Το καλοκαίρι τελείωσε τα σχολεία θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες και όλοι επιστρέφουμε στη κανονικότητα μας. Ο καθένας στη δική του «κανονικότητα»!

Μέσα σ αυτή την ατμόσφαιρα εντάσσεται και η κανονικότητα των τριών εκλογών που θα γίνουν οπωσδήποτε το 2019 κάπου εκεί στο Μάιο ως είναι προγραμματισμένες!

Ευρωεκλογές, Περιφερειακές εκλογές, Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών εκλογικών διαδικασιών, γίνονται με το σύστημα της απλής Αναλογικής όπως αυτό ορίσθηκε με τον νέο νόμο, τον γνωστό Κλεισθένη για την Τοπικές εκλογές , για τις Ευρωπαϊκές εκλογές ως διεξάγονται από της καθιερώσεώς των.

Η μετά το καλοκαίρι «κανονικότητα» μας, θα διανθιστεί με τις διεργασίες, που ήδη άρχισαν, για τις παραπάνω εκλογικές αναμετρήσεις.

Βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις διεργασίες είναι η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Η Απλή Αναλογική κουβαλάει μια συναισθηματική φόρτιση που αγγίζει τα όρια της «αθωότητας» ως εκλογικό σύστημα ή αλλιώς πως, φαντάζει ως το «ελιξίριο» δια «πάσαν νόσο» και δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Παρά τα πλεονεκτήματά της η απλή αναλογική δεν δοκιμάστηκε στη πράξη ούτε σε εκτός πολιτικής συλλογικότητες, χώρος στον οποίο οι θιασώτες της απλής αναλογικής θα μπορούσαν να δώσουν εξετάσεις για τα πλεονεκτήματά της διαμορφώνοντας ένα ανάλογο «πολιτικό πολιτισμό». Μάλιστα όπου δοκιμάστηκε μάλλον δεν έχει να επιδείξει περγαμηνές!

Για αρνητικό παράδειγμα, θα μπορούσε να προσμετρηθεί τ αποτέλεσμα της εξαφάνιση πολιτιστικών συλλόγων που αμέσως μετά τη δικτατορία συγκέντρωναν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μέλη στις εκλογικές τους διαδικασίες.

Χάθηκαν όλα, θύματα της καταδολίευσης της απλής αναλογικής για λογαριασμό βλακωδών κομματικών «επιρροών».

Τι τύχη έχει λοιπόν η απλή αναλογική, ένα σύστημα τόσο αθώο και δίκαιο ως εργαλείο στα χέρια ανθρώπων που είναι «απόλυτοι» στη κατοχή της μιας και μόνης αλήθειας, της μιας και μόνης άποψης της δικής τους; Με άλλα λόγια είναι στρατευμένοι σε θεολογικής προσέγγισης αρχές; Έστω και αν έχουν την «λεοντή» κόμματος, παράταξης, ιδεολογικού ρεύματος, ιδεολογικής συνιστώσας κ.λπ!

Τι χώρος υπάρχει στην απλή αναλογική, να ξεδιπλώσει τα κάλλη της, όταν συγκρούονται άνθρωποι του «φωτεινού μετώπου» από τη μια μεριά και του «μαύρου μετώπου» από την άλλη;

Τι τύχη μπορεί να έχει η απλή αναλογική μεταξύ «εθνικών» και «πιστών»; Μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ «εθνικών» και «πιστών»;

Δυστυχώς η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση «εκτελέστηκε» πριν καν εφαρμοστεί με την επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να πολώσει το πολιτικό κλίμα προσδοκώντας κομματικά οφέλη.

Η απλή Αναλογική δεν ήρθε ως αποτέλεσμα ώριμων και πετυχημένων κοινωνικών διαδικασιών αλλά ως εργαλείο κομματικής εκμετάλλευσης. Ήρθε από τα πάνω και όχι από τα κάτω.

Αυτό που δεν κατάλαβε η κυβέρνηση είναι πως προσφέρει το καλύτερο δώρο στον Μητσοτάκη και όχι μόνο, ο οποίος δεν έχει κανέναν λόγο να δουλέψει για την επιτυχία της απλής αναλογικής .

Τα αντίθετο, θέλοντας να επιστρέψει στο παλιό σύστημα, θα αφήσει να «ανθίσουν όλα τα λουλούδια», προσωπικών φιλοδοξιών, ιδεολογικών ρευμάτων, συνιστωσών, συμφερόντων θεμιτών και αθέμιτων!

Το ίδιο άλλωστε δεν θα πράξει και η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση;

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον το πιθανότερο είναι να αναδειχθεί ως κυρίαρχη κατάσταση η αδυναμία κυβερνησιμότητας των Δήμων.

Αυτή η κατάσταση, η μη κυβερνησιμότητα των Δήμων, θα δώσει το πολιτικό άλλοθι στις συντηρητικές δυνάμεις μιας «άνευ όρων» οπισθοδρόμησης και στιγματισμού της απλής αναλογικής ως ατελέσφορου εργαλείου!

Από τη μεριά της, η «πρώτη φορά αριστερά» ιδεολογία θα «νίπτει τας χείρας της» και θα «ζει» με το άλλοθι πως «αυτή» τόλμησε αλλά οι «άλλοι» οι «κακοί» δεν δούλεψαν με το δικό της εργαλείο.

Θα παραβλέπει όμως το γεγονός πως η απλή αναλογική δεν βάζει μυαλό στους πολίτες αλλά προϋποθέτει πολίτες με μυαλό, προϋποθέτει πολίτες που δεν είναι χωρισμένοι σε «μέτωπα» καλών και κακών αλλά πολίτες που αναγνωρίζουν τις πολιτικές θέσεις που υπηρετούν ως αναγκαίες για το Δήμο τους, για τη χώρα τους !

Οψόμεθα!

Γιώργος Μπαλτάς
4 Σεπτεμβρίου 2018

 

Προβλήθηκε 637 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...