρας,
  • δεύτερον, ως σινιάλο συνέπειας στις προεκλογικές δεσμεύσεις μέσα από γρήγορη προώθηση κάθε ώριμου νομοσχεδίου και
  • τρίτον για να μπει στο δημόσιο τερέν «άλλη μία αποτυχία» – κατά τα κυβερνητικά στελέχη – «της εποχής ΣΥΡΙΖΑ» που καθιέρωσε την απλή αναλογική.

Με τον νέο εκλογικό νόμο, ένας συνδυασμός θα μπορεί να κερδίζει την πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή εφόσον το ποσοστό είναι από 40%-42% – ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Άλλωστε, στις βασικές προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών και κατ’ επέκταση του νέου εκλογικού νομοσχεδίου είναι να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή εφόσον σημειώνει μεγάλο ποσοστό και όχι να βρίσκεται τελικά σε αυτή τη θέση κάποιος που έχει μειοψηφήσει κατά πολύ στον πρώτο γύρο.

Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος που εκλέχθηκε δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, οπότε και πρέπει να διαπραγματεύεται για κάθε απόφαση με συμβούλους οι οποίοι δεν ανήκουν στη δική του παράταξη.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ενδεχόμενη απόφαση για πλαφόν που θα αφορά την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Για να μπορεί δηλαδή ένας συνδυασμός να εκλέξει εκπρόσωπο, θα πρέπει να επιτυγχάνεται συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο επίσης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ωστόσο πιθανότατα θα είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει στις βουλευτικές εκλογές.

Ο νέος νόμος θα καταργήσει επίσης την λεγόμενη «4η κάλπη», που με βάση τον «Κλεισθένη», αφορά στις κοινότητες.

Είναι πολύ πιθανό, επίσης, να μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, ενδεχομένως και των περιφερειακών συμβούλων, αναλογικά βεβαίως με τον πληθυσμό, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για πολυάριθμα και γι’ αυτό δυσκίνητα πολλές φορές όργανα.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του, ωστόσο εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου καθώς και το ελάχιστο ποσοστό το οποίο θα εξασφαλίζει την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση του νέου εκλογικού νόμου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει εντάσεις και θα γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων στη Βουλή.

www.dikaiologitika.gr 

Προβλήθηκε 145 φορές
Πέθανε ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης που δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο εφοπλιστής, Ιάκωβος Τσούνης, που πρόσφατα δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, απεβίωσε στις 15.30 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ) όπου νοσηλευόταν.

Αυτά είναι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που λήστευε ηλικιωμένους στην Αττική

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες πέντε ατόμων, κατηγορούμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που προέβαινε συστηματικά σε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές από οικίες ηλικιωμένων ατόμων στα Μεσόγεια Αττικής...

Κορονοϊός: Επιπλέον μέτρα στον οικισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο

Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου Χαλανδρίου, Συμεών Ρούσσου, αποφασίστηκε η κήρυξη του οικισμού Ρομά Νομισματοκοπείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από σήμερα έως και την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 6 π.μ.