Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιουπόλεως μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα «Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για την ενίσχυση των συσσιτίων των Ιερών Ναών του Δήμου Ηλιούπολης».

Την Τρίτη 25 Απριλίου ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, παρέδωσε στο Δήμο έγγραφο του Ναού, περί αποδοχής της επιχορηγήσεως εφόσον αυτή εγκριθεί, με περιεχόμενη και την έκφραση των ευχαριστιών της εκκλησιαστικής Κοινότητος προς τους αρμοδίους.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου ο πρόεδρος του ενοριακού Φιλοπτώχου πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης, επικοινώνησε τηλεφωνικώς, για το εν λόγω θέμα, με τον Δήμαρχο Ηλιουπόλεως Βασίλειο Βαλασόπουλο αλλά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαρίνο Μπασούρη.

Αυθημερόν και μετά τις παραπάνω ενέργειες, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου απέστειλε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επιστολή, αναφερόμενη στα της άνισης διανομής της επιχορηγήσεως.

Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ

Προς
τας εριτίμους κυρίας και τους εντιμοτάτους κυρίους
τον τε πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Ηλιουπόλεως.
Ενταύθα.

Κοινοποίηση:
Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμείον Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Εκκλησιαστικές Κοινότητες Ηλιουπόλεως.

Εξοχώτατε κύριε πρόεδρε,
ερίτιμες κυρίες και εντιμώτατοι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με την χαράν που δίδει εις τους πιστούς ανθρώπους, ο κενός τάφος του Αναστημένου Χριστού, ασπάζομαι πάντας Υμάς και εύχομαι καλή δύναμιν εις το ευθυνοφόρον έργον της υπηρεσίας Υμών, προς τους πολίτας της Θεοφρουρήτου ημών πόλεως.

Από την με αριθμόν πρωτοκόλλου 10808 και με ημερομηνία 21/04/2017 πρόσκληση του εξ Υμών προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου εντιμωτάτου Ηλιού Πανταζοπούλου, πληροφορήθημεν ότι ανάμεσα εις τα πολλά θέματα που θα συζητηθούν εις την συνεδρίαση Υμών, την Πέμπτην 27η τρέχοντος, θα συζητήσετε και το θέμα "28. Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης για την ενίσχυση των συσσιτίων των Ιερών Ναών του Δήμου Ηλιούπολης"

Αφού εν πρώτοις επαινέσωμεν τους τε εμπνευστάς και εισηγητάς, αλλά και πάντας Υμάς τους μέλλοντας εγκρίνειν την σχετικήν δαπάνην και πίστωσιν, ευλογούμεν και βεβαιούμεν Υμάς μετά του σοφού Βασιλέως Σολομώντος, ως αυτός κατέγραψε εις το βιβλίον των Παρομοίων του - κεφάλαιο ιθ΄ στίχος 17-, ότι: "ο ελεών πτωχόν δανείζει Θεώ".

Προς τούτοις, υποβάλαμεν εις τας 25 τρέχοντος, με αριθμόν πρωτοκόλλου παραλαβής από τον Δήμον 11183, σχετικήν πράξην αποδοχής της επιχορηγήσεως, ακολούθως σχετικής ενημερώσεως υπό του εν ημίν Αρχιερατικώς, επίτροπου. Εις το εν λόγω έγγραφον καταγράψαμεν: "Ευχαριστούντες δια την προσφορά Υμών, γνωρίζουμε Υμίν ότι δεν ελάβαμε ουδεμία απάντηση Υμών σχετικά με θέματα δια τα οποία αναφερθήκαμε σε αντίστοιχο έγγραφο μας, με αφορμή την όμοια επιχορήγηση που δόθηκε από τον Δήμο το παρελθόν έτος. Εν αναμονή και της απαντήσεως Σας ευχόμεθα τα βέλτιστά προς πάντας Υμάς."

