Περνάω σχεδόν καθημερινά από το «ΦΥΤΩΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ» στη συμβολή των οδών, Εθνάρχη Μακαρίου και Αθηνοδώρου.

Το φυτώριο είναι από τα πρώτα έργα της σημερινής διοίκησης του Δήμου και εγκαινιάστηκε με «δόξες και τιμές» στις αρχές της προηγούμενης θητείας.

Τότε όλα δείχνανε πως μπαίνουμε σε μια βαθιά οικονομική κρίση αλλά η όρεξη για έργα «ερχότανε από το βάθος του παρελθόντος», ήταν μεγάλη και η εκτίμηση για τον τυφώνα που ερχότανε υποτιμημένη.

Εγκαταστάθηκε λοιπόν το φυτώριο. Κοντά δύο χρόνια τώρα προήχθη σε θερμοκήπιο, αφού εγκαταστάθηκαν μέσα στο χώρο δύο θερμοκηπιακά τούνελ.

Σήμερα η εικόνα του είναι αυτή που αποτυπώνει η φωτογραφία 

Πλήρης εγκατάλειψη!

Βέβαια πρέπει να ομολογήσω πως μια η δυο φορές το χρόνο ένα φορτηγό του Δήμου αδειάζει ένα δυο φορτία ενός τύπου χώματος που κυριαρχούν οι πευκοβελόνες και μοιράζεται σε Δημότες της γειτονιάς που προστρέχουν να το πάρουν ως φυτόχωμα ή μάλλον ως «κομπόστ» παραγωγής του Δήμου.

Προδιαγραφές, οδηγίες καταλληλότητας, πιστοποιητικά κυκλοφορίας και λοιπές ενδείξεις καταλληλότητας του προϊόντος «κομπόστ Δήμου Ηλιούπολης» ελλείπουν παντελώς.

Να μη μιλήσουμε και για ποιότητα υποδοχής και εξυπηρέτησης των Δημοτών- Πελατών.

Πάρε… αυτό είναι…. το πληρώνεις;

Ας είναι!

Ερχόμαστε τώρα σε μια μικρή ασήμαντη επισήμανση.

Το φυτώριο του Δήμου λειτουργεί για μία ή δύο ώρες την εβδομάδα, με την παρουσία ενός εργαζόμενου, πολύ λίγες εβδομάδες το χρόνο.

Είναι παραξενιά, είναι υπερβολή να αναρωτηθώ για το κόστος λειτουργίας του φυτωρίου του Δήμου Ηλιούπολης;

Με δεδομένο ότι μιλάμε για δημόσιο χρήμα όσο ασήμαντο και αν είναι το ποσόν, τόσο αντιστρόφως ανάλογο πρέπει να είναι και ο σεβασμός σ αυτό!

Σε μια τέτοια προσέγγιση συνηγορεί και η συνεχής κατασυκοφάντηση της Αυτοδιοίκησης αλλά και του δημοσίου από τον «ευρύθμως» λειτουργούντα ιδιωτικό τομέα.

Δεν έχω τα στοιχεία κόστους αυτής της δράσης του Δήμου, ελπίζω ο Δήμος θα έχει ένα «κέντρο κόστους» και θα μπορεί να απαντήσει πόσο κάνει η όλη δράση «φυτώριο» με επιμερισμό στα επί μέρους κόστη όπως: Ενοίκιο, Ρεύμα, Νερό, Φύλαξη, Εργατικά, Λογιστική παρακολούθηση, ενοίκιο τουαλέτας, καθαριότητα χώρου, αγορές υλικών, αγορές φυτών, έσοδα! Αποτέλεσμα + ή -!

Αριθμοί όχι έκθεση ιδεών! Η έκθεση ιδεών θα «ποικίλει¨ κατά τον αναγνώστη των αριθμών!

Μια ενέργεια που αποφασίζει ο Δήμος, αλλά και όχι μόνο ο Δήμος, πρέπει να βασίζεται σε ένα πλήρες «business plan» που καταγράφει τη δράση, τη σκοπιμότητα της δράσης, το κόστος επένδυσης της δράσης, το κόστος λειτουργίας της δράσης, το όφελος από τη δράση αλλά και το χρονικό βάθος της δράσης-ενέργειας-επένδυσης.

Όλα αυτά γιατί ο Δήμος έχει συνέχεια και κάθε επένδυσή του θα παράγει κόστος στο διηνεκές ή για όσο χρόνο εκτιμήθηκε η αναγκαιότητά ή η χρησιμότητα της ενέργειας!

Το γεγονός ότι κάθε Δήμαρχος απαξιώνει πλήθος δράσεων του προηγούμενου Δημάρχου και τις «εγκαταλείπει» δεν σημαίνει ότι του επιτρέπεται να πραγματοποιεί δράσεις ταυτίζοντάς τες με τη δική του και μόνο παρουσία στο Δήμο;

Για παράδειγμα το νάιλον που σκεπάστηκε το θερμοκήπιο έχει ζωή το πολύ τρία χρόνια, έχουν ήδη περάσει τα δύο και καμιά δράση δεν «προφυλάχτηκε» κάτω από αυτά, από τούς «παγετώνες» της Ηλιούπολης. Εφέτος μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο και του χρόνου θα πρέπει να αντικατασταθεί το νάιλον!

