Πηγή: www.lecturesbureau.gr

Μια φορά έφτασε στη ζούγκλα µια κουκουβάγια που είχε ζήσει αιχµάλωτη και εξήγησε σε όλα τα ζώα τις συνήθειες των ανθρώπων.

Έλεγε, για παράδειγµα, ότι στις πόλεις οι άνθρωποι ταξινοµούσαν τους καλλιτέχνες µε βάση τη δεξιοτεχνία τους, µε στόχο να ξεχωρίσουν τους καλύτερους σε κάθε τοµέα – ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, τραγούδι … Η ιδέα να υιοθετήσουν τις ανθρώπινες συνήθειες κέρδισε τα ζώα και ίσως γι’ αυτό οργάνωσαν αµέσως ένα διαγωνισµό τραγουδιού.

Δήλωσαν αµέσως συµµετοχή όλοι οι παρόντες, από το καναρίνι ως το ρινόκερο. Με την καθοδήγηση της κουκουβάγιας που είχε εκπαιδευτεί στην πόλη, αποφάσισαν ότι ο διαγωνισµός θα γινόταν µε γενική µυστική ψηφοφορία όλων των διαγωνιζομένων. Δηλαδή, η κριτική επιτροπή θα ήταν οι ίδιοι οι διαγωνιζόµενοι. Έτσι κι έγινε.

Όλα τα ζώα, συµπεριλαµβανοµένου και του ανθρώπου, ανέβηκαν στο βάθρο και τραγούδησαν κερδίζοντας ένα µικρό ή µεγάλο χειροκρότηµα του κοινού. Μετά, έγραψαν την προτίµησή τους σ’ ένα χαρτάκι και το έριξαν, διπλωµένο, σε µια µεγάλη κάλπη που τη φύλαγε η κουκουβάγια.

Όταν ήρθε η στιγµή της καταµέτρησης, η κουκουβάγια ανέβηκε στην πρόχειρη σκηνή και, µε τη βοήθεια δύο ηλικιωµένων πιθήκων, άνοιξε την κάλπη για να βγει το αποτέλεσµα εκείνης της «αδιάβλητης εκλογικής διαδικασίας», της «γενικής και µυστικής ψηφοφορίας- που ήταν «υπόδειγµα δηµοκρατίας», όπως είχε ακούσει να λένε οι πολιτικοί στις πόλεις.

Ένας από τους δύο γέροντες τράβηξε το πρώτο ψηφοδέλτιο και η κουκουβάγια, µπρος στη γενική συγκίνηση, φώναξε: «Η πρώτη ψήφος, αδέρφια, είναι για τον φίλο µας το … γάιδαρο!»

Έπεσε σιωπή και ακολούθησαν µερικά διστακτικά χειροκροτήµατα. «Δεύτερη ψήφος: Ο γάιδαρος!» Γενική σαστιµάρα. «Τρίτη: Ο γάιδαρος!» Οι παρόντες άρχισαν να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον,έκπληκτοι στην αρχή, µε βλέµµα επιτιµητικό ύστερα και τέλος, όταν συνέχισαν να βγαίνουν ψήφοι υπέρ του γαϊδάρου, όλο και πιο ντροπιασµένοι.

Αισθάνονταν ένοχοι για την ψήφο τους. Όλοι ήξεραν ότι δεν υπήρχε χειρότερη φωνή από το απαίσιο γκάρισµά του κι ωστόσο, η µία µετά την άλλη, οι ψήφοι τον εξέλεγαν καλύτερο τραγουδιστή. Κι έτσι, τελικά, µόλις τελείωσε η καταµέτρηση, βγήκε η απόφαση ύστερα από «ελεύθερη απόφαση της αδέκαστης επιτροπής κριτών» ότι ο γάιδαρος µε το παράτονο και ενοχλητικό γκάρισµα ήταν ο νικητής. Και ανακηρύχτηκε ως «η καλύτερη φωνή της ζούγκλας και των περιχώρων.»

