Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη

Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022


Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης:

1. Έχει σοβαρές σπουδές ως Οικονομολόγος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τ. ΑΣΟΕΕ), Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μ. Βρετανίας.

2. Εργάζεται από 18 χρονών στον ιδιωτικό τομέα και ως ελεύθερος επαγγελματίας, με διάφανη δραστηριότητα, μακριά από επιχειρήσεις σε «γκρίζες ζώνες» πολυσυζητημένες στο παρελθόν, που η λειτουργία τους εξαρτάται, συνδέεται ή ελέγχεται από τον Δήμο.

3. Έχει επιδείξει σοβαρή και έντιμη κοινωνική συμπεριφορά και το όνομά του δεν ενεπλάκη ποτέ, είτε ως πρόσωπο είτε ως Δήμαρχος, σε «ιστορίες» ηθικής τάξης ή νομικής φύσης, που δεν συνάδουν με την εικόνα δημοσίου προσώπου. 

4. Είναι ένας ώριμος ευγενικός άνθρωπος χωρίς έπαρση, που «ξέρει να ακούει» και σε προσωπικό επίπεδο αμέσως σε κερδίζει με το χαμόγελο, την παιδικότητα που ακτινοβολεί, αλλά κυρίως με τη λεπτομερειακή γνώση των προβλημάτων της πόλης.

5. Είναι απλός και ανθρώπινος, ήρεμος και εύστροφος, που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του Δήμου και τη νομοθεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε απίστευτο βάθος.

6. Οι συνεργάτες του συχνά τον «κατηγορούν» ότι είναι υπερβολικά συναισθηματικός, αφού δεν ξεχνάει ποτέ τη θετική προσφορά και συμπεριφορά του καθενός, προσπερνώντας τις «λεπτομέρειες» και δίνοντας ευκαιρίες στους πάντες.

7. Είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός, αφού πριν υπηρετήσει το θεσμό του Δημάρχου υπήρξε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στον Δήμο Ηλιούπολης.

8. Απέδειξε τις διοικητικές του ικανότητες ως Δήμαρχος, αναδείχνοντας νέα υπηρεσιακά στελέχη, που δούλεψαν σκληρά και έφεραν αποτελέσματα στον Δήμο, κόντρα σε έναν Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, σχεδιασμένο από την προηγούμενη διοίκηση για την εξυπηρέτηση προσώπων και καταστάσεων.

9. Υπήρξε δίκαιος στη διαχείριση του προσωπικού, χωρίς χάρες και εξυπηρετήσεις και ζήτησε από όλους να δουλέψουν για το καλό της πόλης, ακόμα και από αυτούς που τον στήριξαν ώστε να εκλεγεί δήμαρχος. 

10. Πιστώνεται τη δημιουργία της Πολεοδομίας μέσα στο Δήμο, ως ένα απαραίτητο μέτρο και εξαιρετικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και ελέγχου, που η προηγούμενη άτολμη διοίκηση ανέβαλε διαρκώς.

11. Έσπασε θύλακες συμφερόντων και απάντησε σιωπηλά αλλά δυναμικά σε μικρούς και μεγάλους εκβιασμούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς, πολέμησε τη γραφειοκρατία και με τις γνώσεις του αντιμετώπισε το «δεν γίνεται» κάποιων υπηρεσιακών.

12. Αμφισβήτησε και επαναθεμελίωσε σε νέα υγιή βάση παλιές συνεργασίες με προμηθευτές του Δήμου, εξασφάλισε νέες συνεργασίες με σοβαρούς επαγγελματίες που προσέφεραν στο Δήμο πιο καλές υπηρεσίες σε πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ ότι παλιότερα και για το λόγο αυτό πολεμήθηκε λυσσαλέα από αυτούς, που παραδοσιακά λυμαίνονταν τον χώρο.

13. Βελτίωσε τον  τρόπο ενημέρωσης και επικοινωνίας των πολιτών με τον Δήμο, μέσω του νέου σύγχρονου site του Δήμου, μέσω του 5ψήφιου αριθμού «15377-Γραμμής του Δημότη» και της πλατφόρμας FixMyCity», με την αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας τους και επιταχύνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης των υπηρεσιών, στα νέα αιτήματα των κατοίκων.

14. Στην πράξη απέδειξε τις πολιτικές του ικανότητες, αφού διαχειρίστηκε με επιτυχία το αρχικά αρραγές αντιπολιτευτικό μέτωπο, στο οποίο δημιούργησε ρωγμές και μεθοδικά πέτυχε συνεργασίες και συσπειρώσεις, που ναι μεν δεν άρεσαν στους αντιπάλους του αφού έχασαν συνεργάτες που κέρδισε αυτός, αλλά που επέτρεψαν στο Δήμο να λειτουργήσει, για το κοινό καλό.

15. Προσπάθησε να λύσει μεγάλα προβλήματα, που ταλαιπωρούν τον Δήμο χρόνια τώρα, όπως το Δημοτικό Κοιμητήριο, τον δημοτικό φωτισμό, αλλά μπλοκαρίστηκε για προφανείς λόγους και εμποδίστηκε από όλες σχεδόν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

16. Δούλεψε σκληρά για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και πέτυχε πολλά, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο εκτεταμένης οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, εν μέσω πανδημίας.

