Του Βασίλη Βησσάριου

Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή, δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις τόσο σχετικά με το ύφος όσο και με τον τρόπο που επέλεξε να τοποθετηθεί και να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λύπη και δυσαρέσκεια ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν και εξακολουθούν να είναι αισθητά λίγες ημέρες μετά, αφού ο Πρωθυπουργός της Χώρας εμφανίστηκε με ένα ύφος που δεν αρμόζει στο ρόλο τον οποίο ο λαός του ανέθεσε, να δηλώνει πως η παρουσία του στη Βουλή είναι χαμένος χρόνος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας πετάει ατάκες θέλοντας να πείσει, κυρίως τους χειροκροτητές βουλευτές του, ότι υπερισχύει των αντιπάλων του και ως εκ τούτου τους κάνει και χάρη που αποφεύγει να ασχοληθεί μαζί τους για να μη τους μειώσει περαιτέρω.

Κάποιος ή κάποιοι τον έχουν πείσει, ίσως και να το πιστεύει από μόνος του, ότι είναι ένας δεινός ρήτορας, ένας δημαγωγός, που μπορεί να πείθει το πόπολο και να κατατροπώνει με τις τοποθετήσεις του τους αντιπάλους.

Αυτό το έχει πιστέψει. Οπότε κάθε φορά που πηγαίνει στη Βουλη και όσο περνά ο χρόνος του βγαίνει μια απίστευτη αλαζονεία στην οποία προσθέτει και πινελιές, (τελευταία όλο και περισσότερες) κουτσαβακισμού.

ΤΗν Πέμπτη μπήκε στην αίθουσα που γινόταν η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τρείς υπουργούς του, όταν μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε ήδη διαρρεύσει ότι δεν θα απευθύνει ομιλία, αλλά θα τον υποκαταστήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (να τον αντικαταστήσει δεν γίνεται, είναι μικρός ακόμα).

Απάντησε όμως στον πρόεδρο της Ν.Δ.. Όχι όμως από το βήμα της ΒΟΥλής. Δεν καταδέχθηκε. Επέλεξε το πρωθυπουργικό έδρανο. Και τι είπε;

* Ότι τον κοίμισε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

* Ότι σπαταλά τον πολύτιμο χρόνο του

* Ότι είναι καλύτερος από τον Κυριάκο διότι τον κατατροπώνει στη ΒΟυλή (με τη μεγαλειώδη ρητορική δεινότητά του)

* Ότι κακώς ζητείται να διερευνηθούν πράξεις και παραλείψεις υπουργών του, διότι είναι αριστεροί και ως εκ τούτου έχουν ηθικό πλεονέκτημα

* Ότι είναι πρωθυπουργός και αυτός αποφασίζει (π.χ. για το πότε θα πάρει και αν τηλέφωνο τον Ερντογάν)

Και φυσικά με τη ρητορική δεινότητα που τον διακρίνει έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Για παράδειγμα στο ερώτημα σχετικά με το αν αληθεύουν τα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν για τους 8 τούρκους αξιωματικούς και τις δεσμεύσεις περί ταχείας επιστροφής του ήταν ξεκάθαρος "Να επιστραφούν τα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα". Σαφείς ήταν στην απάντησή του και στο ερώτημα σχετικά με τα Σκόπια και τη στάση των ΑΝΕΛ: "Σκάνδαλο novartis, σκάνδαλο siemens" και άλλες σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις.

Τέτοια ρητορική δεινότητα, τέτοιος σεβασμός στη Δημοκρατία και στο διάλογο. Τέτοιος σεβασμός στο ρόλο της Αντιπολίτευσης.

Δεν του έχουν πεί οι περί του Μαξίμου χειροκροτητές πως η Αλαζονεία είναι γνώρισμα που εμφανίζεται στην εξουσία όταν η παρακμή της βρίσκεται ένα στάδιο πριν το τέλος.

Δεν τον έχουν ενημερώσει ότι το να πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος και ανώτερος από όλους τους άλλους είναι ένα συναίσθημα που οδηγεί σε λανθάνουσα λογική των πραγμάτων.

Το ίδιο και η ...μαγκιά. Διότι η πολύ μαγκιά, μετατρέπεται σε ψευτομαγκιά. Σε κουτσαβακισμό. Σε ίδιον των ψευτοπαλικαράδων μιας παλαιότερης εποχής που προσπαθούσαν να πείσουν τους υπόλοιπους ότι δεν μπορούν να τους ακουμπήσουν.

Όλοι γνωρίζουν το πως εξαφανίσθηκαν. Και πως ξεχάσθηκαν περνώντας στην ιστορία μέσω του χλευασμού ώς ήρωες επιθεωρήσεων.

http://www.liberal.gr 

Προβλήθηκε 900 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...