Αναβολή για τις 18 Ιανουαρίου 2023 πήρε η ακρόαση του 8ου Πειθαρχικού Τμήματος του Δ.Σ.Α για την αναφορά που έγινε εις βάρος της μαχόμενης δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη από τη Νομική Σύμβουλο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης με αφορμή την υπογραφή εξώδικου από την ίδια ως πληρεξούσιας συνηγόρου.

Πλήθος κόσμου, σωματεία και συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν στο δημόσιο κάλεσμα για συμπαράσταση αλληλεγγύης στη διωκόμενη δικηγόρο, την Τετάρτη στις 17:30 στο κτίριο του ΔΣΑ, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη και εκδικητική δίωξη εις βάρος της ίδιας αλλά και των αξιών που εκφράζει μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους της εντός και εκτός αιθουσών. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λεγάκη είναι συνήγορος της κοπέλας από την Ηλιούπολη που υπήρξε επί σειρά χρόνων θύμα τράφικινγκ και στις 5/12 αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη ενάντια στους θύτες της και εμπλεκόμενους στο κύκλωμα, μεταξύ τους και ο αστυνομικός που την κρατούσε με τη βίαια κλεισμένη σε σπίτι για δύο χρόνια.

Χαρακτηριστικά, ο δικηγόρος υπεράσπισης της Αντωνίας Λεγάκη, Κώστας Παπαδάκης αναφέρει ότι η δικηγόρος «ελέγχεται πειθαρχικά επειδή υπέγραψε ως πληρεξούσια δικηγόρος Εξώδικο εντολέων της (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Κέλευθος") με την οποία οι τελευταίοι διαμαρτύρονταν προς τον Οργανισμό για την διετή καθυστέρηση πιστοποίησης της άδειας λειτουργίας του συνεταιριστικού φροντιστηρίου τους αποδίδοντάς την σε πιθανή υπαιτιότητα της Νομικής Συμβούλου, χωρίς να την κατονομάζουν.

Παρά το γεγονός ότι οι εντολείς της Αντωνίας Λεγάκη είχαν αναλάβει προ πολλού δημόσια την ευθύνη του περιεχομένου του Εξωδίκου, η εγκαλούσα εμμένει στην αναφορά της και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της εκδίκασης. Η κλήση για τις 30.11.2022 επιδόθηκε στην Αντωνία Λεγάκη με στις 17.11.2022 ! Προηγουμένως, το 8ο Τμήμα είχε συνεδριάσει στις 

Προηγουμένως, το 8ο Τμήμα είχε συνεδριάσει στις 19.10.2022, πλην όμως δεν είχε εκδώσει απόφαση, αλλά είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια των Πειθαρχικών Τμημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου αυτή να αποφανθεί για το μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα εάν η εγκαλούσα έχει δικαίωμα να παραστεί στην διαδικασία και να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας, αίτημα στο οποίο η πλευρά της Αντωνίας Λεγάκη δεν έφερε καμία αντίρρηση και το εξέφρασε στην Ολομέλεια που συνεδρίασε στις 15.11.2022. Προτού να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της Απόφασης της Ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, την επόμενη κιόλας μέρα ορίστηκε δικάσιμος στο 8ο Τμήμα η 30.11.2022 και καλείται η Αντωνία Λεγάκη να εμφανιστεί για απολογία.

Πέντε μέρες πριν από την έναρξη της δίκης (5.12.2022) για τη διαβόητη υπόθεση της Ηλιούπολης, στην οποία η Αντωνία Λεγάκη υποστηρίζει την κατηγορία για λογαριασμό της φερομένης ως παθούσας για πολυπρόσωπα κακουργήματα βιασμού, αρπαγής κλπ, η συνήγορος καλείται να υπερασπιστεί πρώτα και κύρια τον εαυτό της έχοντας να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων ως ενδεχόμενο και την επιβολή μιας ποινής η οποία θα την θέσει εκτός δίκης, αφού η έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Έχοντας υπόψη τους όλα τα παραπάνω σωματεία, συλλογικότητες, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, η κοινωνία των αγώνων τάχθηκε στο πλευρό της Αντωνίας Λεγάκη, όπως έδειξαν στις 19.10.2022 με την μαζική και δυναμική παρουσία τους στα γραφεία του Δ.Σ.Α., αλλά και με εκατοντάδες ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης και είναι βέβαιο ότι θα ξαναδώσουν το παρόν.

