ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

9/6/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

·     τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Μέτρα προστασίας του Υμηττού από πυρκαγιές»

Ο Υμηττός είναι βουνό που κυριαρχεί στο τοπίο της Αττικής. Διαθέτει μακραίωνη ιστορία, δεδομένου ότι κατοικήθηκε χιλιάδες χρόνια προ Χριστού. Επίσης, διαθέτει πλούσιους φυσικούς θησαυρούς, αφού είναι σπουδαίος βιότοπος για εκατοντάδες είδη φυτών. Αποτελεί μοναδική δεξαμενή οξυγόνου για το Λεκανοπέδιο Αθηνών, καθώς επίσης και ζωτικό τόπο περιπάτου και ψυχικής ανάτασης.

Μετά το 2000, καταστροφικές πυρκαγιές έχουν πλήξει καθοριστικά δύο από τα βουνά που περιβάλλουν την Αθήνα. Τα δασικά οικοσυστήματα της Πάρνηθας και της Πεντέλης έχουν τραυματιστεί σημαντικά.

Αποτελεί επομένως αναγκαιότητα πρώτης γραμμής η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος των βουνών της Αθήνας, ανάμεσά τους βεβαίως και του Υμηττού. Ο Υμηττός πέρα από τη γενικότερη οικολογική του αξία για το σύνολο της Αττικής είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος για τους κατοίκους του Νότιου Τομέα Αθηνών, περιοχής που μεγάλο μέρος της εκτείνεται στους πρόποδές του.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπόνηση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στον Υμηττό είναι το άκρως απαραίτητο και απαιτούμενο πρώτο βήμα στην προσπάθεια προστασίας του.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του Υμηττού από πυρκαγιές κατά τη θερινή περίοδο που διανύουμε;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Καλλιάνος

Προβλήθηκε 71 φορές
Ο καιρός την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα βαθμιαία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Σάλος στο ''Σωτηρία'': Εργαζόμενος κατηγορείται ότι έβαλε κάμερες στα αποδυτήρια του νοσοκομείου

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο “Σωτηρία“, μετά την καταγγελία ότι εργαζόμενος τοποθέτησε κάμερες στα αποδυτήρια του νοσοκομείου και βιντεοσκοπούσε το νοσηλευτικό προσωπικό την ώρα που άλλαζε.