-->

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/9/2017, ώρα 7.30 μ.μ.

Πλατεία ΦΛΕΜΙΝΓΚ (Ηρώων)

Νέοι γονείς,

Το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή τίθεται στο περιθώριο από την πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Πρόκειται για την πολιτική που αντιμετωπίζει τις δομές και τις υπηρεσίες για τη φροντίδα και την αγωγή βρεφών και νηπίων ως «εργαλείο» για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των γυναικών αλλά και ως έναν τρόπο διαχείρισης των αυξανόμενων διαστάσεων του φαινομένου της παιδικής φτώχειας.

Όμως, ο ρόλος των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών δεν αφορά τη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, ούτε περιορίζεται στη στοιχειώδη προνοιακή φροντίδα, όπως είναι η παροχή ενός πιάτου φαγητού, στο πλαίσιο της διαχείρισης της φτώχειας των λαϊκών οικογενειών και των συνεπειών που έχει στα παιδιά της.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι όλη η ηλικιακή περίοδος που προηγείται του σχολείου είναι κρίσιμη για τη μετέπειτα εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού.

Συντελούνται σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Από τη γέννησή του, που είναι ένα πλήρως εξαρτημένο άτομο, μέχρι τη νηπιακή ηλικία, διανύει μια τεράστια απόσταση στο νοητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό, γλωσσικό τομέα.

Οι μελέτες και τα συμπεράσματα επιστημόνων τεκμηριώνουν ότι η σωστά οργανωμένη παρέμβαση σε αυτή την ηλικία δημιουργεί καλύτερους όρους για τη μετέπειτα πορεία του. Ακόμα και στατιστικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Ευρυδίκη» επισημαίνουν ότι στα ποσοστά των μαθητών που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση, το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν είχαν φοιτήσει σε κάποια προσχολική δομή.

Μια καθολική κοινωνική ανάγκη λοιπόν, έχει γίνει υπηρεσία- εμπόρευμα και είναι πολυτέλεια για όσους γονείς μπορούν να την «αγοράσουν». Που η δημοτική αρχή της πόλης μας έχει βάλει «κόφτη» στο δικαίωμα των παιδιών των ανέργων, και ξεδιάντροπα απορρίπτει τις αιτήσεις τους χωρίς καν να τις εξετάζει.

Στην Ηλιούπολη τα τελευταία χρόνια, με το κλείσιμο παραρτημάτων όπως έγινε πριν από 2 χρόνια με πρόσχημα την καταλληλότητα του κτηρίου στην Γληνού, με την αυστηρή εφαρμογή των όρων του ΕΣΠΑ, είναι τόσο λίγες πλέον οι θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τα κριτήρια αποκλεισμού τέτοια, που σχεδόν κανένας γονιός δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι θα βρει μια θέση για το παιδί του σε κάποιον από αυτούς, ή ακόμη και σε ιδιωτικό μέσω ΕΣΠΑ, για να απαλλαγεί από το βάρος των τροφείων – διδάκτρων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, φέτος θα μείνουν εκτός σταθμών περίπου 150 παιδιά από αυτά που δικαιούνται θέση βάσει κριτηρίων! Και αυτό γιατί η δυναμικότητα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών είναι το μέγιστο 460 θέσεις, σε μια πόλη με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους!

Και αυτή την χρονιά οι ειδικότητες του βοηθητικού προσωπικού δεν επαρκούν και η κάλυψη των αναγκών της κουζίνας και της καθαριότητας, γίνεται με συχνές μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού, πράγμα που δεν εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των Σταθμών.

Φτάσαμε εδώ με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών διαδοχικά από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με την αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης από ευκαιριακά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με την πολιτική που δείχνει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος. Που προβάλλει ως «δρόμο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης» το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών για την σωτηρία της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Με την συνενοχή των δημοτικών αρχών που στηρίζουν την αντιλαϊκή επίθεση! Που νοικοκυρεύουν τάχα τα οικονομικά στο δήμο, με συρρίκνωση και εμπορευματοποίηση των πιο κρίσιμων για τις λαϊκές ανάγκες υπηρεσιών.

Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση είχε σπεύσει να εντάξει τη «δωρεάν πρόσβαση παιδιών από φτωχές οικογένειες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς » στις διακηρύξεις της για μια δέσμη «αντίμετρων», τα οποία θα ανακούφιζαν υποτίθεται τους εργαζόμενους από τα μέτρα που νομοθετεί, ισοπεδώνοντας τα δικαιώματα των ίδιων και των οικογενειών τους.

Πιο πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, επανήλθε στο θέμα προαναγγέλλοντας την ίδρυση 1.800 νέων παιδικών σταθμών , η λειτουργία των οποίων θα μπορούσε να καλύψει επιπλέον 45.000 θέσεις.

Ακόμα κι αν η εξαγγελία αυτή πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, σίγουρα όχι τη φετινή χρονιά, ο πήχης της κυβέρνησης έχει μπει πολύ χαμηλά. Δεν καλύπτει ούτε καν τα παιδιά που μένουν έξω φέτος που ανέρχονται στις 55.000 περίπου.

Η απάντηση στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι ο περιορισμός των παιδιών που θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς.

Απάντηση είναι η αγωνιστική διεκδίκηση από την κυβέρνηση κονδυλίων για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών και τη δημιουργία παιδικών σταθμών, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (βρεφονηπιοκόμων, καθαριστριών, μαγείρων κλπ), για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών (όχι να ζητείται από γονείς να καλύπτουν τα έξοδα για χαρτικά, για είδη καθαρισμού, για τις υποδομές).

Διεκδικούμε:

• Να εξασφαλιστούν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, δωρεάν. Να καταργηθούν τα κριτήρια αποκλεισμού του ΚΑΦΑΔΗΛ και του ΕΣΠΑ. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να αλλάξουν οι δείκτες αξιολόγησης του προγράμματος ΕΣΠΑ και οι ασφυκτικοί περιορισμοί που μπαίνουν όσον αφορά τις άδειες και τον αριθμό υποδοχής παιδιών. Να εξασφαλιστούν και άλλοι πόροι κρατικής χρηματοδότησης.

• Να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Να αρχίσει επιτέλους η κατασκευή του κτιρίου στην Αριστογείτονος. Να μπει πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων για νέους παιδικούς σταθμούς στα δημόσια οικόπεδα που σήμερα κινδυνεύουν από καταπατητές και ΤΑΙΠΕΔ.

• Να εξευρεθούν κτήρια ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες όλων των παιδιών, να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό.

• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία των σταθμών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, τους νέους γονείς που αγωνιούν για την αγωγή των παιδιών τους, να οργανώσουμε μαζί τη διεκδίκηση της καθολικής κάλυψης της ανάγκης κάθε παιδιού για ουσιαστική προσχολική αγωγή με ευθύνη του κράτους. Για δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς σταθμούς.

Ηλιούπολη 6/9/2017
Κ.Ο. Ηλιούπολης του ΚΚΕ

Προβλήθηκε 807 φορές

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.