Άγιος Γεώργιος: Το παλαιότερο μνημείο της Ηλιούπολης στην χειρότερη εγκατάλειψη και απαξία.


Ένα μοναδικό μνημείο πολιτισμού έχει αφεθεί στην χειρότερη εγκατάλειψη και απαξία. Χρονολογείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από την υστεροβυζαντινή περίοδο (1261-1453).

Συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη και πίσω από την ενοριακό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, υπάρχει ο ναϊσκος του Αγίου Γεωργίου. Μπροστά από το ιστορικό αυτό εκκλησάκι της Παλαιολόγειας περιόδου, υπάρχει ένας αιωνόβιος πεύκος, στο κέντρο ενός γηπέδου, εν μέρει πλακόστρωτου, που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος τόπο συνάθροισης των κατοίκων του χωριού Καράς κατά την μακραίωνη οθωμανική περίοδο.

Ο τάφος που διακρίνεται είναι του Αλεξίου Νάστου.

Τα τελευταία χρόνια, στο μικρό κενό που υπήρχε, ανάμεσα στον δυτικό τοίχο του βυζαντινού μνημείου και τον νέο ενοριακό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου έχει προστεθεί μια μικρή κατασκευή, από τσιμεντόλιθους που χρησιμοποιείται ως WC (!).

Το κτίσμα αυτό, προσβάλλει την ιστορικότητα του χώρου και ακουμπά σχεδόν, στον μοναδικό για την Ηλιούπολη και σπάνιο για την ευρύτερη περιοχή, βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το αποτέλεσμα είναι, αυτή η αυθαίρετη κατασκευή, να δυσκολεύει αφάνταστα την εργασία των αρχαιολόγων, τόσο στην επιθεώρηση του μνημείου, όσο και στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης.


Απορίας άξιο είναι, πως μέχρι τώρα, οι αρμόδιες αρχές, (Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Ηλιούπολης) δεν έχουν επέμβει σωστικά, ο καθένας στο μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, για το σπάνιο αυτό μνημείο της Ηλιούπολης και της ευρύτερης περιοχής.

Τώρα χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλία, αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

Από τα τόσα εκατομμύρια που μοιράζει ο Περιφερειάρχης Αττικής κ.Πατούλης σε έργα, δεν αξίζει να δαπανηθούν λίγες χιλιάδες ευρώ η μοναδική αυτή "κιβωτός" της Ορθοδοξίας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, για να σωθεί από την κατάρρευση και τον αφανισμό;

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι υπόθεση όλων των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την αξία της και το "φορτίο" των πληροφοριών που συνεισφέρουν, μνημεία όπως ο Άγιος Γεώργιος, στην ιστορική έρευνα.

πηγή

Προβλήθηκε 3355 φορές