Γνωρίζωμεν δε Υμίν, ότι εις το από του παρελθόντος έτους, με ημερομηνίαν εξαπολύσεως την 13η Μαΐου 2016 και ημέτερον αριθμόν πρωτόκολλου 16, έγγραφον είχαμεν καταγράψει τα εξής:

" Ευχαριστούντες δια την προσφορά συνυποβάλλουμε κατά υπόδειξη Σας, απόδειξη εισπράξεως του ποσού η οποία και θα είναι έγκυρος άμα τη καταθέση του αναφερομένου ποσού εις το ταμείο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, καθώς και κατάλογο των σιτιζομένων, οι οποίοι προέρχονται και από τις γειτονικές ενορίες που δεν παρασκευάζουν καθημερινά γεύματα, αλλά και κατάλογο των ωφελουμένων με την παροχή μηνιαίως τροφίμων ενοριτών.

Προς τούτοις θα ήταν σκόπιμο να πληροφορηθούμε ποιά είναι τα κριτήρια διανομής των σχετικών χρημάτων, αφού έγινε γνωστό ότι ενορία που από ετών δεν παρασκευάζει γεύματα, χρηματοδοτείται με πολλαπλάσιο της ημετέρας χρηματικό ποσό. Μάλιστα εντυπωσιακό είναι το ότι η διανομή του προϋπολογισθέντος ποσού εκ των κονδυλίων του Δήμου ή της προερχόμενης εξ εταίρων φορέων επισιτιστικής χρηματοδότησης στον Δήμο, γίνεται πριν οι τρείς ως γνωρίζουμε ενορίες της πόλης μας, που παρασκευάζουν καθημερινά φαγητό καταθέσουν τους επικαιροποιημένους καταλόγους σιτιζομένων και οι λοιπές τους καταλόγους ωφελουμένων από την διανομή τυποποιημένων ή νωπών τροφίμων, πράγμα που ενεργούν όλες οι ενορίες."

Επειδή εις την προαναφερθείσαν πρόσκλησιν το θέμα 28 προβάλλεται μόνο προς έγκρισιν, ενώ δια τα προηγούμενα δύο και άλλα θέματα, "Έγκριση ή μη", θεωρούμεν δεδομένην την έγκρισιν του, και ως εκ τούτου προβαίνωμεν εις την παρούσαν.

Την πρωίαν της σήμερον, οι υπηρεσίες του δήμου ενημέρωσαν πάντας Υμάς, περί της εισηγήσεως την οποίαν επρότεινεν ο οικείος Αντιδήμαρχος Μαρίνος Μπασούρης εις τον εξ Υμών Πρόεδρον, έχοντας ως κάτωθι:

" «Έγκριση δαπάνης και ψήφιση πίστωσης»
Σας παρακαλούμε να εισηγηθείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη ψήφιση ή μη πίστωσης, τη λήψη ή μη απόφασης για την αναγκαιότητα της σχετικής δαπάνης για τους παρακάτω Κ.Α. του οικονομικού έτους 2017 ως εξής:

Α/Α Κ.Α. Περιγραφή ΠΟΣΟ (………€)
1 00.6731.0001 Επιχορήγηση ΝΠΔΔ Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας για την ενίσχυση των συσσιτίων 6.000,00
2 00.6731.0002 Επιχορήγηση ΝΠΔΔ Ιερού Ναού Αγίας Μαύρας για την ενίσχυση των συσσιτίων 6.000,00
3 00.6731.0003 Επιχορήγηση ΝΠΔΔ Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου για την ενίσχυση των συσσιτίων 11.000,00
4 00.6731.0004 Επιχορήγηση ΝΠΔΔ Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων για την ενίσχυση των συσσιτίων 6.000,00
5 00.6731.0005 Επιχορήγηση ΝΠΔΔ Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής για την ενίσχυση των συσσιτίων 7.500,00
6 00.6731.0006 Επιχορήγηση ΝΠΔΔ Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου για την ενίσχυση των συσσιτίων 6.000,00
7 00.6731.0007 Επιχορήγηση ΝΠΔΔ Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου για την ενίσχυση των συσσιτίων 7.500,00

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας."

Παρατηρούντες το όμοιον με το παρελθόν έτος φαινόμενον, ερωτώμεν.

