Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΤΑΔ, Βουλής 7, Σύνταγμα, την Πέμπτη 13/12/2018, ώρα 16.30 μ.μ.

για την επίδοση του παρακάτω ψηφίσματος και στόχο να αποτρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις.

Τα σωματεία και μαζικοί φορείς της Πόλης.

Μετά την σύσκεψη ενημέρωσης, που οργάνωσε η Λαϊκή Συσπείρωση, για τις αρνητικές εξελίξεις στην δημόσια περιουσία, αποστέλλει στους φορείς της πόλης αλλά και σε κάθε κάτοικο που θέλει να υπογράψει ένα κείμενο – ψήφισμα, με στόχο να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και στην συνέχεια να δοθεί, με παράσταση φορέων και δημοτών, σε κυβέρνηση, κόμματα, ΕΤΑΔ.

Δίνουμε στην δημοσιότητα το ψήφισμα με στόχο την κοινή δράση με κάθε μια και κάθε ένα που νοιάζεται για τον τόπο και τα παιδιά μας.

Με την πίστη ότι ο λαός και οι φορείς της πόλης θα είναι και πάλι αυτοί που θα σώσουν την δημόσια γη,, που αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια.

Με την εκτίμηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αναστασία Τσατσούλη – Γιάννης Χιωτέλης.

Το Ψήφισμα είναι τo εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα δημόσια οικόπεδα στην υπηρεσία και τις ανάγκες της Πόλη και των κατοίκων της. Λέμε όχι στην εκχώρηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης από ΕΤΑΔ – ΤΑIΠΕΔ, Κυβέρνηση.

Την δημόσια γη στην πόλη μας την περιφρούρησαν οι αγώνες του λαού και δεν θα την παραδώσουμε σήμερα σε ΕΤΑΔ και Υπερταμείο για να την ξεπουλήσει.

Μετά από 40 χρόνια διεκδικήσεων ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε (Μάρτης 2018) τελεσίδικα για τον δημόσιο χαρακτήρα της εναπομένουσας καταπατημένης γης. Ένα μέρος μόνο της καταπατημένης γης που οι Νασταίοι καταπατητές και οι κληρονόμοι τους δεν πρόλαβαν να ξεπουλήσουν και περιφρουρήθηκαν χάρις τις μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ‘80 με πρωταγωνιστή τον λαό και την τότε δημοτική αρχή του αείμνηστου δήμαρχου της πόλης Δημήτρη Κιντή.

Το 1982 αυτοί οι αγώνες φέρνουν το πρώτο αποτέλεσμα. Η τότε κυβέρνηση και το κράτος κάνουν το πρώτο βήμα, καταγράψουν την καταπατημένη γη ως δημόσια περιουσία.

Έτσι γίνεται κατορθωτό, λαός και δημοτική αρχή με την πάλη τους, να “ντύσουν” την πόλη μας με τις υποδομές που σήμερα γνωρίζουμε και είχαμε ανάγκη.

Έτσι έγιναν πραγματικότητα τα δεκάδες σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, οι αθλητικοί χώροι, τα πάρκα και οι παιδικές χάρες, ο κινηματογράφος, το κολυμβητήριο, το Μουσείο της Αντίστασης, ΙΚΑ, ΟΠΕ κλπ.

Έτσι κρατήθηκε όρθια και υποφερτή η ζωή σε αυτή την πόλη.

Οι Νασταίοι καταπατητές και οι αχυράνθρωποι τους με βάση την «ασύγγνωστη αμέλεια του κράτους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση του Εφετείου του ‘77 πούλησαν 6 χιλιάδες στρέμματα στην πόλη ενώ κατείχαν μόλις 4 ζευγάρια γης.

Την “αμέλεια του κράτους” την ακύρωσε ο αγωνιζόμενος λαός.


Η Δημοκρατική Ενότητα όλα αυτά τα χρόνια μιλούσε για τους κινδύνους που απειλούν την Δημόσια Περιουσία.

Την δεκαετία του 2000 οι σφετεριστές της δημόσιας γης επανακάμπτουν στις άνομες διεκδικήσεις τους με την στήριξη πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, αποσπούν θετικές αποφάσεις από αστικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στην διοίκηση της Κτηματικής εταιρείας του Δημοσίου μπαίνει μέλος των Νασταίων κληρονόμων!!

