Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και πλήθος Αυτοδιοκητικών να δίνει το «παρών» συνεχίστηκαν οι εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Δήμος Ηλιούπολης στο Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης με θέμα «Αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Για την Ηλιούπολη».

Τόσο και η πρώτη ημέρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου όσο και η δεύτερη περιείχαν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα σε ζητήματα που αφορούσαν την Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης, τη Γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ αλλά και ενεργειακές αναβαθμίσεις Δημοτικών Κτιρίων και Σχολικών Συγκροτημάτων της Ηλιούπολης, έξυπνες πόλεις, πρότυπες αστικές αναπλάσεις.

Την έναρξη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Β. Βαλασόπουλος.

Ρεπορτάζ: Σοφία Χύτου (www.paraskhnio.gr)

Στο πάνελ του συνεδρίου βρίσκονται ο κ. Κ. Παπαγεωργίου, κ. Χ. Κουγιουμτζόπουλος και Γ. Χατζηδάκης.

Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση Δήμαρχος Ιλίου κ. Ν. Ζενέτος, ο Δήμαρχος Λαυρίου κ. Δ. Λουκάς, ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής κ. Χ.Καραμάνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Π.Πατσαβός,ο Διευθύνων Σύμβουλος ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε κ. Θ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος ΚΑΠΕ κ. Β. Τσολακίδης, ο καθηγητής Τομεά Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Ε.Μ.Π. κ. Γ. Γιαννής, ο μηχανολόγος – μηχανικός Ecm Klima κ. Ε. Θεοδοσίου.

Το paraskhnio.gr παρακολούθησε τις εργασίες και της δεύτερης ημέρας του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου και εξασφάλισε αποκλειστικές δηλώσεις:

Ζενέτος Ν.,Δήμαρχος Ιλίου: «Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ τους έχοντες την πρωτοβουλία για το αναπτυξιακό συνέδριο και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Ηλιούπολης τον κ. Βασίλη Βαλασόπουλο.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι άκουσα σημαντικά θέματα στο συνέδριο, άκουσα τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Καραμάνο Χρήστο με πολύ χαρά να μιλάει για αύξηση των αποθεματικών και παράλληλα να εκτελείται σημαντικό έργο, το ότι εκτελείται σημαντικό έργο το γνωρίζω.

Άκουσα τον Διεθύνων Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να μιλάει για την επέκταση της Γραμμής 4 και δυστυχώς δεν άκουσα για την προγραμματισμένη όπως είχαμε πληροφορηθεί στο παρελθόν επέκταση της γραμμής 2 που αφορά το Ίλιον. Αυτή η αλλαγή της προτεραιότητας με ανησυχεί και με εξοργίζει».

Καραμάνος, Χ.,Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Περιφέρειας Αττικής: «Συζητήσαμε σήμερα για την Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης αλλά και για την ευρύτερη διάστασή της η οποία αφορά από το τέλος της Αττικής Οδού μέχρι να φθάσουμε στην Βάρης – Κορωπίου και μετά στο Σαρωνικό, δηλαδή για ένα μεγάλο υπερτοπικής σημασίας έργο το οποίο έχει θετικές επιπτώσεις αφενός στην Ηλιούπολη αλλά και ευρύτερα στην Αττική και στην εθνική οικονομία».

Χατζηδάκης Γ., Αντιδήμαρχος Οιικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ηλιούπολης: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το διήμερο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου όχι μόνο για το Δήμο Ηλιούπολης αλλά για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης αφού και τη χθεσινή ημέρα και σήμερα συζητούμε πολύ σημαντικά έργα και χρηματοδοτικά εργαλεία που μποορύν να χρησιμοποιήσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια για χρηματοδότηση.

Συζητούμε για σημαντικά θέματα όπως είναι η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης που δεν αφορά μόνο το Δήμο μας αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που θα ανακουφίσει το σύνολο της πρωτεύουσας και ουσιαστικά θα είναι η σύνδεση του μεγάλου έργου που γίνεται στο παραλιακό μέτωπο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού με την Αττική Οδό, θα συνδέσει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με την Αττική Οδό και είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο.

Επίσης, έγινε ανάλυση και για τις επεκτάσεις του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αφορά και την πόλη μας, γιατί η Γραμμή 4 θα έχει τερματικό σταθμό στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ηλιούπολης την Αγία Μαρίνα.

Το συνέδριο αγκαλιάστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήρθανε πολλοί σημαντικά στελέχη από τους Δήμους, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Γενικοί Γραμματείς Δήμων, υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι νομίζω ότι πήραν σημαντικές πληροφορίες για το πως μπορούν οι Δήμοι να αποτελέσουν πηγή ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας και της πρωτεύουσας».

