Πηγή: Isilioupolis.wordpress.com

Με κεντρικό σύνθημα, «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! Αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά µε πλήρη κρατική χρηματοδότηση!», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, σε κοινή τους ανακοίνωση, καλούν στην κινητοποίηση που διοργανώνουν την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος), προκειμένου, όπως αναφέρουν, «μαχητικά να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας!».

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Και αυτή η χρονιά ξεκινάει µε δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά, υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, εργαζόμενους στην ανασφάλεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι δημοτικές δομές παραμένουν συρρικνωμένες, ανεπαρκείς, σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα πολλές φορές κτίρια για να υλοποιηθεί µε ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο. Σύμφωνα µε το ίδιο το υπουργείο Εργασίας περισσότερα παιδιά από πέρυσι έμειναν εκτός παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα µε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από “δομές προσχολικής φροντίδας” στην Ελλάδα.

Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και µε τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η πλειοψηφία τους εργάζεται µε ελαστικές μορφές εργασίας. Ζουν κάθε χρόνο µε την αγωνία ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Είναι δε τέτοια η έλλειψη προσωπικού που οι εργαζόμενοι όλων των σχέσεων εργασίας εναλλάσσονται στα τμήματα, ανάλογα µε το πότε προσλαμβάνονται ή απολύονται. Έτσι ένα παιδί μπορεί να αλλάξει και 3 παιδαγωγούς μέσα στον ίδιο χρόνο µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παιδαγωγική διαδικασία και τη φροντίδα του.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε πολλούς παιδικούς σταθμούς, δεν τηρείται η προβλεπόμενη από τους ίδιους τους κανονισμούς λειτουργίας τους αναλογία παιδιών – παιδαγωγών και τα παιδιά στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα. Ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί είναι άγνωστες λέξεις. Λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης παρατηρούνται προβλήματα και στη σίτιση των παιδιών, τόσο στη ποιότητα όσο και στη ποσότητα, αλλά και στην καθαριότητα µε αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδαγωγοί αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παιδαγωγικό υλικό (μαρκαδόροι, φωτοτυπίες, παιχνίδια κ.τ.λ). Το ίδιο και οι γονείς για πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πολύ µεγάλες για αυτά που έκανε τα τριάμισι χρόνια που κυβερνάει:

Οι δημόσιες επενδύσεις για υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Για την Περιφέρεια Αττικής το 2017 ολοκληρώθηκαν μόλις 2 Παιδικοί Σταθμοί. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία δήθεν 400 νέων Παιδικών Σταθμών στο 2018 δεν ήταν παρά µια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήμους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται µε προσωπικό, ούτε λειτουργεί Παιδικός Σταθμός!

Με το Προεδρικό Διάταγμα για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων που εξέδωσε τον περσινό Σεπτέμβρη, έθεσε αυστηρότατες προδιαγραφές για τα κτίρια χωρίς όμως να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κατάλληλων σταθμών ή να χρηματοδοτήσει την ανακαίνισή τους. Ήδη µια σειρά δήμων της χώρας δηλώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές και τις προθεσμίες που θέτει το ΠΔ και κάνουν λόγο για μείωση της δυναμικότητας των βρεφονηπιακών σταθμών, ακόμη και μέχρι 40%.

Μείωσε ακόμα και την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση προς τις δημοτικές δομές µε την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ιδιοκτητών παιδικών σταθμών η χρηματοδότηση να µην πηγαίνει απευθείας στις δημοτικές δομές, αλλά να καταλήγει µέσω των voucher και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Δεν προχώρησε στην πρόσληψη προσωπικού µε μόνιμη και σταθερή εργασία. Αρνήθηκε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων διευρύνθηκε ο αριθμός όσων εργάζονται µε ελαστικές μορφές εργασίας. Παράλληλα εισήγαγε στους παιδικούς σταθμούς εργαζόμενους των 425 και 490 ευρώ.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ακολουθεί και εφαρμόζει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ ότι η αγωγή και φροντίδα του παιδιού δεν υφίσταται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αλλά ως εμπόρευμα και η όποια παρέμβαση του κράτους παίρνει τη μορφή λοταρίας της φτώχειας, είναι ευκαιριακή και µε ημερομηνία λήξης. Είναι η ίδια πολιτική που εφάρμοζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρά το όψιμο προεκλογικό τους ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι δημοτικές αρχές αυτών των κομμάτων όχι µόνο δεν διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τους παιδικούς σταθμούς, αλλά στη λογική της αυτοτέλειας των δήμων, τους λειτουργούν ως επιχειρήσεις, µε υπέρογκα τροφεία. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν να περάσουν στους δήμους και τα νηπιαγωγεία για να ανοίξουν και εκεί το δρόμο για την επιχειρηματική τους λειτουργία όπως επίσης και την διεύρυνση του ιδιωτικού τομέα!

Όμως η προσχολική αγωγή δεν µπορεί να είναι εµπόρευµα! Είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την οµαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό µε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε παιδικούς σταθμούς αποκλειστικά δηµόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά, µε επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Με βάση την κρίσιμη κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς σήμερα σε καλούµε να παλέψουμε µαζί για:

Να γίνουν δεκτά στους δηµοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η συµµετοχή να είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς τροφεία, κουπόνια και χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.

Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, µε τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών.

Προσλήψεις µόνιµου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι) και βοηθητικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συµβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα µε ευθύνη του κράτους, και όχι όπως ισχύει σήμερα, στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δηµοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.

Να διασφαλιστεί µε άμεσα µέτρα και µε όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις η διεύρυνση των δηµοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων – πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού).

Να παρθούν έκτακτα µέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δηµοτικές δομές για Κέντρα Δηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

Με βάση το νέο κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, να διατεθεί έκτακτο κονδύλι προς τους δήμους προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους µε τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό». 

Προβλήθηκε 889 φορές
Ευρωεκλογές - Πλεύση Ελευθερίας: οι 33 υποψήφιοι.

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους για τις ευρεωκλογές και ανάμεσά στους είναι ο τραγουδιστής Μπάμπης Στόκας, ο ηθοποιός Κωστής Σαββιδάκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κωπηλασίας Αννέτα Κυρίδου, ο ερευνητής Παναγιώτης Νόιφελτ και η δημοσιογράφος Βασιλική Πολύζου.