της Άντζελα Πεΐτση

Πρόταση «σταθμό» για το μέλλον, την εξέλιξη και την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών σε όλη την Επικράτεια κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης, Βασίλης Μακρίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, υπογραμμίζοντας: «Θα πρέπει οι λαϊκές αγορές να γίνουν εταιρεία Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο θα διατίθεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στον χώρο των λαϊκών αγορών, όπως λόγου χάρη το μοντέλο του ΟΑΣΘ, όπου είναι μια μετοχική εταιρεία με το Κράτος να διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο».

Αξίζει να τονιστεί, πως το συγκεκριμένο μοντέλο εδώ και 17 συναπτά έτη εφαρμόζεται με επιτυχία στη Γαλλία, της είχε διαπιστωθεί από επίσκεψη των συνδικαλιστών την περίοδο του 2000, οι οποίοι επισκέφτηκαν με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχίας το Παρίσι.

Τα προβλήματα

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, είπε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα στο χώρο των λαϊκών αγορών είναι πολλά και ποικίλα. Με την κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών και τη μετάβαση των αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες πιστεύαμε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν θα μειώνονταν, αντιθέτως όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα έχουν οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό».

Ο κ. Μακρίδης εξήγησε: «Η μη τοποθέτηση παραγωγών στις λαϊκές αγορές του νομού, η μη αλλαγή ή προσθήκη λαϊκής αγοράς, όπως ορίζει ο νόμος, πράγματα δηλαδή αυτονόητα, καθιστούν χιλιάδες παραγωγούς που προσέρχονται στους χώρους των λαϊκών αγορών να θεωρούνται «παράνομοι», όχι όμως από δική τους υπαιτιότητα, αφού ασύστολα και κατ΄ εξακολούθηση η Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών επιλέγει να ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν, εις βάρος των παραγωγών, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη χώρα, όπου εφαρμόζεται ότι ρητά ορίζει ο νόμος.

Άλυτα προβλήματα, παραμένουν ακόμα οι χαράξεις των λαϊκών αγορών και οι μεταβιβάσεις αδειών σε διάφορες περιπτώσεις.

Η έλλειψη προσωπικού και η εμφανώς αρνητική διάθεση διεκπεραίωσης των παραπάνω απαραίτητων διοικητικών καθηκόντων τους οδηγούν στην μη ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών και αφήνουν τους παραγωγούς-πωλητές των λαϊκών αγορών διαρκώς εκτεθειμένους».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η κύρια πηγή εσόδων των Ομοσπονδιών είναι το ποσοστό 5% επί του «ημερήσιου δικαιώματος», το οποίο εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αποδοθεί, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ισχύων νόμος, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ένα ακόμα από τα ατελείωτα προβλήματα είναι το καίριο θέμα της «προσωπικής υγιεινής», το οποίο εδώ και 2,5 έτη που έληξε ο διαγωνισμός για τις χημικές τουαλέτες, οι συνάδελφοι πληρώνουν επιπλέον 0,50 ευρώ με ιδιωτική πρωτοβουλία των Σωματείων, ενώ μέσω του «ημερήσιου δικαιώματος» που καταβάλλουν όλοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών περιλαμβάνεται ήδη το ποσό για την κάλυψη των εξόδων τοποθέτησής τους.

Όπως καταλαβαίνετε πληρώνουν εις διπλούν προκειμένου να υπάρχουν οι χημικές τουαλέτες, αφού η Περιφέρεια δεν έχει πραγματοποιήσει ξανά διαγωνισμό, όπως και όφειλε. Είναι λογικό εφόσον ήδη γίνεται ως ένα βαθμό, όπως προανέφερα, να περάσουν οι αρμοδιότητες των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, επιλύοντας άμεσα τα προβλήματα του κλάδου».

