Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών που θα εφαρμοστεί την τριετία 2018-2020 στο σύνολο του Δήμου Καισαριανής παρουσίασαν σήμερα η δημοτική αρχή και το ΚΕΘΕΑ.

H ανακοίνωση έγινε από τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, τον Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ δρα Βασίλη Γκιτάκο και τον Αχιλλέα Ρούσσο, υπεύθυνο του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στελέχη από τα τμήματα του ΚΕΘΕΑ, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Καισαριανής κος Τσάμης, η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής κα. Μπάκου, η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Καισαριανής κα Μανδραγού, η σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Χρυσούλα Τσίγκρη, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Καισαριανής, εκπρόσωποι από τον σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», την Ένωση Γονέων Καισαριανής, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, το σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών, το Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής, το Σύλλογο Κρητών Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου, το σύλλογο τριτέκνων Καισαριανής, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Καισαριανής, το παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Ομάδα Δράσης για την Καισαριανή, το σωματείο εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, το Κέντρο Υγείας Παιδιού Καισαριανής, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών κεντρικά και από το τοπικό παράρτημα Βύρωνα- Καισαριανής, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, η κα Λούλα Καρατζά υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κος Κουτρουβίδης Παναγιώτης σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα εξαρτήσεων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ κος Σκορδίλης Μανώλης, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος κος Κανελλόπουλος Παναγιώτης, προσωπικότητες από τον ιατρικό χώρο της πόλης μας, καθώς και κάτοικοι της Καισαριανής.

Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται παρέμβαση τέτοιας εμβέλειας και διάρκειας στη χώρα μας, καθώς ο Δήμος Καισαριανής, ο οποίος αριθμεί 40.000 κατοίκους, θα συμμετάσχει με το σύνολο των δομών του. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας σε μια οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης των παιδιών και των νέων για υγιείς επιλογές αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών τους.

Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για χρήση ουσιών και άλλες δυσλειτουργικές μορφές συμπεριφοράς, τo πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τους παράγοντες προστασίας, να διευκολύνει την πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη και να αυξήσει τη συνοχή και την ετοιμότητα δράσης της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των δομών εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής, καθώς και των σωματείων, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής.

Για την υλοποίησή του, το ΚΕΘΕΑ θα πραγματοποιήσει στην Καισαριανή δράσεις καθολικής, ενδεδειγμένης και επιλεκτικής πρόληψης, όπως ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ανά ομάδα πληθυσμού, μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, Σχολές Γονέων, ατομική συμβουλευτική σε εφήβους και οικογένειες, εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στην πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών, δικτύωση υπηρεσιών και παραπομπές κ.ά.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος προβλέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης από τις ίδιες τις δομές του Δήμου Καισαριανής, ύστερα από σχετική εκπαίδευση και υπό την εποπτεία του από το ΚΕΘΕΑ. Έτσι επιτυγχάνεται ο απώτερος στόχος της συνεργασίας που είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ικανότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιεί τους δικούς της πόρους για την προώθηση της πρόληψης, την αγωγή υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Όλες οι φάσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν αξιολόγηση για την εκτίμηση των τοπικών αναγκών και την αποτίμηση του αποτελέσματος των δράσεων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Η ομιλία του Ηλ. Σταμέλου

 

Αρχίζοντας θα ήθελα να μου επιτραπεί μια μικρή αναδρομή.

Στο ανοικτό δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήσαμε στις 18-4-2017 παρουσία σχεδόν όλων των φορέων της πόλης μας και με την σημαντική βοήθεια –συμβολή του ΚΕΘΕΑ κάναμε μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών και συμφωνήσαμε το δημοτικό συμβούλιο να συμβάλλει στην κατάρτιση ενός καινοτόμου προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις που θα καταρτιστεί και υλοποιηθεί από το ΚΕΘΕΑ για την ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας πήρε σαφή θέση για τις αιτίες, την πρόληψη και την επανένταξη. Το ενδιαφέρον μας για το θέμα είναι μεγάλο, είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας. Το ενδιαφέρον μας δεν είναι φιλολογικό. Παλεύομαι η ζωή να είναι ολόκληρη και όχι με δόσεις, πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την ζωή που τους αξίζει, ελεύθεροι από κάθε είδους εξάρτηση.

