Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξη Αρβανίτη με τίτλο ''Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι. Τι μας διδάσκει η διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη''

Αρθρογραφία 17 Ιουνίου 2017

Οι εκδόσεις Gutenberg και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο του Αλέξη Αρβανίτη με τίτλο ''Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι. Τι μας διδάσκει η διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη''.

ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24  - 20 Ιουνίου 2017 και ώρα:20:30

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Παγουλάτος καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρώην Υπουργός Οικονομικών, συγγραφέας του Game Over

Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γκίκας Χαρδούβελης καθηγητής, Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Και ο συγγραφέας του βιβλίου Αλέξης Αρβανίτης επίκουρος καθηγητής (υπό διορισμό), Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Πάσχος Μανδραβέλης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

13 Ιουλίου 2015. Ύστερα από 17 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών τσαλακωμένος και κουρασμένος, για να ανακοινώσει στο Πανελλήνιο ότι κατάφερε να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε αργότερα ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, έγιναν διαπραγματευτικά λάθη και αναφέρθηκε σε «αυταπάτες».

Το πάθημα, όμως, δεν μπορεί να γίνει μάθημα ούτε για τους κυβερνώντες ούτε για τη χώρα δίχως τη συνδρομή σοβαρής επιστημονικής ανάλυσης.

Οι επιστήμες των οικονομικών και της κοινωνικής ψυχολογίας μπορούν να μας εξηγήσουν αρκετά απλά ποια είναι αυτά τα λάθη και να μας διδάξουν πώς πρέπει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και στην καθημερινότητά μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξης Αρβανίτης διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου έχει εκλεγεί επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο την κοινωνική ψυχολογία.

Με τις διαπραγματεύσεις έχει ασχοληθεί επισταμένως σε μεμονωμένα μαθήματα στις οικονομικές σχολές του Χάρβαρντ και της Βιέννης, στη μεταπτυχιακή διπλωματική του εργασία, στη διδακτορική του διατριβή, στη μεταδιδακτορική του εργασία, σε διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις (Philosophical Psychology, New Ideas in Psychology), στον διεθνή Τύπο (Project Syndicate, Social Europe, Open Democracy, World Financial Review) και στον ελληνικό Τύπο (Καθημερινή, Βήμα, Protagon, Athens Voice, Books’Journal).

Είναι διαμεσολαβητής, πιστοποιημένος από τον βρετανικό οργανισμό Chartered Institute of Arbitrators. 

 

Προβλήθηκε 1263 φορές

Αλέκος Παναγούλης: 49 χρόνια από τον χαμό ενός αυθεντικού λαϊκού ήρωα

Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976. Δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας και το δράμα της Κύπρου. Οι Έλληνες έβλεπαν με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά και με την καχυποψία ότι δεν έχουν εξαφανιστεί οι πιθανότητες μίας επιστροφής των χολερικών και των απομειναριών της χούντας.

Η άδεια Αθήνα και τα άδεια όνειρα των παιδιών μας (Ελένη Καλογεροπούλου)

Την ημέρα της γιορτής του Πάσχα βρέθηκα όπως οι περισσότεροι γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι. Εκεί που μετά τον οβελία, ανάμεσα στα γλυκά που έχουν μείνει και στο τελευταίο τσίπουρο, γίνονται οι πιο σημαντικές συζητήσεις.