της Μαργαρίτας Αργυροπούλου (www.newpost.gr)

Περί τα 35.000 νήπια θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, φέτος κατά παραδοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρη Καρέλα γεγονός που φέρνει σε απόγνωση και απελπισία τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν τι να κάνουν τα παιδιά τους.

«Το πρόβλημα είναι πραγματικό μεγάλο που δεν κουκουλώνεται γιατί διαταράσσει όλη την οικογενειακή ζωή.

Ή έχεις γιαγιά και το αφήνεις ή έχεις 400-500 ευρώ να το πας σε παιδικό σταθμό ή πρέπει να σταματήσει η μαμά τη δουλειά της για να καθίσει να το προσέχει

Όμως με αυτή την οικονομική κατάσταση η πλειοψηφία των γονιών δεν έχει αυτά τα χρήματα και βρίσκονται σε απόγνωση» λέει στο newpost.gr, ο κ. Βαγγέλης Καζάκος, επικεφαλής του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και φέρνει ένα παράδειγμα μιας απελπισμένης μητέρας, η οποία «έχει δίδυμα και της απέρριψαν το αίτημα έκλαιγε γιατί δεν είχε λύση στο πρόβλημα. Δεν είχε γιαγιά να τα προσέχει και μας έλεγε θέλω 800 ευρώ για να τα πάω σε παιδικό σταθμό».

Συνήθως ο αριθμός των παιδιών που έμενε εκτός παιδικών σταθμών ήταν μικρότερος, περί τις 10.000, ωστόσο μετά το ΦΕΚ του περασμένου Σεπτέμβρη που αφορούσε τις προδιαγραφές των υποδομών μειώθηκε η χωρητικότητα.

Ο κ. Καζάκος, αν και συμφωνεί με το ΦΕΚ, επιρρίπτει ευθύνες και στο αρμόδιο υπουργείο και στους Δήμους γιατί όπως εξηγεί στο newpost.gr, «Φέτος είναι αυξημένος ο αριθμός των παιδιών που έμειναν εκτός, γύρω στα 20%, γιατί το ΦΕΚ προέβλεπε κάποιες προδιαγραφές υποδομών των παιδικών σταθμών, π.χ. συγκεκριμένα τετραγωνικά ανά παιδί ή θέματα υγιεινής, ασφάλειας, ύπνου σίτισης, που συμφωνώ.

Όμως δεν συνοδεύτηκε με την αναγκαία χρηματοδότηση για να βελτιωθούν οι δομές ή να ανοίξουν καινούργιες και κατάντησε να είναι αρνητικός γιατί μείωσε τη χωρητικότητα των δομών.

Έχουν ευθύνες και το υπουργείο και οι Δήμοι. Αν βγάζεις ένα νόμο και δε δίνεις στους δήμους τα ανάλογα χρήματα δεν είναι υποκρισία αυτό το πράγμα; Του λες ότι πρέπει να έχεις στάνταρς, αλλά κόψτε το λαιμό σας να τα φτιάξετε. Από την άλλη, πολλοί δήμοι δεν έκαναν κάτι από τότε που βγήκε αυτό το ΦΕΚ, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους».

Ο ίδιος ο κ. Καζάκος έχει ένα παιδάκι και η αίτησή του απορρίφθηκε από το δήμο Ζωγράφου. Όπως λέει, αν είχε μεγάλο εισόδημα δεν θα τον ενδιέφερε, αλλά πλέον είναι απελπισμένος.

Μάλιστα το... κερασάκι στην τούρτα, ήταν ότι μόλις χθες του ήρθε ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ.

«Παρότι μέχρι τελευταία στιγμή διαχεόταν ότι θα τα πάρουν όλα τα παιδιά, τελικά απέρριψαν την αίτησή μου. Στο δήμο Ζωγράφου είναι μεγάλο το πρόβλημα γιατί έμειναν 300 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών στα 900 που έκαναν αίτηση».

Ο κ. Καζάκος μαζί με άλλους γονείς θα πραγματοποιήσουν σήμερα παρέμβαση στο δημοτικό Συμβούλιου Ζωγράφου, στην προσπάθειά τους να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. 

Προβλήθηκε 787 φορές
Ευρωεκλογές 2024: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ονόματα

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (15.4.24) οι 35 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των μελών και φίλων του κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής.

Ο καιρός την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. - Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. - Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.