Ταυτόχρονα, εξήγησε: «Εδώ και σχεδόν δύο (2) έτη, με την κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι αποφάσεις για τα προαναφερόμενα προβλήματα λαμβάνονται από τις αντίστοιχες Επιτροπές Λαϊκών Αγορών.

Όμως ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2016 η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης συνεδρίασε μόνο 9 φορές, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη Επιτροπή της Αθήνας να έχει συνεδριάσει 44. Τεράστιο το μέγεθος της διαφοράς!!! Η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών όφειλε και οφείλει να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα προκειμένου να διευθετηθούν τα καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν στον χώρο των λαϊκών αγορών και χρήζουν άμεσης επίλυσης».

«Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς, τον διαδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και εδώ και σχεδόν δύο (2) μήνες Πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών είναι ο περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Χριστόπουλος, ο οποίος είναι γνώστης του χώρου των λαϊκών αγορών, με αρμόδιο επί των θεσμικών θεμάτων των λαϊκών αγορών τον κ. Γιουτίκα και παρόλο που προσδοκούμε κάτι καλύτερο από πέρυσι, επιφυλασσόμαστε», σημείωσε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μακρίδης, «η Περιφέρεια (Κράτος) οφείλει να ορίσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του χώρου των λαϊκών αγορών.

Η πολυνομία που επικρατεί στο Ελληνικό Δημόσιο δεν δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας των λαϊκών αγορών, γι΄ αυτό προϋπόθεση και απαίτηση μας είναι οι λαϊκές αγορές να επέλθουν στα χέρια των ιδίων».

Και καταλήγοντας δήλωσε: «Θα δώσουμε μάχη, ως αρμόδιος συνδικαλιστικός φορέας, ώστε να θεσμοθετηθεί νόμος για να γίνουν οι λαϊκές αγορές Α.Ε., καθώς στόχος και σκοπός μας είναι οι πρότυπες και ομοιόμορφες λαϊκές αγορές».

Η Π.Κ.Μ.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Π.Κ.Μ. Κώστα Γιουτίκα για να καταγράψει και την άποψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές αγορές.

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η εικόνα που εμφανίζουν οι λαϊκές αγορές εδώ και χρόνια, είναι γνωστή και δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Αυτή δυστυχώς την κατάσταση παραλάβαμε και σε ένα μόλις χρόνο από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη έχουμε κάνει σοβαρή δουλειά, ταυτόχρονα με τη δρομολόγηση αποφάσεων σε συνεργασία πάντα με τα σωματεία, που θα βελτιώσουν όχι μόνο αισθητικά, αλλά ουσιαστικά τη λειτουργία των λαϊκών».

Και σημείωσε: «Ενδεικτικά ν’ αναφέρω ότι για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών, ένα από τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν εν έτει 2017, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται ένα βήμα πριν την προκήρυξη τις επόμενες μέρες. του διαγωνισμού».

«Οι απαιτούμενοι πόροι θα διατεθούν από το λογαριασμό του ημερήσιου τέλους για τη συμμετοχή στις λαϊκές, γιατί δική μας βούληση είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια ανταποδοτικά. Όπως από τον ίδιο λογαριασμό διατέθηκαν οι πόροι για τις διαγραμμίσεις που είναι σε εξέλιξη και μέσω αυτών των κονδυλίων θα γίνουν πράξη τα κουπόνια για αγορές στις λαϊκές που θα διαθέσουμε σύντομα σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού» κατέληξε στη δήλωσή του, ο κ. Γιουτίκας.

πηγή: www.zougla.gr

Προβλήθηκε 1358 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αλλαγή επωνύμου όταν ο πατέρας ''εξαφανίζεται''

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάλειψη των παιδιών και η έλλειψη ουσιαστικού δεσμού με τον γονέα, το επώνυμο του οποίου φέρουν, δικαιολογεί την αλλαγή του για ψυχολογικούς λόγους και την υιοθέτηση του επωνύμου της μητέρας

Απεργία ΓΣΕΕ: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.