17. Μελέτησε και μεθόδευσε μεγάλες αλλαγές, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή του και έτυχε εγκρίσεων έργων τεράστιας αξίας για την πόλη, που θα την μεταμορφώσουν κυριολεκτικά, όπως το έργο βελτιώσεων στα σχολεία ύψους 2.500.000 ευρώ, που σχεδόν ολοκληρώθηκε, της αστικής αναζωογόνησης που υλοποιείται τώρα στην Κάτω Ηλιούπολη, ύψους 5.000.000 ευρώ, για την απόκτηση οχημάτων για την καθαριότητα και τη Δημοτική Συγκοινωνία και άλλα πολλά αξίας δεκάδων εκατομμυρίων.

18. Άσκησε ανθρωποκεντρική πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης, μείωσε 2 φορές τα δημοτικά τέλη και έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τα μικρά παιδιά, τους νέους και τους γονείς τους ανακαινίζοντας δεκάδες παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους και βοήθησε ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες της πόλης, παρέχοντας νομική προστασία σε περιπτώσεις πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, κομμένο ρεύμα και έκτακτη οικονομική στήριξη, μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες.

19. Υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών και δεν παρασύρθηκε από τις νεοφιλελεύθερες σειρήνες της ιδιωτικοποίησης.

20. Αντιμετώπισε στα ίσα, τοπικές επιχειρήσεις και τοπικούς παράγοντες, που αυθαιρετούσαν, τους καταλόγισε μεγάλα πρόστιμα για τις παραβάσεις τους και τους υποχρέωσε και να τα πληρώσουν και να ακολουθήσουν την νομιμότητα, οδηγώντας τους ακόμα και στον εισαγγελέα.

21. Δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά - ενώ είχε τη δυνατότητα - τα ατοπήματα του προηγούμενου Δήμαρχου και κινήθηκε θεσμικά με πολιτική αξιοπρέπεια, για την προστασία του θεσμού του Δήμου και του Δημάρχου.

Σήμερα ο κ. Βαλασόπουλος διώκεται ποινικά, αφού η Ελληνική Δικαιοσύνη σ’ αυτόν προσωποποίησε την δίωξη για την «εξαφάνιση» του εμπιστευτικού πρωτοκόλλου του τότε γραφείου δημάρχου, μετά από την «κατ’ αγνώστων» μήνυση του Γ. Χατζηδάκη για «υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου». Η δίκη είχε προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο και έχει αναβληθεί για τον Μάρτιο του 2024.

Με τον ίδιο έντιμο και ψύχραιμο τρόπο ο Γ. Χατζηδάκης αντιμετώπισε και την απόφαση αθώωσης του κ. Βαλασόπουλου, για «έκνομες συμπεριφορές», αφού στην πραγματικότητα η Δικαιοσύνη δέχθηκε μεν ως αληθινά γεγονότα όσα καταγγέλθηκαν, αλλά αφού ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, δεν υπήρξε οικονομική ζημία του Δημοσίου άρα και ενοχή του κατηγορούμενου(!) και η υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο. Έτσι γράφτηκε στην ιστορία της Ηλιούπολης, η πιο «πολιτικά ατιμωτική και ενοχοποιητική» αθώωση δημάρχου.

22. Άκουσε ελεεινούς υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς, που τους αντιμετώπισε με ψυχραιμία, απαξιώντας να απαντήσει, γιατί πραγματικά δεν τον άγγιζε η λάσπη που του πέταξαν και κατηγορίες για εκατομμύρια που τάχα θα έκαναν φτερά με τα LED, από ανθρώπους που δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, πως λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

23. Διαχειρίστηκε το ζήτημα του αυθαίρετου Προφήτη Ηλία επιδεικνύοντας σοβαρότητα, μετριοπάθεια, αντικειμενικότητα και τον δέοντα σεβασμό στην Εκκλησία. Αντιμετώπισε στωικά τις απίθανες κατηγορίες που δέχθηκε, ένθεν κακείθεν, και έφερε σε πέρας την αποστολή του, εξασφαλίζοντας την σκληρή αντιμετώπιση από την πολιτεία του αυθαιρετούντα ιερωμένου, με θηριώδες πρόστιμο 150.000 ευρώ, υποστηρίζοντας στα δικαστήρια αθόρυβα και αποτελεσματικά το θέμα έως τελεσιδικίας, «κλειδώνοντας» την κατεδάφιση και δρομολόγησε την οριστική λύση, αναθέτοντας τη μελέτη ασφαλούς κατεδάφισης του αυθαιρέτου και αποκατάστασης του παλιού ξωκλησιού σε ειδικευμένο μελετητή.

24. Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο θέμα της προστασίας του ρέματος Πικροδάφνης αξιώνοντας την χρήση μεθόδων Φυσικής Μηχανικής για την προστασία του τελευταίου ανοικτού τμήματος και δεσμευόμενος για την αποκατάσταση στην αρχική της μορφή της κοίτης του άνω τμήματος, που κακώς διαμορφώθηκε σε ανοιχτό οχετό στο παρελθόν.

25. Επεξεργάστηκε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και πιέζοντας συνεχώς όπου έπρεπε, σχεδίασε λύσεις πραγματοποιήσιμες, όπως αυτή του Δημοτικού Κοιμητηρίου στο στρατόπεδο «Σακέτα», που πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος προσέφερε πολλά και δικαιούται μια δεύτερη εντολή για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του, σε φυσιολογικές συνθήκες, με ισχυρή εντολή και πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά κρινόμενος στην δεύτερη θητεία του και από όλους εμάς, αλλά και την τοπική κοινωνία, με μεγάλη αυστηρότητα.

Προβλήθηκε 1927 φορές

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.