Ο Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με τον Ν. Χαρδαλιά και τον γ.γ. του υπ. Υγείας εγκαινίασαν με κάθε επισημότητα το «mega εμβολιαστικό κέντρο» στη Helexpo.


● Την ίδια ώρα όμως, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών, η προτεραιοποίηση βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ούτε έχει εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, επικεφαλής της επιχείρησης ανοσοποίησης του πληθυσμού, εγκαινίασε με κάθε επισημότητα το λεγόμενο «mega εμβολιαστικό κέντρο» της Αττικής στη Helexpo.

Η χρησιμότητα του κέντρου είναι αδιαμφισβήτητη για να σηκώσει ένα μέρος του βάρους των εμβολιασμών που έχουν επωμιστεί κυρίως τα νοσοκομεία.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο ζήτημα της προτεραιοποίησης του εμβολιασμού παραμένει σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και απόγνωσης.

Τα μηνύματα προς την «Εφ.Συν» είναι δεκάδες.

Χαρακτηριστικό εκείνο μιας 34χρονης που ανήκει σε ομάδα με εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει βαριά από κορονοϊό, καθώς έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργεία καρδιάς και φέρει μόσχευμα στη θέση της πνευμονικής βαλβίδας.Πρόσβαση στο εμβόλιο δεν έχει μέχρι σήμερα, όπως δεν έχουν πολλοί ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Επιπλέον, διαπιστώνει ότι «για το κράτος προηγείται ένας 20χρονος αστυνομικός χωρίς το παραμικρό υποκείμενο νόσημα».

Τις τελευταίες ημέρες, η γυναίκα πήρε την πρωτοβουλία, όπως γράφει, «γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για τους χρόνια πάσχοντες, κι επισκέφτηκα περίπου 5 εμβολιαστικά κέντρα στο τέλος της απογευματινής βάρδιας, ζητώντας να εμβολιαστώ με κάποια απ’ τις δόσεις που περίσσεψαν. Μου είπαν ότι είναι αναγκασμένοι να καλέσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων».

Με άλλα λόγια, μια γυναίκα με σοβαρά προβλήματα υγείας κατέληξε να επαιτεί τη δόση του εμβολίου, αλλά η παράκλησή της απορρίφθηκε καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.


Οι καρκινοπαθείς

Και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της ζητά «να μην καθυστερήσει ο εμβολιασμός των ογκολογικών ασθενών».

Οι ογκολόγοι μεταφέρουν τις επανειλημμένες κλήσεις επιζώντων από καρκίνο που δέχεται το κέντρο επικοινωνίας της επιστημονικής εταιρείας και δηλώνουν πως «είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών, αφού ήδη ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της ομάδας πρώτης προτεραιότητας (πολύ μεγάλης ηλικίας ατόμων, υγειονομικών κ.ά.)».

Από την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών έχουν ξεχαστεί και άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού.

Όπως το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης. Ο λόγος; «Είναι εργολαβικοί και δεν τους βλέπει το σύστημα», εξηγεί στην «Εφ.Συν» ο Αντώνης Καραβάς, γιατρός-παθολόγος.

Ο ίδιος περιγράφει με λεπτομέρεια τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπλήρωσης που έχει μετατραπεί σε μηχανισμό... προτεραιότητας: Κάθε 3 ώρες στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης που πραγματοποιεί εμβολιασμούς από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενημερώνονται η Υγειονομική Περιφέρεια και το Συντονιστικό των Σωμάτων Ασφαλείας για τις αδιάθετες δόσεις και κατακλύζονται τα ιατρεία από ένστολους!

Η ευκολία της ενεργοποίησης ενός τέτοιου μηχανισμού και της ετοιμότητας των στελεχών του στρατού και της αστυνομίας δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία προκειμένου να προηγηθούν στον εμβολιασμό σε σχέση με ανθρώπους για τους οποίους το εμβόλιο μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πήρε πρόσφατα τη συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου να μη χαθεί καμία δόση: εάν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες στο τέλος της ημέρας και διαπιστωθεί αδυναμία των ατόμων προτεραιότητας, υγειονομικών και ηλικιωμένων, να μεταβούν στο εμβολιαστικό κέντρο, έστω και αν έχουν ραντεβού την επόμενη ημέρα.