Η μάχη κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων δεν είναι υπόθεση μόνο όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης, αλλά του κάθε ένα από εμάς. Μόνο έτσι η μάχη μπορεί να είναι νικηφόρα. Σκοπός μας είναι να συνενώσουμε αυτές τις προσπάθειες και να συντονιστούν σε ένα ενιαίο σχέδιο όπου κανείς δε θα περισσεύει.

Είναι πάγια θέση μας, που αποδεικνύεται ιστορικά, ότι την μάστιγα των ναρκωτικών την θρέφει η ίδια η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η αδικία, η φτώχεια. Σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα τα ναρκωτικά δεν αποτελούν ελεύθερη επιλογή, όπως θέλουν να λένε κάποιοι, αλλά εκφράζει τη φυγή από την θλιβερή και μίζερη πραγματικότητα.

Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την εξοικείωση με τα ναρκωτικά μέσα από την ιατρική κάνναβη, αγνοώντας εσκεμμένα τα επίσημα στοιχεία φορέων, όπως του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΝΠΝ 2014) τα οποία ενδεικτικά αναφέρουν ότι:

• Με την απελευθέρωση της κάνναβης υπάρχει ο κίνδυνος αυξημένης διάδοσής της ιδιαίτερα στο μαθητικό πληθυσμό

• Όπου έχει απελευθερωθεί η κάνναβη τα ποσοστά χρήσης είναι πενταπλάσια από ότι είναι σε χώρες που παραμένει παράνομη, όπως στην Ελλάδα
Την ανάγκη να υλοποιήσουμε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα την υπαγορεύει η ίδια η όξυνση του προβλήματος που έχουμε στην ελληνική κοινωνία και στην πόλη μας, που ως κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δε θα μπορούσε να μένει ανεπηρέαστη.

• Έχουμε κρούσματα στα ίδια τα σχολεία της πόλης μας

• Έχουμε περιστατικά στο Σκοπευτήριο διακίνησης ναρκωτικών, συλλήψεις νεαρών που λειτουργούσαν σαν βαποράκια.

Έχουμε την δυνατότητα οι υπηρεσίες μας να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά μέσα από την γνώση που αποκτούν, μέσα από τη δική τους παρέμβαση, γιατί έρχονται σε επαφή με τα φαινόμενα καθημερινά.

Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα σε έναν πόλεμο και με χαρά έχουμε μαζί μας τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ. Δεν επιλέξαμε τυχαία τη συνεργασία μας με το ΚΕΘΕΑ πάνω στο θέμα της έγκαιρης παρέμβασης και πρόληψης.

Η προσφορά του ΚΕΘΕΑ στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ και τζόγο είναι γνωστή και όχι μόνο στη χώρα μας. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας.

Κάνει μια τιτάνια προσπάθεια σε αυτόν τον αγώνα λειτουργώντας κάτω από ένα ασφυκτικό πλέον πλαίσιο, με μια συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση και ελλείψεις σε προσωπικό.

Ευελπιστούμε στην δική σας βοήθεια προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία της πόλης μας.

http://www.zo2.gr 

Προβλήθηκε 867 φορές

Γλυφάδα: Είχε κακοποιήσει την 21χρονη και στο παρελθόν και είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη μόλις την προηγούμενη ημέρα ο 29χρονος αυτόχειρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 29χρονος από τη Γλυφάδα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αφότου αστυνομικοί τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών, ναρκωτικών αλλά και εμπλοκής σε τροχαίο με εγκατάλειψη.