Ένα μωράκι τεσσάρων ημερών κοιμάται τυλιγμένο με κουβέρτες σε ένα καφάσι. Δίπλα του η μητέρα του το κοιτάζει τρυφερά.

Δεν πρόκειται για κάποια φολκλόρ αναπαράσταση της φάτνης, εν όψει Χριστουγέννων, στις στολισμένες ελληνικές πόλεις. Πρόκειται για ένα τραγικό στιγμιότυπο από την καθημερινή ζωή των προσφύγων στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στη Μυτιλήνη.

Με τους πρόσφυγες να περνάνε τον δεύτερο χειμώνα σε αντίσκηνα, η εικόνα που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του φωτορεπόρτερ Γιώργου Μουτάφη αποτελεί καθημερινότητα για χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης επιχείρησε να μπλοκάρει την μεταφορά 50 οικίσκων στο νησί για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στη Μόρια.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Οι αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους αποτελούσε μέρος της δέσμης μέτρων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών στους καταυλισμούς.

Τα εν λόγω μέτρα είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νεκροί στη Μόρια, δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και πυροδότησε αντιδράσεις.

Τους πρώτους μήνες του 2017, οπότε και σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Μυτιλήνη, τρεις πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο.

www.documentonews.gr

Προβλήθηκε 846 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.