Όλοι αυτοί εύλογα διερωτώνται και γιατί οι πειθαρχικές διαδικασίες του Δ.Σ.Α. εμμένουν στη δίωξη και γιατί θέτουν σε τόση υψηλή προτεραιότητα την εκδίκασή της με τόσο γοργούς ρυθμούς και προφανείς υπερβάσεις, όταν επανειλημμένες συμπεριφορές μεγαλοδικηγόρων που έχουν προκαλέσει εκτεταμένα δημόσια πολύ μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο ζήλο.

Ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η ανάμειξη του Προέδρου του Δ.Σ.Α., Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος με Εξώδικη Διαμαρτυρία του εναντίον της Αντωνίας Λεγάκη, την οποία ο ίδιος δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν τις 19.10.2022 διαμαρτύρεται (χωρίς και να απαντά επί της ουσίας) και την “απειλεί” με αγωγή επειδή επεσήμανε την σπουδή στην πρόοδο της διαδικασίας και στην ουσία επειδή υπερασπίζεται δημόσια τον εαυτό της, θεωρώντας σωστά ότι η δίωξη της δεν αφορά μόνο το πρόσωπο της, αλλά το σύνολο της υπερασπιστικής δικηγορίας.

Και πράγματι, από την σκοπιά αυτή η πειθαρχική δίωξη της αγωνίστριας δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη ορθά αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μια απειλή ενάντια στην υπερασπιστική δικηγορία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αυτή εκφράζει και θέτει σε όλους μας, δικηγόρους και μη, επιτακτικά το καθήκον υπεράσπισης της».

ΜέΡΑ25: Να πάψει η πειθαρχική δίωξη της Αντωνίας Λεγάκη

Τέλος ζητά να μπει στην πειθαρχική δίωξη της Αντωνίας Λεγάκη ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του:

«Η πειθαρχική δίωξη εναντίον της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη είναι επίθεση στην ελεύθερη δικηγορία, στην υπεράσπιση των κινημάτων και στην υποστήριξη των γυναικείων ζητημάτων, όπως όλα αυτά η Αντωνία Λεγάκη εδώ και πολλά χρόνια με συνέπεια υπηρετεί και εκπροσωπεί.

Με εντυπωσιακούς χρόνους και τρομερό ζήλο το Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας προχωρά στην εκδίκαση της υπόθεσης, την ίδια ώρα που για άλλους "μεγαλοδικηγόρους" που έχουν προκαλέσει δημόσια προβλήματα για τον σύλλογο δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Η Αντωνία Λεγάκη καλείται να απολογηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης της Ηλιούπολης (5/12/22) που αφορούσε υπόθεση trafficking και έγινε γνωστή μέσα από τη βοήθεια σερβιτόρας σε καφετέρια. Η Δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη κινδυνεύει με το ενδεχόμενο ποινής που θα την θέσει εκτός αυτής της πολύ σημαντικής δίκης.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 στηρίζουμε με όλη μας την ψυχή, την δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη και καλούμε όλες και όλους, αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 5:00 μμ, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60) σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αντωνία Λεγάκη και διαμαρτυρίας σε όσους νομίζουν πως μπορούν να την εμποδίσουν να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πολιτικές ελευθερίες, τα γυναικεία δικαιώματα και την αμερόληπτη δικηγορία.»

www.efsyn.gr

Προβλήθηκε 300 φορές