Το Συμβούλιο της Επικρατείας για άλλη μια φορά, με την 1915/2017 απόφασή του, δικαιώνει πολίτες της περιοχής μας που υπερασπίζονται τη διατήρηση του ρέματος της Πικροδάφνης στη φυσική του κατάσταση και την αποκατάστασή του, όπου αυτό απαιτείται, με χρήση πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον.

Η πρώτη φορά ήταν το 2000 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε τη διακοπή των τότε εργασιών εγκιβωτισμού του τμήματος του ρέματος στην Ηλιούπολη, διασώζοντας, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, τα τελευταία 200 μέτρα πριν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη φυσική τους κατάσταση.

Τώρα, μετά από νέα προσφυγή των κατοίκων, διατάζει την ακύρωση της μελέτης του Δήμου για την «οριοθέτηση ρέματος Πικροδάφνης (εντός των ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, από τη Λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα έως τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης)» με την οποία επιχειρείται η ολοκλήρωση της καταστροφής του ρέματος στην Ηλιούπολη, η μετατροπή και του τελευταίου φυσικού τμήματός του των 200 μέτρων σε ανοικτό οχετό από συρματοκιβώτια και η αποψίλωση της παραρεμάτιας βλάστησης.

Με βάση λοιπόν την απόφαση του ΣτΕ ο Δήμος υποχρεώνεται να επανέλθει με μια νέα μελέτη, που να σέβεται και να προστατεύει το φυσικό οικοσύστημα.

Η δημοτική κίνηση «Ηλίου-πόλις- ανθρώπινη πόλη» χρόνια τώρα αγωνίζεται να προβάλλει και να διαφυλάξει την ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική αξία του ρέματος μας, που διαθέτει πλούσια φυσική ομορφιά και που μπορεί να αποτελέσει για τους κατοίκους της πόλης μας, ένα σπάνιο χώρο περιπάτου, αναψυχής και επαφής με τη φύση.

Η κίνησή μας αγωνίζεται για τη συνολική οριοθέτηση του ρέματος σε όλο του το μήκος, ως ένα πολύτιμο ενιαίο οικοσύστημα που ξεκινάει από τις πηγές του στον Υμηττό μέχρι τις εκβολές του στο Έδεμ.

Απαιτεί την αποξήλωση των πρώτων 500 μέτρων από μπετόν και την αποκατάσταση της φυσικής του κοίτης, ενώ διεκδικεί τυχόν απαιτούμενες επεμβάσεις να γίνονται με χρήση πρακτικών και υλικών, φιλικών στο περιβάλλον.

Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας λοιπόν πράττει το αυτονόητο, η δημοτική αρχή αρνείται να κατανοήσει το προφανές. Με ανακοίνωσή της εκδηλώνει τον εκνευρισμό της για την απόφαση, συνεχίζει να ακολουθεί τη γνωστή τακτική συκοφάντησης όσων αντιστέκονται στα σχέδιά της και υπόσχεται να … επανέλθει.
Θα καταλάβει επιτέλους η δημοτική αρχή τις υποχρεώσεις της και θα επανέλθει με μια διορθωμένη μελέτη που θα σέβεται και θα προστατεύει το ρέμα μας ή κάθε φορά οι πολίτες θα πρέπει να επανέρχονται με προσφυγές στα δικαστήρια, διεκδικώντας το αυτονόητο;

“ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη” 

Προβλήθηκε 705 φορές