Απροστάτευτοι και ξεχασμένοι... (Γιώργος Τζεδάκις)

Αρθρογραφία 28 Νοεμβρίου 2020

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΕΔΑΚΙ

  • Σαν ανέκδοτο ακούγεται, πλέον, η προ μηνός δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος».
  • Η πραγματικότητα τον διαψεύδει.
  • Απροστάτευτοι είμαστε όλοι!
  • Και όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από την κυβερνητική αναλγησία.
  • Οι μόνοι που προστατεύονται οικονομικά και νομοθετικά είναι οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Δεν διώκονται τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που χάριζε τα θαλασσοδάνεια σε βιομήχανους και εφοπλιστές, χρεοκοπώντας το μαγαζί, παραμένει στη θέση της, παρά την κρατικοποίηση της τράπεζας.
  • Από την άλλη, δύστυχοι συμπολίτες μας που τα μνημόνια τους γκρέμισαν ζωή και όνειρα είναι οι μόνοι που δεν βιάζονται να τελειώσει η υγειονομική κρίση.
  • Και να επιζήσουν, θα βρεθούν στο δρόμο!
  • Τα δικά τους απλήρωτα δάνεια δεν τα διαγράφουν οι τραπεζίτες.
  • Κι ενώ η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά την ολιγαρχία, αφήνει αβοήθητα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
  • Η περίπτωση οικογένειας που παρακάλεσε τεχνικό να περιμένει μια ώρα για να της κόψει το ρεύμα, επειδή το παιδί της έκανε διαδικτυακό μάθημα, δεν είναι μεμονωμένη.
  • Και δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο τη ζοφερή καθημερινότητα που εξακολουθούν να βιώνουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
  • Σε, περίπου, 140000 οικογένειες έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και σε, σχεδόν, 350000 νοικοκυριά έχουν στείλει ειδοποίηση για διακοπή…
  • Και τους ακούγεται ειρωνικό το «Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς».
  • Μέσα στην παγωνιά και χωρίς τα απολύτως αναγκαία για τη διαβίωσή τους, το μόνο που δεν νιώθουν είναι ασφαλείς.
  • Και η δική τους αγωνία δεν είναι πώς θα γιορτάσουν με καραντίνα τα Χριστούγεννα, αλλά πώς θα τη βγάλουν μέχρι τότε…
  • Ένας άλλος κόσμος που δεν βλέπουν οι κυβερνώντες και δεν δείχνουν τα πετσοπληρωμένα μέσα ενημέρωσης.
  • Ένας κόσμος, όμως, υπαρκτός.
  • Με πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, με εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και σχεδόν, δύο εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους που ζουν με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα.
  • Αυτός είναι ο κόσμος που θέλουν να κρύψουν για να μην χαλάσει ο κυβερνητικός τους μύθος.
  • Μόνο, που όπως και το χρήμα, έτσι και η φτώχεια δεν κρύβεται…
  • Και ενίοτε, εκδικείται.

πηγή

Προβλήθηκε 538 φορές

Ψάχνετε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως;

Τα προπτυχιακά εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Brive, προσφέρουν μοναδική ευελιξία στις σπουδές σας, επιτρέποντας πρόσβαση σε εκατοντάδες ειδικότητες από κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, χωρίς να χρειάζεται να διακόψετε την καθημερινότητά σας.

Τα πάντα για το σχολείο!

Τα σχολικά είδη για το 2025-2026 που θα βρείτε στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, περιλαμβάνουν πλήθος επιλογών, όπως, για παράδειγμα, πάνινες τσάντες εμπνευσμένες από διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Van Gogh, ο Monet και ο Cezanne, ιδανικές για βιβλία και σημειωματάρια.

Τα πτερόεντα δώρα. Πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ξένος του κόσμου και της σαρκός κατήλθε την παραμονήν από τα ύψη συστείλας τας πτερύγας, όπως τας κρύπτει θείος άγγελος. Έφερε δώρα από τα άνω βασίλεια, δια να φιλεύση τους κατοίκους της πρωτευούσης. Ήταν ο καλός άγγελος της πόλεως.

Η Σταχομαζώχτρα (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που πρωτοδημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 1889 στην εφημερίδα «Εφημερίς». Είναι ίσως το δημοφιλέστερο διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα, καθώς περιλαμβάνεται σταθερά από πολλών χρόνων στα σχολικά βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.