Αν λοιπόν υπάρχουν υγειονομικοί και ηλικιωμένοι που θέλουν να εμβολιαστούν, δεν θα έπρεπε να κληθούν κατά προτεραιότητα έναντι των ενστόλων; Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο και με τις ευπαθείς ομάδες;

Την ευθύνη για την τήρηση της σειράς εμβολιασμού την έχει το υπουργείο Υγείας, που οφείλει να διασφαλίζει ότι ένα δημόσιο αγαθό όπως το εμβόλιο διατίθεται σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε εκείνους δηλαδή που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ωστόσο, ενάμιση μήνα ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών με την ονομασία «Ελευθερία», η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παραμένει στον αέρα.

Αν και έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, ούτε την έχει δημοσιοποιήσει επίσημα το υπουργείο, ως όφειλε, ούτε έχει εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Θεμιστοκλέους, έθεσε τα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση «λόγω φόρτου εργασίας».

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι επίσημο ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Υγείας και οι γνώμες της πρέπει να δημοσιοποιούνται, καθώς δεν αντλεί τη νομιμοποίησή της από τον εκάστοτε υπουργό αλλά από την εμπειρογνωμοσύνη της.

Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να τη δεχτεί ή να μην τη δεχτεί, δεν είναι δεσμευτική, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημοσιοποιείται η γνώμη της.

Η παρουσίαση

Την αναλυτική προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, στις 15 Ιανουαρίου, στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Το efsyn.gr τη δημοσιοποίησε («Αποκλειστικό: η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19», 18.01.2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εκφράστηκε δυσαρέσκεια από τον αρμόδιο του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς.

Οσο δεν δημοσιοποιείται επίσημα η προτεραιοποίηση και, πολύ περισσότερο, όσο δεν αποκτά νομική μορφή εκτελεστής πράξης, παραμένει στον αέρα.

Τι συμβαίνει; Στην ηπιότερη εκδοχή μπορεί να είναι ανοργανωσιά. Μια περισσότερο αιχμηρή εκδοχή αφορά τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της γνώμης ενός τέτοιου οργάνου προστατεύει και την αξιοπιστία του υπουργού και την πολιτική ευθύνη που φέρει.

Διότι έτσι μπορεί να επικρατήσει το χάος, πάντα όμως η ευθύνη θα είναι του υπουργού, αν για παράδειγμα εμφανίζονται κάποιοι που παίρνουν τη θέση όσων έχουν προτεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει θολό και διευκολύνονται οι παρεκκλίσεις.Θυμίζουμε ότι υπάρχουν και παλαιότερες καταγγελίες από νοσοκομεία («Σωτηρία», «Λαϊκό», Γενικό Νοσοκομείο Χίου, Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»), οι οποίες έχουν φτάσει και στο υπουργείο Υγείας, για εμβολιασμούς εκτός προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κάτι που σημαίνει ότι έκαναν το εμβόλιο άνθρωποι που δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Υπάρχουν επίσης οι καταγγελίες της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στην «Εφ.Συν.» ότι τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις προηγούνται των υγειονομικών.

Πληθώρα καταγγελιών που παραμένουν αναπάντητες και αδιερεύνητες, υποβαθμίζοντας έτσι το κρίσιμο εγχείρημα της ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος πότε είναι η σειρά του, να μπορεί να ελέγχεται η διαδικασία, να υπάρχουν διαφάνεια και εμπιστοσύνη.

❗ Το Σαββατοκύριακο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.882 νέα γνωστά κρούσματα, 49 απώλειες ανθρώπινων ζωών, 301 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Καταγράφηκαν 93 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του Ην. Βασιλείου, ανεβάζοντας το σύνολο στη χώρα στα 495, και 1 του νοτιοαφρικανικού - σύνολο 7.

Παράλληλα μετράμε 526.369 εμβολιασμούς, από τους οποίους 371.462 αφορούν την πρώτη δόση και 154.907 τον πλήρη εμβολιασμό.

ΠΗΓΗ


Προβλήθηκε 202 φορές

 Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων Ηλιούπολης: ''Καθυστέρηση εφαρμογής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε επαγγελματίες, εργαζόμενους και ανέργους''

Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών και τελών τραπεζοκαθισμάτων τόσο για επαγγελματίες όσο και για εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή καθώς και άνεργους.

Πρώτα η Ηλιούπολη: ''Ζητάμε Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Δημόσια Περιουσία''.

Η επικαιρότητα στο ζήτημα της Δημόσιας Περιουσίας, ζήτημα που ταλανίζει την Πόλη μας εδώ και δεκαετίες, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει εδώ και καιρό.