Προκύπτει ή δεν προκύπτει έλλειψη «συγχρονισμού» στη δράση «Φυτώριο Δήμου Ηλιούπολης»;

Εντάξει θα μου πει κάποιος, αυτό σε πείραξε; Πόσα να είναι βρε αδερφέ τα χρήματα;
Θα συμφωνήσω πως δεν μιλάμε για μεγάλα κόστη.

Δεν είναι μόνο το κόστος η ζημιά! Ζημιά και μάλιστα ανεκτίμητη είναι η «βλάβη» που προκαλεί στην εικόνα του Δήμου, η εικόνα «ΦΥΤΩΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ» όταν συγκρίνεται με το οποιοδήποτε «άλλο» φυτώριο!

Μπροστά από το «ΦΥΤΩΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ» περνάνε δεκάδες εκπαιδευτικοί, εκατοντάδες μαθητές και εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πολίτες. Απασχολεί καθόλου το Δήμο η εντύπωση που «χτίζουν» στο υποσυνείδητό τους οι πολίτες για τις περί Δήμου και Δημοτικών υπηρεσιών «ικανότητα», «υπευθυνότητα» «σεβασμός του οβολού του Πολίτη»;

Έλα θα μου πει και πάλι κάποιος! Ποιος δίνει σημασία στον Δημότη, στον Πολίτη, την εικόνα του Δήμου και την ανάγκη προστασίας και βελτίωσή της « έξωθεν εικόνας» του “prestige” των που λέμε και στα Φραγκουλέικα;

Ζητάς ψύλλους στα άχυρα! Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα!

Ναι ζητώ ψύλλους στα άχυρα γιατί «έξ όνυχος τον λέοντα»!

Ο Δήμος όταν δεν πέτυχε να έχει ένα «ΦΥΤΩΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ», ένα φυτώριο που έγινε μόνο για μια τελετή εγκαινίων και μετά ξεχάστηκε, πώς να τον εμπιστευτείς ότι θα κάνει ένα «σύστημα έξυπνου φωτισμού» της πόλης χωρίς «σκιές», χωρίς «σκοτεινές» περιοχές;

Αλλά ξέχασα ο κ. Δήμαρχος είναι για τα μεγάλα, τα πολύ μεγάλα και τ΄ αλαργινά! Για αυτά που όταν γίνονται είναι «δικά του» και όταν δεν γίνονται φταίνε οι άλλοι οι «αλαργινοί» !


Γιώργος Μπαλτάς
10.10.2018

 

Προβλήθηκε 764 φορές

ΕΡΤ (του Στάθη)

Μικρός άκουγα ραδιόφωνο – όλοι ακούγαμε ραδιόφωνο. Η πιο δημοφιλής εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πύργου ήταν (και όχι μόνον στον Πύργο) η «ώρα των ακροατών μας»

Ένας Κολοκοτρώνης που (επίτηδες) ξεχάσαμε (του Δημήτρη Καμπουράκη)

Ο θάνατος του αδερφού του Γέρου του Μωριά από προδοσία καλογέρου. Το πατριαρχικό επιτίμιο και η κατάρα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Το κόψιμο του μεγάλου πλατάνου και η τελική συγχώρεση του ήρωα του 1821.

Η εμπάθεια, ο φόβος, το μίσος και άλλα πάθη της ανθρώπινης φύσης (Κώστας Κωσταντινίδης)

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του “Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst”, ο Robert Sapolsky περιγράφει τους βιολογικούς μηχανισμούς των αισθήσεων και των αισθημάτων του ζώου αλλά και του ανθρώπου.

Ολοκαύτωμα πάλι; (του Στάθη)

Κρύο, χειμώνας βαρύς. Από τους ανθρώπους απόμεναν οι βαλίτσες τους. Μοναχές. Τις μάζευαν τα σκυλιά οι ναζιστές κι έκαναν διαλογή. Γυαλιά, τσατσάρες, πορτοφολάκια, ρούχα, κάπου-κάπου παπούτσια, λίγα βιβλία, αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ανοιχτή επιστολή του Κώστα Σεφτελή στους πολίτες της Ηλιούπολης.

Αγαπητοί συμπολίτες. Είναι η δεύτερη φορά που απευθύνομαι σε εσάς, με αυτό τον τρόπο, μετά την παραίτηση που υπέβαλα στις 13/10/2016 από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και από την Παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ», της οποίας υπήρξα το πρώτο συνιδρυτικό της μέλος.

Δημοτικοί άρχοντες οραματιστές ή Δημοκράτες με πίστη στη συλλογική προσπάθεια και τον  επιστημονικά «Δημοκρατικό  σχεδιασμό» ; (του Γιώργου Μπαλτά)

Στο οργανόγραμμα του Δήμου Ηλιούπολης ξεχωριστή θέση κατέχει η διεύθυνση «Προγραμματισμού και Οργάνωσης» με δύο τμήματα, αυτό του «Προγραμματισμού και ανάπτυξης» και αυτό της «αποτελεσματικότητας Ποιότητας και οργάνωσης»!