Η απλή αναλογική είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει το πολιτικό περιβάλλον στην Ηλιούπολη.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, έδειξε δυσαρέσκεια για τον «Κλεισθένη» του Σκουρλέτη τονίζοντας τους κινδύνους ακυβερνησίας των δήμων, αποτέλεσμα του πολυκερματισμού του εκλογικού σώματος.

Μπορεί αυτή η θέση του κ. Βαλασόπουλου να προμηνύει αποχώρησή του από το Δήμο για «διαφορετικά επίπεδα εξουσίας»;

«Του πάει» η απλή αναλογική;

Οψόμεθα!

Για την Ηλιούπολη η «στάση» που θα τηρήσει ο κ. Βαλασόπουλος θα είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει τις πολιτικές διεργασίες και τη διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος στη Πόλη.

Στη διαμόρφωση του Ηλιουπολίτικου πολιτικού περιβάλλοντος σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης οι Κομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, οι προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, οι βουλευτές της μικρής περιφέρειες που προκύπτει από την κατάτμηση της Β Αθηνών, ιδεολογικές «ανησυχίες» και πειραματισμοί, πολιτικά παζάρια και συναλλαγές θεμιτές ή αθέμιτες!

Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να επισημανθεί η παρουσία του κ. Σγουρού στην επανα- διεκδίκηση της περιφέρειας από την Κα Δούρου. Δεν θα είναι μια απλή «άλλη» υποψηφιότητα αλλά μια υποψηφιότητα με ιδιαίτερο φορτίο από τις προηγούμενες εκλογές. Είναι παράμετρος που θα «παίξει ρόλο» στην διαμόρφωση των «συμμαχιών» στην Αττική!

Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον που με δεδομένη την έλλειψη πολιτικής παιδείας συνεργασιών υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν τις οκτώ υποψηφιότητες που είχαμε στην Ηλιούπολη στις τελευταίες εκλογές, σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απλή αναλογική στη πρώτη της εφαρμογή τουλάχιστον, θα χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία καταμέτρησης των δυνάμεων που διεκδικούν πολιτικό αυτοδιοικητικό λόγο και επί πλέον είναι μια ευκαιρία καταμέτρησης «δυνάμεων» και σε κεντρικό επίπεδο μιας και οι βουλευτικές εκλογές θα ακολουθήσουν πολύ γρήγορα.

Το κλίμα του κατακερματισμού των δημοτικών κινήσεων σε περισσότερες υποψηφιότητες πιθανόν να ενισχυθεί:

-από τις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να υπονομεύσουν «εν τη γενέσει του» το εγχείρημα της απλής αναλογικής.

Η Συντηρητική παράταξη που μετράει τα τελευταία χρόνια τρεις υποψηφιότητες ίσως να δει να ξεφυτρώνουν από τα σπλάχνα της και άλλες τρεις. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να αποτρέψει οι τρεις υποψηφιότητες που προέρχονται από τα σπλάχνα της να κατέβουν χωριστά.

Αντίθετα θα διευκολυνόταν με την παρουσία και τέταρτης ή και πέμπτης αλλά «Νεοδημοκρατικοφανούς» δημοτικής κίνησης.

Την Νέα Δημοκρατία την ενδιαφέρει περισσότερο, τι θα κάνουν στην Ηλιούπολη τα άλλα κομματικά σχήματα που όλα μαζί συγκροτούν την «συντηρητική παράταξη»!

Σαν τέτοια σχήματα λογίζονται η «χρυσή αυγή», ο Δημήτρης Καμμένος με τον Φαήλο Κρανιδιώτη και τον Μπαλτάκο, άλλοι «λίγο ή περισσότερο δεξιοί που μέσα από την εκκλησία φαίνεται να έχουν εκλογικά ερείσματα και το πιθανότερο είναι να διεκδικήσουν την έκφρασή τους , πράγμα που δεν έκαναν μέχρι τώρα!

Από τη μεριά των λεγόμενων «προοδευτικών δυνάμεων» οι Δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να διαμορφωθούν ερείσματα στη βάση του εκλογικού σώματος εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες κινούνται από την ανάγκη να «μετρήσει» τις δικές του δυνάμεις, τις δυνάμεις που του απομείνανε. Ιδιαίτερα μετά την «αμφιλεγόμενη» επικοινωνία του Δημάρχου με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να «καταγράψει» τις δυνάμεις του προβάλλει ως μονόδρομος. Θα γίνει αυτό με τον κ. Βαλασόπουλο ή με άλλο στέλεχος; Μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να δοκιμάσει στη πράξη και τη συνεργασία των άλλων δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΑΛ.

