Του Τάσου Ευαγγελίου (www.liberal.gr)

Σε όλες τις υποθέσεις που η Κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει στο πλαίσιο της δημιουργίας δήθεν σκανδάλων σε βάρος της αντιπολίτευσης ή καθυστερήσει ως προς την εξέλιξή τους εμφανίζεται από τον Ιανουάριο 2016 ένα πρόσωπο, αυτό της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου.

Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, θάνατος μικρής Μελίνας στην Κρήτη, φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η κ. Παπασπύρου, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες και με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο του πολιτικού προσωπικού εμφανίζεται στο προσκήνιο.

Πριν λίγες ημέρες το όνομα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης ήρθε εκ νέου στο φως της Δημοσιότητας μέσω της παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η κ. Δημητρίου ζητούσε να περιμένει ο Εισαγγελέας το πόρισμα της κ. Παπασπύρου πριν προχωρήσει περαιτέρω με την έρευνα του που όμως βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση και την κλήση των πρώτων υπόπτων.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτό το έμμεσο πάγωμα των ερευνών ανάγκασαν την κ. Δημητρίου να αλλάξει γνώμη και να δηλώσει μια ημέρα μετά ότι δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί το εν λόγω πόρισμα, που δεν είναι έτοιμο και ενδεχομένως να χρειαστεί διάστημα άνω των τριών ή τεσσάρων μηνών, αλλά απλά να ληφθεί υπόψη.

Είχε προηγηθεί ένα άλλο πόρισμα της κ. Παπασπύρου. Αυτό που αφορούσε τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα που κόστισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους. Το πόρισμα αυτό αθώωνε πλήρως την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου που όμως τελικά χθες το μεσημέρι κλήθηκε, μαζί με άλλα δέκα άτομα, να καταθέσει στον Εισαγγελέα ως ύποπτη.

Με λίγα λόγια ένα πόρισμα που χρειάστηκε 8 μήνες για να εκδοθεί δεν απέδιδε ευθύνες σε πρόσωπα που η εισαγγελία, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε κάλεσε ως υπόπτους.

Οι περιπτώσεις αυτές των πολύμηνων... ερευνών για θέματα που αφορούν ευθύνες στελεχών προσκείμενων στη σημερινή κυβέρνηση έρχονται σε αντιδιαστολή με το ζήλο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Διοίκησης για υποθέσεις που αφορούν σε δήθεν σκάνδαλα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ως συγκυβέρνηση αλλά και πιο πριν.

Στη Novartis η κ. Παπασπύρου παρακολουθούσε κατά δήλωσή της την υπόθεση και με δηλώσεις της στα ΜΜΕ επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις

«Η Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι συγκοινωνούντα δοχεία από πλευράς ενεργειών» δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή αφήνοντας πολλά υπονοούμενα την ώρα που η κυβέρνηση συκοφαντούσε πολιτικούς αντιπάλους, ενώ την ώρα που οι κουκουλοφόροι μάρτυρες έβαζαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έβαλε κατά πάντων η ίδια έβγαινε στα ΜΜΕ και δήλωνε για τα έγγραφα που αναζητούσε η ίδια «είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά σιγά σιγά τα βρίσκουμε. Οι επιθεωρητές λειτουργούν σαν κομάντος, πηγαίνουν κάτω στις αποθήκες, μπαίνουν και βρίσκουν κάπου καταχωνιασμένα τα έγγραφα. Αυτό απαιτεί χρόνο, μπορεί να έχουμε καθυστερήσει, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση». Δημιουργία εντυπώσεων με ανέξοδο τρόπο

Η κ. Παπασπύρου βρέθηκε στη Βουλή, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας όπου την κάλεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της εξέτασης της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ και δέχθηκε τα πυρά όλων των παρευρισκομένων για τη στάση της, τις πράξεις και τις παραλείψεις της σε μια σειρά θεμάτων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση της και για τις δύο υποθέσεις λέγοντας «Έχω σωρεία συνεντεύξεών σας σε κρίσιμες περιόδους, όπως π.χ. πριν τη Νovartis, τότε που έχετε βγει και δημιουργήσατε ένα κλίμα. Ο Ειδικός προανακριτικός υπάλληλος μπορεί να δίνει συνεντεύξεις και να δίνει δικές του εκδοχές;». Μάλιστα την είχε κατηγορήσει για fake news.

Απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ. Όμως η κ. Παπασπύρου συνεχίζει κανονικά την... εργασία της έχοντας τοποθετηθεί σε μια θέση άγνωστο με ποια τελικά κριτήρια ένα καίριο πόστο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου.

Έχει κατ επανάληψη αρνηθεί όχι τη φιλική σχέση με τον Δ. Τζανακόπουλο, αλλά ότι τον φιλοξενούσε στο σπίτι της καθώς και ότι ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ως νέο δικηγόρος στο γραφείο του συζύγου της.

Όταν όμως ερωτάται αν υπάρχουν φιλικές οικογενειακές σχέσεις η απάντησή είναι η εξής: «Με συγχωρείτε, είναι δυνατόν να βάζουμε στη συζήτηση τα προσωπικά μας και τις προσωπικές φιλίες; Αλίμονο... Θα καθίσω να μπλέξω σε τέτοιες συζητήσεις; Δημοσίους υπαλλήλους ελέγχω, δεν ελέγχω πολιτικά πρόσωπα, το έχουμε καταλάβει αυτό;»

Φωτογραφία: Intimenews 

Προβλήθηκε 835 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...