1st European Rivers Summit – “Save the blue heart of Europe”
27-29 Σεπτεμβρίου 2018 – Σαράγιεβο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Με σύνθημα “Σώστε τη μπλε καρδιά της Ευρώπης”

Συμμετείχαμε σε ένα τριήμερο γεμάτο παλμό, ζωντάνια, αγωνία για το μέλλον των ποταμών της Ευρώπης, των πλούσιων οικοσυστημάτων που συντηρούν και μέρα με τη μέρα συρρικνώνονται, την ποιότητα των νερών τους που συνεχώς υποβαθμίζεται, λόγω των υδατοφραγμάτων και των ανθρώπινων κατασκευών από μπετόν και τσιμέντο!

Ένα τριήμερο με συμμετοχές από πολλές χώρες της Ευρώπης και από τις ΗΠΑ! Με αρκετή πληροφόρηση για την κατάσταση των ποταμών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη γενικότερα, για την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλείται με πενιχρά αποτελέσματα στην παραγωγή ενέργειας, για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που καταστρατηγούνται με αυτές τις καταστροφικές επεμβάσεις, για τις νομικές οδούς που μπορούμε να ακολουθήσουμε, για τους αγώνες υπεράσπισης των ποταμών, που έχουν αναλάβει πολίτες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο! Final Program

Ήταν ένα φερέλπιδο τριήμερο με συνεχή ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και διάλογο μεταξύ πολιτών, αποδείχθηκε γι άλλη μια φορά το δίκαιο αυτών των αγώνων, πυροδότησε το κουράγιο και τόνωσε την αποφασιστικότητα, για συνέχισή τους...

Η δική μας τοποθέτηση (Κι.Π.Η.), είχε θέμα:

“Ποτάμια και ρέματα στην Αττική-Αθήνα. Αγώνες για να σωθούν τα τελευταία που είναι ακόμη ζωντανά”

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ- PRESENTATION ΟΜΙΛΙΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Κεντρικός άξονας της τοποθέτησης ήταν οι σύγχρονοι σχεδιασμοί της πολιτείας για τη διαχείριση της πλημμύρας στην Αττική, η οποία προτιμάει ακριβές λύσεις για να μας προστατέψει από αυτή! Λύσεις που όχι μόνο σπαταλούν φυσικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά καταστρέφουν και το περιβάλλον!

Αυτοί οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν:

1. Αποψίλωση της κοίτης και των πρανών των ποταμών και ρεμάτων, για να τοποθετηθούν συρματοκιβώτια ή πασσαλότοιχοι ή ακόμη χειρότερα, για να εγκιβωτίσουν τα ποτάμια με μπετόν, μετατρέποντάς τα σε οχετούς!

2. Επιπλέον, αυτοί οι σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν το γκρέμισμα αυθαίρετων και παράνομων κτιρίων και κατασκευών στα πρανή και τις όχθες των ρεμάτων και ποταμών. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, προστατεύουν τέτοιες κατασκευές από την πλημμύρα, κτίζοντας άλλες, στενεύοντας την κοίτη του ποταμού περισσότερο και απαιτώντας ακόμη περισσότερα κεφάλαια!

3. Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι είναι ανεπαρκέστατοι σε σφοδρές και έντονες βροχοπτώσεις, σε περιοχές με μπαζωμένα και κατεστραμμένα ρέματα!

Ζούμε όλοι κάτω από συνθήκες όχι μόνο υπερθέρμανσης του πλανήτη και ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά επίσης οικονομικής κρίσης, την οποία στη χώρα μας βιώνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι αυτό δε μας επιτρέπεται να σπαταλάμε φυσικούς και οικονομικούς πόρους! Πρέπει όλοι να διδασκόμαστε από τη σοφία της μητέρας Φύσης, να γινόμαστε πιο σοφοί και υπεύθυνοι όταν τους διαχειριζόμαστε!

Από την Ελλάδα υπήρχαν δύο ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές, οι εξής:

Πηνελόπη Σταμάτη, "Αχελώος SOS", με θέμα "Μεσοχώρα-Αχελώος SOS" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ -PRESENTATION

OMIΛΙΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Γιάννης Παπαδημητρίου, Ιωάννινα, "Αγώνες ενάντια στα υδατοφράγματα και την εκτροπή των ποταμών στη Βορειοδυτική Ελλάδα".

...............Στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στη Σερβία, στην Αυστρία, στη Βοσνία, στην Κροατία.....παντού αγώνες για να σώσει, να διαφυλάξει, να προστατέψει ο άνθρωπος τα ποτάμια του, τη ζωή του, από τον άνθρωπο!

.............Μετά τις παρουσιάσεις, τα workshops και τα χρήσιμα συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός κοινού Μemorandum, που θα δημοσιευτεί, ο τοίχος γέμισε ποτάμια! Ποτάμια νερών κι ανθρώπων...

Περισσότερα: http://kipi.gr/?p=11051

Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη
Τ.:2109730215-K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
[email protected]
http://www.kipi.gr
Facebook: Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης(Κι.Π.Η.)

Προβλήθηκε 957 φορές