Η κουκουβάγια εξήγησε µετά τι είχε συµβεί. Κάθε διαγωνιζόµενος, θεωρώντας τον εαυτό του αδιαµφισβήτητο νικητή, είχε δώσει την ψήφο του στον χειρότερο του διαγωνισµού, που δεν θα αποτελούσε απειλή για τη νίκη του.

Η εκλογή ήταν σχεδόν οµόφωνη. Μόνο δύο ψήφοι δεν ήταν για το γάιδαρο. Η µία ήταν η δική του. Επειδή πίστευε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει, ψήφισε µε ειλικρίνεια τη γαλιάντρα. Η άλλη, ήταν του ανθρώπου ο οποίος, φυσικά, είχε ψηφίσει τον εαυτό του …

«Βλέπεις λοιπόν, Ντεµιάν. Αυτό σηµαίνει µιζέρια στην κοινωνία µας. Όταν νιώθουµε τόσο σπουδαίοι και δεν αφήνουµε χώρο για τους άλλους, όταν πιστεύουµε ότι αξίζουµε πολλά και δεν µπορούµε να δούµε πέρα από τη µύτη µας, όταν φανταζόµαστε πως είµαστε υπέροχοι και δεν δεχόµαστε σε καµία περίπτωση να µείνει απραγµατοποίητη η επιθυµία µας, τότε πολύ συχνά, η µαταιοδοξία, η µικροψυχία, η ηλιθιότητα και η ποταπότητα µας κάνουν µίζερους.

Όχι εγωιστές, Ντεµιαν, αλλά µίζερους. Μί-ζε-ρους! 

Προβλήθηκε 412 φορές

25 Νοεμβρίου 1942 - Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η σημασία της.  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Είναι γεγονός, ότι τις δεκαετίες που πέρασαν, έχουν γραφεί πολλά για την στρατιωτική σημασία της επιχείρησης του Γοργοπόταμου. Με την απόσταση των 77 χρόνων που μας χωρίζουν από την κοινή επιχείρηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με τον Αρη Βελουχιώτη, του ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και των Βρετανών με τον συνταγματάρχη Ε.Μάγιερς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένα είναι βέβαιο

''Οι Μύγες'' (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Μύγες οι κοινές ή αλλιώς οικιακές (Muscae domesticae) είναι τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα, με τα οποία είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε. Αναπαράγονται με ευκολία λόγω της ικανότητάς τους να τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε υλικά που αποσυντίθενται και λόγω της ταχύτητας αναπαραγωγής τους.

Βγάλτε την ουρά σας απ' έξω... (Μανιάτης Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος με την ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη)

Όλη η ενότητα του έθνους, μαζεύεται στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης για να υποδείξει στους "ιθαγενείς" πώς τα συμφέροντα των αφεντικών τους ταυτίζονται με την καθημερινή μιζέρια της ζωής τους και σημαίνουν καταστροφή λαών, μαζικές δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα του κράτους και στρατόπεδα συγκέντρωσης σε κάθε δεύτερο νησί ή κάθε τρίτη επαρχιακή πόλη.

Ηρακλής Τσιμέκας προς την Δημοτική Αρχή: ''Κάντε πράξεις που θα δώσουν χαμόγελα σε μικρούς αλλά και μεγάλους κατοίκους''

Πριν αρκετό καιρό η νέα διοίκηση ανακοίνωσε μέσω ενός δελτίου τύπου ότι τα προβλήματα της πόλης μας δεν λύνονται μέσω FB η προβολής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο ενεργός πολίτης θα πρέπει να ενημερώνει την δημοτική αρχή για τα προβλήματα και αυτή να τα δρομολογεί με την σειρά της προς επίλυση ανάλογα με την περίπτωση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα..

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - YΠOMNHMA στον Δήμο Ηλιούπολης

Όπως σας είναι γνωστό, εδώ και 2 χρόνια έχει καταργηθεί για μια σειρά λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού και υπάρχει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στο σύνολο του βουνού.

ΜΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ  (του Νίκου Ι. Καραβέλου)

Η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, να δώσει το όνομα της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη σε αίθουσα του θεάτρου Ρεξ, προκάλεσε την αντίδραση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.