Bullying στη ζωή μας! (Ηλιάνα Βολονάκη - συγγραφέας)

Αρθρογραφία 05 Ιουνίου 2017

Σύμφωνα με έρευνα, αγαπημένοι μου φίλοι, οι άνθρωποι, που έχουν υποστεί ή διαπράξει σχολικό εκφοβισμό, το λεγόμενο: bullying, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, αλλά και πανικού, χρόνια αργότερα, στη ζωή.

Bullying, σημαίνει: Εκφοβισμός και δεν υπάρχει μόνο, στα σχολεία, αλλά και στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, στο χώρο εργασίας, ακόμα και στην οικογένεια!

Ένα είδος εξαναγκασμού, πού το θύμα, είναι ο στόχος, είτε με συναισθηματική, λεκτική, ή σωματική βία.

Ο εξαναγκασμός, έχει ως κίνητρό του, την ψυχολογική χειραγώγηση. Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως έχει αναφέρει και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Διότι, απαντούν σε μειονότητες ατόμων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, πολιτικές τάξεις, τρόπο ζωής, σεξουαλικότητα, σε ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες ή πνευματικές.

Βλέπετε, η απόδοση σημασίας, της λέξης, είναι: νταής και έτσι, για την ιστορία, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1530 και σημαίνει: γλύκα μου, αναφερόμενη και στα δύο φύλα, που σημαίνει: εραστής, ακόμα και αδελφός. Βέβαια, η αρχική της έννοια, χάθηκε, περίπου τον 17ου αιώνα, αποκτώντας τη σημασία: καυχησιάρης, δηλαδή: αυτός που παρενοχλεί τους αδύναμους.

Υπάρχουν, άλλωστε, διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος εκφοβίζει τους άλλους. Όπως, να έχει υποστεί ο ίδιος εκφοβισμό και να εκτονώνει, με αυτό τον τρόπο, το θυμό του, εκφοβίζοντας άλλους.

Θεωρεί, πώς έτσι, νιώθει ανώτερος, και έχει ισχύ, αλλά και εξουσία. Ένα άλλο θέμα, βέβαια είναι: πώς, θα γίνει δημοφιλής ή θα ενταχθεί σε συγκεκριμένη ή μη παρέα.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, πώς όσοι ασκούν εκφοβισμό χρειάζονται τη βοήθεια ειδικού.

Αν δεν αλλάξουν, μάλιστα, τη συμπεριφορά τους, συνήθως καταλήγουν να έχουν μπλεξίματα με το νόμο, ως ενήλικες και πολλές φορές, προβλήματα όπως αλκοολισμό, διαταραχές αντικοινωνικής προσωπικότητας.

Συνοψήζοντας, αγαπημένοι μου φίλοι, σε περίπτωση εκφοβισμού, τονίζω: οποιαδήποτε μορφής, μην το κρατάτε μυστικό, προσπαθήστε να μη δείξετε θυμό ή φόβο, αγνοήστε τους και μην ξεχνάτε, το εξής:

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι η υπερηφάνεια του καθενός! Η αλήθεια και η δύναμη!

 

Ηλιάνα Βολονάκη

 συγγραφέας

Προβλήθηκε 1951 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.