Υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας της γυναίκας. Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «ύστερον» που σημαίνει μήτρα και «εκτομή» που σημαίνει αφαίρεση.

Είναι από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις και σε μερικές χώρες είναι αρκετά συχνή, π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία 1 στις 6 γυναίκες έχουν υποστεί υστερεκτομή. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή γυναικολογική επέμβαση μετά την καισαρική τομή.

Λόγοι για υστερεκτομή

Η υστερεκτομή εκτελείται πιο συχνά για τους παρακάτω λόγους, εφόσον δεν υπάρχει άλλη ικανοποιητική εναλλακτική λύση:

Καρκίνος του ενδομητρίου.
Βαριά ενδομητρίωση ή ινομυώματα.
Βαριά, ακατάσχετη αιμορραγία.
Προεκβολή της μήτρας από τον κόλπο (πρόπτωση μήτρας).
Αδενομύωση.
Χρόνια φλεγμονή πυέλου που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η διαδικασία γίνεται υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

Με τομή στην κοιλιά (κοιλιακή υστερεκτομή). Ο χειρουργός κάνει συχνά μια τομή στην κάτω κοιλιά, είτε οριζόντια λίγο επάνω από το ηβικό τρίχωμα ή κάθετα από τον ομφαλό μέχρι το ηβικό τρίχωμα. Για την ανάνηψη συνήθως απαιτούνται 6 εβδομάδες.

Κολπική υστερεκτομή, με την οποία αφαιρείται η μήτρα από τον κόλπο χωρίς να γίνει τομή στην κοιλιά. Η κολπική υστερεκτομή είναι κατάλληλη, όταν το μέγεθος της μήτρας είναι μικρότερο εκείνου των 12 εβδομάδων κύησης και δεν υπάρχει υποψία οποιασδήποτε άλλης ενδοκοιλιακής παθολογίας. Η μέθοδος αυτή δεν αφήνει ορατή ουλή αλλά είναι κατάλληλη μόνο περίπτωση καλοήθους νόσου.

Με λαπαροσκοπική μέθοδο όπου χρησιμοποιείται κάμερα. Γίνονται τέσσερις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά και η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο. Η ανάνηψη μπορεί να είναι ευκολότερη και συντομότερη από εκείνη μετά από παραδοσιακή κολπική υστερεκτομή.

Πιθανές επιπλοκές

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, η υστερεκτομή παρουσιάζει ορισμένους κινδύνους. Επιπλοκές συμβαίνουν στο 3-5% των επεμβάσεων.

Στις πιθανές επιπτώσεις της υστερεκτομής περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις της πυέλου, οι λοιμώξεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως και οι αιμορραγίες.

Υστερεκτομή και σεξουαλικότητα

Υπάρχουν και ορισμένες ψυχολογικές επιπτώσεις. Αν η γυναίκα πιστεύει ότι η αφαίρεση της μήτρας, την καθιστά «άχρηστη», τότε αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή της και τη σεξουαλικότητά της. Οι μελέτες δεν δείχνουν να υπάρχει συσχέτιση οργανική μεταξύ της μήτρας και της σεξουαλικότητας.

Ίσως μόνο η αίσθηση του οργασμού να είναι λίγο διαφορετική. Επίσης, σε κάποιες γυναίκες η σεξουαλικότητα βελτιώνεται διότι έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για το οποίο έγινε η αφαίρεση της μήτρας.

Τέλος, η απώλεια της μήτρας και μόνο δεν επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες που εκκρίνονται από τις ωοθήκες.

Τι να κάνετε μετά το χειρουργείο

Αφού επιστρέψετε στο σπίτι, θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για 4-6 εβδομάδες και την άρση βαρών για κάποιο χρόνο. Για 6 έως 8 εβδομάδες δεν πρέπει να ασχολείστε ενεργά με αθλήματα.

Η σεξουαλική επαφή απαγορεύεται γιατί η πληγή από την τομή στο βάθος του κόλπου είναι ευαίσθητη για αρκετό καιρό και η γυναίκα μπορεί να νιώσει λίγο πόνο ή ενόχληση.

Φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Ένα Φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από υστερεκτομή περιλαμβάνει:

τη φροντίδα της μετεγχειρητικής ουλής,
την φροντίδα της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου,
την αξιολόγηση και εκπαίδευση της λειτουργίας των μυών του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel κυρίως),
την αξιολόγηση και εκπαίδευση όλων των σταθεροποιητών του κορμού και της πυέλου (λεκάνης),
την λειτουργική αποκατάσταση σε όλες τις καθημερινές κινήσεις και στάσεις του σώματος
και την ψυχολογική υποστήριξη της γυναίκας μέσα από την εκπαίδευσή της πάνω στην λειτουργία του σώματος, την μάλαξη και την γενική άσκηση (όπως clinal pilates για παράδειγμα).
Σχετικά άρθρα:

Ασκήσεις Kegel – για μια καλύτερη σεξουαλική ζωή και όχι μόνο…

Ζητήστε βοήθεια από τον Φυσικοθεραπευτή σας (είμαι και εγώ ένας από αυτούς) και πάντα σε συνεργασία με τον Ιατρό σας!

https://myoiq.wordpress.com

 

Προβλήθηκε 4293 φορές