Στο χώρο της Κομμουνιστικής Αριστεράς και για τις δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η σταθερότητα της παράταξης σε θέσεις και αρχές είναι δεδομένη.

Είναι η μόνη παράταξη που άσκησε υπεύθυνη και σταθερή αντιπολίτευση σε όλο το Αυτοδιοικητικό μνημονιακό μέτωπο που διαμορφώθηκε στην Ηλιούπολη. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η απλή αναλογική θα ενισχύσει την αντιπροσώπευσή της στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό θα τη φέρει σε καλύτερη θέση προώθησης θέσεων και αρχών.

Με δεδομένη όμως την πολυδιάσπαση των άλλων πολιτικών χώρων η προοπτική ανάδειξης της Λαϊκής συσπείρωσης σε διεκδικητή της Δημαρχίας τη δεύτερη Κυριακή δεν είναι «ουτοπία»!

Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά θα μείνει στις επιλογές της, να μετρήσει τις δυνάμεις της και μέσα από αυτή τη καταμέτρηση να αναδειχτεί «η δική της κυρίαρχη τάση»! Εδώ οι κυοφορούμενες υποψηφιότητες μπορεί να είναι και περισσότερες των δύο.

Υπάρχουν όμως και οι ανεξάρτητοι. Οι προσωπικότητες, οι ακομμάτιστοι! Πολίτες με σημαντική προσφορά και παρουσία στα κοινά της πόλης! Πως θα εκδηλωθούν όλοι αυτοί;

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Θόδωρος Γεωργάκης, ο κ. Κώστας Σεφτελής, ο κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος με το ΕΝΑΚ, ο κ. Βαγγέλης Γεωργάκης που κατά καιρούς εκφράσανε ή και εκφράζουν σοβαρό αριθμό φίλων τους και υπηρετήσανε το Δήμο από διάφορες θέσεις.

Η γνώμη τους, η στάση τους και γιατί όχι η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι χρήσιμη για την πόλη; Η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που ενθαρρύνει πρωτοβουλίες εκ μέρους τέτοιων στελεχών της πόλης.

Άφησα για το τέλος την παράταξη «Ηλίου Πόλις- ανθρώπινη πόλη» που ίδρυσε ο αείμνηστος Κώστας Κονδύλης και εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει την κυβερνητική συμμαχία, το ΣΥΡΙΖΑ!

Η κίνηση αυτή βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογικής ταυτότητας ταλανιζόμενη ανάμεσα στην παλιά αριστερή της καταγωγή και ιδεολογία και τις σύγχρονες ιδεολογικές αναζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Η προσέγγιση με το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της προκαλεί κάποιες «αναταράξεις»!

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις των αναταράξεων της είναι:

-η αναζήτηση «επικεφαλής» της, που την ταλανίζει από την επόμενη των προηγούμενων εκλογών.

- η επί της ουσίας «συμπόρευση» της με την τρέχουσα Δημοτική αρχή του κ. Βαλασόπουλου από τον οποίο έχασε τις εκλογές για κάπου 350 ψηφοδέλτια.

- η διαφαινόμενη επιστροφή, ως επικεφαλής, του Χρήστου Κοκοτίνη σ αυτή τη φάση τουλάχιστον!

- η αποτυχία της να κεφαλαιοποιήσει για λογαριασμό της την ευρεία στήριξη που έτυχε τη δεύτερη Κυριακή των προηγούμενων εκλογών αφήνοντας την πόλη χωρίς αντιπολίτευση.

Όλα αυτά, λίγο μετά την έξοδό μας στην «Ελληνική κανονικότητα» του άκρατου Νεοφιλελευθερισμού και της απόλυτης κυριαρχίας των αγορών όπως αυτή σηματοδοτήθηκε στις 21 Αυγούστου.

Κανονικότητα με τη πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, την «ελεύθερη» επιλογή στις πρώτες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα πολωτικό κλίμα ανάμεσα στις «δυνάμεις του φωτός» και και τις «δυνάμεις του σκότους»! Κανονικότητα με τη χώρα χρεωκοπημένη και ξεπουλημένη!

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 8.9.2018

 

Προβλήθηκε 906 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...