Γιαννής Γ., Καθηγητής Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιών Υποδομής Ε.Μ.Π. : «Είναι πολύ σημαντικό τα κρίσιμα θέματα για την ανάπτυξη της πόλης να συζητούνται σε κάθε επίπεδο και μια τεχνική συζήτηση στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που ακούγονται όλες οι απόψεις είναι πάρα πολύ χρήσιμο γιατί έτσι θα πετύχουμε τη σύνθεση για την καλύτερη λύση».

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα παρακάτω θέματα:

Γιαννής Γ.: Για τις συνδέσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης, την συναρμογή της με το υφιστάμενο δίκτυο αλλά και τους επηρεαζόμενους πρωτεύοντες άξονες. Το μείζον θέμα είναι η εξάλειψη της διαμπερούς κυκλοφορίας .

Η Ηλιούπολη πρέπει να είναι πλήρως έτοιμη να περάσει στην επόμενη μέρα αμέσως μόλις λειτουργήσει η Σύραγγα.Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην στρατηγική για την επόμενη ημέρα αλλά και τη δραστική ανακατανομή του δημόσιου χώρου. Πρέπει να γίνει μια σειρά από βασικές συγκοινωνιακές επιλογές αλλά και μια ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή πολιτική.Όλα αυτά πρέπει να τα παρακολουθούμε συστηματικά τόνισε ο κ. Γιαννής.

Καραμάνος Χ.: Προώθηση έργων σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο,σε ολόκληρη την Αττική. Πρέπει να δούμε δύο χαρακτηριστικά του έργου το συνδυασμό της τοπικότητας και της υπερτοπικότητας για την ολοκλήρωση του δακτυλίου.Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι είναι ένα έργο νέας γενιάς δίνει τη δυαντότητα να μειωθεί το κόστος του έργου.

Είναι έργο καινοτόμο και νέας γενιάς και θα αποτελέσει τον προπομπό και για άλλα έργα (αστική σήραγγα Ηλιούπολης). Μεταξύ άλλων τόνισε και κάποια χαρακηριστικά όπως:

1. περιβαλλοντική συμμόρφωση με την νομοθεσία και τη διερεύνηση των επιπτώσεων του έργου,

2. να διασφαλιστεί η βιώσιμη κινητικότητα σε όλο το έργο

3. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και επικύρωση από όλες τις τοπικές κοινωνίες . Τέλος ο κ. Καραμάνος τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν δικλείδες για την διασφάλιση του δημόσιου χρήματος ενώ είναι σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στις ιεραρχήσεις των έργων.

Παπαδόπουλος Θ.: Μίλησε για το Μετρό της Αθήνας και τη νέα γραμμή 4 του Μετρό όπου θα είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που μπορεί να χαρακτηριστεί και έντονα αναπτυξιακό για τη χώρα. Η Γραμμή 4 του μετρό θα περιλαμβάνει το Παγκράτι, Βύρωνα και Ηλιούπολη. Το μεγαλύτερο τμήμα της χάραξης (σήραγγας) διέρχεται κάτω από τα κτήρια ωστόσο πια υπάρχει η εμπειρία να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Θεοδοσίου Ε.: Έκανε λόγο για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, στα έργα και την εμπειρία. Σε φωτοβολταικά συστήματα αλλά και σε παραδείγματα κτιρίων γπου εφαρμόστηκε η ενεργειακη απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαντική είναι η μεθοδολογία ενεργειακής αναβάθμισης Δημοτικών και Σχολικών Συγκροτημάτων (παράδειγμα σχολείων της Ηλιούπολης).

Είναι σημαντική η ανάλυση δεδομένων και η ενεργειακή μελέτη αλλά και η διαμόρφωση προτάσεων προκειμένου να επιτευχθούν η ανάλυση, αξιολόγηση και διαμόρφωση βέλτιστων προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης. Το επόμενο βήμα είναι οι μελέτες εφαρμογής αλλά και η υποστήριξη συστημάτων μετά την εφαρμογή τους.

Στο βήμα εκλήθη και ο κ. Π.Πατσαβός Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής που μίλησε για την ανάγκη, να ακουστούν οι φορείς,οι παρατάξεις αλλά και η κοινωνία. Πρώτα το δικό μας σχέδιο και μετέπειτα οι πηγές χρηματοδότησης μεταξύ άλλων είπε ο κ. Πατσαβός.

Οι ανάγκες ορίζουν τις κατευθύνσεις και όχι κάποιοι άλλοι. Ταυτόχρονα, ο κ. Πατσαβός κατέθεσε ορισμένες προτάσεις ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κουμπώσουν οι ανάγκες με τις προτεραιότητες.

Ακολούθησε συζήτηση όπου πολίτες πήραν το λόγο προκειμένου να τοποθετηθούν σε όλα όσα ακούστηκαν στις εισηγήσεις του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δήμου Ηλιούπολης. 

Προβλήθηκε 917 φορές