Σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου,συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη νίκη ενάντια στον φασισμό - ναζισμό και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Η 9η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο που δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύσουν την ειρήνη και όσα κατέκτησαν στη διάρκειά της, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εδώ και 76 χρόνια η 9η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Πρόκειται για την ημέρα που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων (1945) και τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο πόλεμος εκείνος στοίχισε εκατόμβες νεκρούς και τραυματίες.

Κατέστρεψε χώρες και οικονομίες.

Συνέβησαν απάνθρωπα ολοκαυτώματα και αφανισμός πληθυσμών.

Και στη χώρα μας είχαμε αρκετά ολοκαυτώματα, όπως στο Δοξάτο και στη Δράμα, στα Κερδύλια, στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Καμένο, στην Κάνδανο που την αφάνισαν οι ναζί με τη διαταγή προς το… μέλλον να μη ξαναστηθεί ούτε μετά από 1.000 χρόνια!

Ευτυχώς, 4 χρόνια μετά έπαψε να υπάρχει το… «χιλιόχρονο Ράιχ»!

Το 10% του πληθυσμού της Ελλάδος πέθανε εξ' αιτίας του πολέμου!

Από τα χειρότερα ολοκαυτώματα ήταν εκείνα των Εβραίων, των Σλάβων (Ρώσων, Γιουγκοσλάβων, Πολωνών, Τσεχοσλοβάκων Σλοβένων κ.α.) και των Ρομά.

Χιλιάδες Εβραίοι – Έλληνες πολίτες και Έλληνες, εξοντώθηκαν.

Τα εξοντωτικά στρατόπεδα με τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια με τις υψικάμινους, αποτελούν τα σύμβολα ντροπής της ανθρωπότητας και δημιουργούν ερωτηματικά, πως η πλέον ανεπτυγμένη και πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης, διολίσθησε σε τέτοια τερατώδη εγκλήματα.

Σύμφωνα ωστόσο με τους The Times of Israel περισσότερα από 42.500 στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν βρεθεί!

Αυτή η ιστορία όμως πρέπει να γίνει μάθημα στις νεότερες γενιές και ποτέ να μη ξεχνάνε το σύνθημα που γράφτηκε και στον τόπο εκτέλεσης στα Καλάβρυτα: «Ποτέ πια πόλεμος, Ποτέ πια φασισμός»!

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δημιούργησε αντίσταση και ανταρτικές ομάδες κατά της τριπλής κατοχής, Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας, αμέσως μόλις μπήκαν οι κατακτητές.

Γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού και δόξας στον αγώνα αυτόν της Εθνικής Αντίστασης.

Οι νεκροί πολίτες στον Β΄ΠΠ υπολογίζονται σε 57 εκατομμύρια και οι νεκροί στρατιώτες σε 23 εκατομμύρια, σύνολο 80 εκατομμύρια!

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν πόλεμος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945, αν και σχετικές συγκρούσεις ξεκίνησαν από νωρίτερα.

Σε αυτόν ενεπλάκη η πλειονότητα των κρατών του τότε κόσμου -συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων δυνάμεων (Ε.Σ.Σ.Δ., Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία)- δημιουργώντας τελικά δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) και τις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

Από την πλειονότητα των ιστορικών θεωρείται ως συνέχεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί στην ουσία τα αίτια και οι δυνάμεις που τον προκάλεσαν ήταν οι ίδιες.

Μερικές από τις βασικές αιτίες του πολέμου ήταν οι επαχθείς όροι που επιβλήθηκαν στην ηττημένη Γερμανία από τη συνθήκη των Βερσαλιών και η τάση των χωρών του φασιστικού Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) να κυριαρχήσουν στον κόσμο.

Η ουσία όμως του πολέμου βρισκόταν στην τεράστια σύγκρουση συμφερόντων των ισχυρών κρατών για την παγκόσμια οικονομική και κρατική κυριαρχία.

Ας ελπίσουμε ότι οι λαοί δεν θα επιτρέψουν ξανά, ούτε τον φασισμό, ούτε καταστροφικούς πολέμους, παρότι νέα σύννεφα εμφανίζονται στον ουρανό με τις νέες αντιπαραθέσεις ισχυρών στρατιωτικοπολιτικών και οικονομικών μπλοκ και η περιοχή της ενέργειας του Πλανήτη, η Μ. Ανατολή, είναι ήδη ένας μεγάλος περιφερειακός πόλεμος με μεγάλες ομοιότητες με όσα προηγήθηκαν του Β.ΠΠ

www.zougla.gr

Προβλήθηκε 182 φορές

Ο ΣΕΒ θέλει και λεφτά για να μην πληρώνει! (του Γιώργου Τζεδάκι)

Πώς φαίνεται ο Χατζηδάκης ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ του. Θα δουλεύει, λέει, μια μητέρα 10-12 ώρες κάθε μέρα κι έτσι θα μπορεί στο ρεπό της Παρασκευής να παίζει με τα παιδιά της. Μόνο που τότε βρε Κωστή μας δεν θα μπορεί από την κούραση ούτε να τους μιλήσει!

... και... Πράσινα Άλογα (και... πράσσειν άλογα) - Τούλα Πάντου - Σταύρος Πάντος

Έναν ''μύθο'' θα σας πω ... Σε κάποια πόλη, κάποιος από τύχη εφευρέτης καταστρέφει το κοντινό δάσος, για να αξιοποιήσει τα φυτά για μια εφεύρεσή του που κάνει τρελές πωλήσεις. Στόχος να αποκομίσει κέρδη. Όλη η βλάστηση και η φυτική ζωή της πόλης αντικαθίστανται με τεχνητές κι ένας άπληστος Δήμαρχος, ο Aloysius O'Hare...

Θεωρούν τη χώρα τσιφλίκι τους! (Γιώργος Τζεδάκις)

Η Κεραμέως μας εξηγεί πως όσοι μαθητές δεν γράφουν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις «δεν αξίζουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο». Στο μεταξύ, η ίδια απέτυχε να μπει και φοίτησε στο εξωτερικό! Και την έκαναν και υπουργό Παιδείας… Έχει, όμως, ιδέες η αφιλότιμη.

Η Πόλις Εάλω...Ο θανάσιμος τραυματισμός του Ιωάννη Ιουστινιάνη (29 Μαΐου 1453) του Κωνσταντίνου Λινάρδου

Στις 26 Ιανουαρίου του 1453, κατέφτανε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με 700 στρατιώτες, ο κατά Δούκα `` επιδέξιος ανήρ και εις παραταγάς και συνασπισμούς πολέμων δοκιμώτατος `` Γενουάτης, Ιωάννης Ιουστινιάνη Λόγγο.