Την Πέμπτη 29/6 η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και επίκεντρο του εορτασμού στον Δήμο μας (Δήμος Δάφνης - Υμηττού), είναι ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Υμηττού.

Το εορταστικό πρόγραμμα έχει ως εξής :

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

7.30 μ.μ. : Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

10.00 μ.μ. : Ιερά Αγρυπνία υπό του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Σιλουανού Βέργου, Εφημερίου του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου Καρέα Βύρωνος

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

7.00 π.μ. : Όρθρος της εορτής

8.30 π.μ. : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

6.30 μ.μ. : Μεθεόρτιος Εσπερινός μετά Παρακλήσεως

8.15 μ.μ. : Λιτάνευση Ιεράς Εικόνας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

7.00 π.μ. : Όρθρος, Θεία Λειτουργία και τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των κτιτόρων, εφημερίων, επιτρόπων, ιεροψαλτών, νεοκόρων, ευεργετών, συνδρομιτών και ενοριτών του Ιερού Ναού

6.45 μ.μ. : Εσπερινός των Αγίων Αναργύρων και εν συνεχεία επίκαιρη πνευματική ομιλία του Θεολόγου Ηλία Χατζηνικολάου με θέμα «Ορθοδοξία και Ανατολικές θρησκείες – μία εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση».

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

7.00 π.μ. : Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Αγιασμός.

 

Λίγα λόγια για το ιστορικό του Ιερού Ναού

(δείτε εδώ και το video)

Η ενορία βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Υμηττού, σε μία από τις μαγευτικότερες περιοχές της Αττικής, λουσμένη κυριολεκτικά στο φως.

Η ευρύτερη περιοχή ως τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο στους νεότερους, ήταν αγροτική περιοχή, γεμάτη αμπελώνες και στάνες! Όμως μετά τον φοβερό ξεριζωμό των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, ολόκληρη η περιοχή στις παρυφές του Υμηττού έγινε τόπος εγκατάστασής τους. Έτσι, σε πολύ λίγο χρόνο μεταμορφώθηκαν οι αγροί σε πολυπληθή οργανωμένη συνοικία.

Ένα από το πρώτο μέλημά τους ήταν η ανέγερση Ναών. Όμως χρήματα δεν υπήρχαν, γι αυτό η ευσεβής κάτοικος Εριφύλη Μάρδα δώρισε μιά σκηνή, η οποία στήθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Ναός. Εκεί γινόταν οι ιερές ακολουθίες και οι λοιπές ιεροπραξίες. Λίγο αργότερα στήθηκε μια παράγκα.
Εκκλησιαστικά η περιοχή υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο τότε μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αποφάσισε, ύστερα από αίτημα των κατοίκων, την ίδρυση ενορίας. Έτσι, με το υπ’ ἀριθμ. 2248/26-5-1930 Π.Διάταγμα ιδρύθηκε η ενορία αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αφιέρωση της ενορίας στους Αγίους Αποστόλους έγινε ύστερα από θαύμα.

Το Κράτος είχε κτίσει στην περιοχή ωραία ισόγεια σπίτια, για την στέγαση των κατοίκων. Όμως για λόγους γραφειοκρατίας αυτά παρέμεναν αδιάθετα και κλειστά.

Μάταια οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για να τους δοθούν τα κλειδιά. Τότε συγκεντρώθηκαν και παρακάλεσαν τον Άγιο Πέτρο, ο οποίος κατέχει τα «κλειδιά του παραδείσου», σύμφωνα με την λαϊκή χριστιανική αντίληψη, να φωτίσει τους κυβερνώντες και να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Πράγματι τους δόθηκαν τα κλειδιά των σπιτιών και οι κάτοικοι αφιέρωσαν το Ναό της ενορίας τους σέ Αυτόν και στον Απόστολο Παῦλο. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου 1930, όταν τελέσθηκε για πρώτη φορά η Θεία Λειτουργία.

Ο σημερινός Ναός, βυζαντινού ρυθμού, άρχισε να κτίζεται το 1948. Είναι αγιογραφημένος από τον αγιογράφο Δημήτριο Κεντάκα και με μαρμάρινο τέμπλο του γλύπτη Μιχάλη Κανδαρά.

Τα σχέδια και η επίβλεψη ήταν του μεγάλου αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και υλοποιήθηκαν από δύο καλλιτέχνες της πέτρας, τους αείμνηστους Οικονόμου (πατέρα του Σπύρου, για πολλά χρόνια μηχανικού του Δήμου Υμηττού) και του ανηψιού του Πασχάλη Βαρδάκη.

Τα πρώτα χρήματα προσέφερε ο αείμνηστος ενορίτης Παναγιώτης Παπάζογλου, ο οποίος και πρωτοστάτησε στην ανέγερση. Οι υπόλοιπες δαπάνες καλύφτηκαν από προσφορές των ενοριτών και από την προσωπική εθελοντική εργασία τους.

Ιερείς που υπηρέτησαν στην ενορία :
π. Σάββας Παπαγρηγορόπουλος
π. Αυγερινός, (αγνώστου επωνύμου)
π. Αλέξανδρος, (αγνώστου επωνύμου)
π. Νικόλαος Κουλουριώτης
π. Ανδρόνικος Τζανακάκης
π. Δαμασκηνός Ασημακόπουλος
π. Θεόδωρος Γκριτζάλης
π. Θωμάς, (αγνώστου επωνύμου)
π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος
π. Ευγένιος Μαρτικάκης
π. Νείλος Καλάγκας
π. Χρυσόστομος Μενέγρης
π. Ευσέβιος Γιαννακάκης
π. Παναγιώτης Ραθώσης
π. Σταύρος Σερέτης
π. Πλωτίνος Αγριτέλλης
π. Πέτρος Παπουτσάκης
π. Βασίλειος Παπαβασιλείου 

πηγή: https://dafninews.wordpress.com

Προβλήθηκε 5379 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.