Πηγή: www.healthmag.gr

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Hull ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη, που υπάρχει στον ιστό των γυναικών, οι οποίες πάσχουν από πρώιμο στάδιο καρκίνου των ωοθηκών, οπότε δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Συχνά οι γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν την ασθένεια μέχρι να είναι πολύ αργά και διαγιγνώσκονται στο τρίτο στάδιο, όταν μόλις μία στις πέντε θα επιβιώσει για πέντε χρόνια. Ωστόσο η νέα ουρολογική εξέταση φαίνεται ότι θα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο ήδη από το πρώτο στάδιο, όταν υπάρχει 90% πιθανότητα επιβίωσης, κάτι που την καθιστά το "Άγιο Δισκοπότηρο" στην πρόληψη της νόσου.

Η Dr Barbara Guinn, επικεφαλής των Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Hull, δήλωσε ότι έκαναν δοκιμές σε δείγματα ιστών και τώρα ψάχνουν να δουν εάν ο καρκίνος των ωοθηκών φαίνεται στα ούρα των γυναικών που νοσούν.

Τα υπάρχοντα τεστ δίνουν συχνά ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε ένα ποσοστό 80%. Στους ιστούς, ο νέος βιοδείκτης, που ονομάστηκε «πρωτεΐνη καρκίνου των ωοθηκών», ήταν ανιχνεύσιμος στο 18% των καρκίνων του πρώτου σταδίου και στο 36% των καρκίνων του δεύτερου σταδίου.

"Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι πως είναι ένας σιωπηλός καρκίνος", επεσήμανε η Dr Guinn.

"Αναπτύσσεται στην μέση της κοιλιάς σας και δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες, καθώς μεγαλώνουν, να αρχίσουν να παίρνουν λίγο βάρος από την κοιλιά.

Το πρόβλημα με αυτή τη μορφή καρκίνου είναι ότι τείνει να αναπτύσσεται ακριβώς στη μέση αυτής της περιοχής και δεν είναι πολύ εύκολο να το δείτε, οπότε, από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε το πρόβλημα, αυτό έχει ήδη προχωρήσει.

Και συμβαίνει όταν οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και οι ανώμαλες περίοδοι τις κάνει να σκέπτονται ότι φταίει η εμμηνόπαυση και όχι τίποτα πιο επιθετικό".

Και πρόσθεσε: "Θέλαμε να ψάξουμε για πρωτεΐνες που ήταν μοναδικές στον καρκίνο των ωοθηκών. Ελπίζαμε ότι αυτό θα διευκόλυνε τη διάγνωση της ασθένειας. Η διάγνωση στο τρίτο στάδιο μπορεί να σημαίνει ότι τα ποσοστά επιβίωσης είναι στο 20%, αλλά με την έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να αυξηθούν δραματικά περίπου στο 90%".

Η ερευνητική ομάδα αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τον βιοδείκτη στα δείγματα ούρων γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, για να διαπιστώσει εάν περιέχουν επίσης την πρωτεΐνη και θα δημοσιεύσουν σύντομα τα αποτελέσματά τους.

Εάν είναι επιτυχή, η ομάδα ελπίζει ότι μια απλή ουρολογική εξέταση θα είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα δυο - τρία χρόνια. 

Προβλήθηκε 620 φορές