Ποία είναι τα κριτήρια διανομής του χρηματικού ποσού, αφού δεν ερωτήθημεν δια τον αριθμόν των σιτιζομένων και το πόσους ενισχύωμεν με τρόφιμα;

Επειδή όταν επροτάθη ημίν, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπως αναλάβωμεν, εις διαδοχήν του αξίως αφυπηρετήσαντος Πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνος Μανταδάκη, την προεδρίαν του Ενοριακού Φιλοπτώχου αρνήθημεν, δια τον ίδιον λόγον όπου και αποποιήθηκαμεν τον διορισμόν ημών ως υπεύθυνου της ενοριακής Νεότητος, ίνα μή καταστώμεν μονοκράτωρ εν τη κοινότητι, αλλά όπως υπάρχει διοίκησις και υπό των ημετέρων συνεφημερίων, ερωτήσαμεν αυθημερόν τον πρόεδρον του Ενοριακού Φιλοπτώχου της ημετέρας κοινότητος, Πρωτοπρεσβύτερον Λάμπρον Ξεσφύγγην δια τον αριθμόν των σιτιζομένων και το πλήθος των ωφελουμένων εκ της διανομής τροφίμων.

Πληροφορώ ουν Υμάς ότι καθημερινώς, παραλαμβάνουν μαγειρεμένο από εθελόντριες φαγητό δια δαπανών του Ενοριακού Φιλοπτώχου, 45 πρόσωπα, ενώ 113 πρόσωπα παραλαμβάνουν μηνιαίως τρόφιμα.

Κατά το βικιλεξικό η λέξη συσσίτιον είναι ουδέτερον και σημαίνει "φαγητό που ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες και μοιράζεται σε άτομα που ζουν ομαδικά ή που ανήκουν στην ίδια κατηγορία".

Δύο εκκλησιαστικές κοινότητες εν Ηλιουπόλει δεν παρέχουν συσσίτιον, αλλά περιορίζονται εις την διανομήν τροφίμων, πράγμα που ενεργούν και όλαι αι υπόλοιπαι ενορίαι, από τα όσα παρείχε έως τώρα η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, από το πρόγραμμα "όλοι μαζί μπορούμε", αλλά και δωρεές ενοριτών.

Η εκκλησιαστική κοινότης της Κοιμήσεως Θεοτόκου και η όμοια των Αγίων Αναργύρων δεν παρασκευάζουν συσσίτιον.

Αυτή του Αγίου Νικολάου προσφέρει συσσίτιον τρείς ημέρες εβδομαδιαίως.

Η των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας επανέφερε την καθημερινή διανομή, την οποία είχε διακόψει επ όλιγον, από οικονομικής δυσπραγίας και οι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίας Μαρίνης και Αγίας Παρασκευής αδιαλείπτως παρείχαν και παρέχουν συσσίτιον.

Ερωτώμεν, διατί η κοινότης της Κοιμήσεως Θεοτόκου θα παραλάβει σχεδόν διπλάσιο από την ημετέραν χρηματικόν ποσόν, ενώ δεν λειτουργεί από πολλών ετών εκεί το συσσίτιον;

Επίσης ερωτώμεν με ποία κριτήρια 2 από τας 4 ενορίας όπου καθημερινώς παρέχουν συσσίτιον, θα λάβουν μικρότερο των άλλων ποσόν;

Ταπεινώς θεωρούμεν ότι θα ήτο πρέπον όπως άπασαι αι ενορίαι λάβουν το αυτό χρηματικόν ποσόν ή όπως λάβουν εκ τούτου, μόνο όσες εξ αυτών παρέχουν καθημερινώς συσσίτιο, εφόσον δια αυτό προορίζεται η επιχορήγησις.

Πιστεύωμεν δε, ότι και ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και εν ταυτώ πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου της ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, θα προβάλει την αντίρρηση του εις το να λάβει η κοινότης του, μεγαλύτερα των άλλων επιχορήγησιν, εφόσον μάλιστα δεν παρέχει συσσίτιον, ως το αυτό πιστεύωμεν ότι θα πράξουν και οι λοιποί πρόεδροι.

Αναμένοντες την δικαίαν επίλυσιν του παρόντος θέματος διατελούμεν εν τιμή, βεβαιούντες Υμάς ότι ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ.

ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

http://orthodoxia.info/

 

Προβλήθηκε 1946 φορές