Και ενώ η Κτηματική Εταιρεία (ΚΕΔ) σκληραίνει την στάση της απέναντι σε εύλογες απαιτήσεις του δήμου για νέες παραχωρήσεις οικοπέδων με στόχο την κάλυψη νέων αναγκών, στις ανοίκειες επιθέσεις των καταπατητών είτε ποιεί την νήσσα είτε κρατά στάση αναμονής!!!

Είναι δε η στάση κράτους – κυβερνήσεων απροκάλυπτα ελλειμματική και υποστηρικτική των καταπατητών που μέχρι και σήμερα τους έχουν επιτρέψει να εμπορεύονται μέρος σημαντικό από τα καταγραμμένα δημόσια κτήματα με κορυφαία, το Οικοδομικό Τετράγωνο στην Κεντρική πλατεία που περιλαμβάνει το Super-market Βασιλόπουλος και τα πέριξ καταστήματα και το Οικοδομικό Τετράγωνο του Πνευματικού Κέντρου στην κάτω Ηλιούπολη!

Ρωτάμε:

Γιατί η διοίκηση της χτεσινής ΚΕΔ και σημερινής ΕΤΑΔ συνεχίζουν να ολιγωρούν ως προς την περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος και επιτρέπουν, ακόμη και σήμερα, στους κληρονόμους των Νασταίων καταπατητών να νέμονται και εκμισθώνουν χώρους που είναι καταγεγραμμένοι ως δημόσιοι;

Ας απαντήσει κάθε υπεύθυνος σε ΕΤΑΔ, υπ. Οικονομικών, δήμο γιατί το Super-market ΑΒ Βασιλόπουλος και τα άλλα καταστήματα στα συγκεκριμένα Οικοδομικό Τετράγωνο, διατηρούν ακόμη ενοικιοστάσιο με τους Νασταίους κληρονόμους και με ποιο τρόπο προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια γη;

Ποιος επιτελούς θα μας προστατεύσει από την διαρκή “ασύγγνωστη αμέλεια” του κράτους και των φορέων του;

Σήμερα μετά και την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου οι ανάγκες σε νέες υποδομές που υπάρχουν στην πόλη μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν και να καλυφτούν.

Τέτοιες υποδομές είναι οι μεγάλες ελλείψεις αιθουσών ειδικά στην προσχολική αγωγή (νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί), για σχολεία στην Πόλη που καλύπτουν τις ανάγκες τους με conteiner, οι ανάγκες στέγης στα ΚΑΠΗ, σε νέες αθλητικές υποδομές ώστε τα παιδιά να μην στοιβάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, οι ανάγκες στέγης των δεκάδων πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων, το πνευματικό κέντρο και τα εργαστήρια του, η ανάγκη χώρου για την δημιουργική έκφραση της νεολαίας μας, η ανάγκη οργανωμένων ελεύθερων χώρων, πράσινου σε όλες τις γειτονιές κ.α.

Όλοι εμείς, εκπρόσωποι των φορέων την πόλη μας, απλοί πολίτες, κάνουμε καθαρό σε κάθε κατεύθυνση και πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση ως υπεύθυνη ότι δεν θα επιτρέψουμε η δημοσιά γη στην πόλη μας να μπει στο επιχειρηματικό αλισβερίσι του Υπερταμείου.

Η δημόσια γη στην Ηλιούπολη περιφρουρήθηκε με τους αγώνες του λαού και του Δήμου, έχοντας ενάντια μας όχι λίγες φορές κράτος και κυβερνήσεις. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού να στεγάσει τις συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες του.

Καλούμε την Δημοτική αρχή το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, τους φορείς και τους συνδημότες μας να προασπίσουν την δημοσιά γη στην πόλη. Δεν θα επιτρέψουμε σε Κυβέρνηση, ΕΤΑΔ – υπερταμείο να βγάλουν στο πλιάτσικο της εμπορευματοποίησης την δημόσια περιουσία.

α) Απαιτούμε από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση της στο δήμο με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές: Σχολείων, Νηπιαγωγείων, Παιδικών Σταθμών, νέων Αθλητικών Εγκαταστάσεων, στέγαση των ΚΑΠΗ, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των αναγκών έκφρασης και δημιουργίας της νεολαίας, ελεύθερους χώρους, χώρους πράσινου στις γειτονιές μας.

β) Να σταματήσει τώρα κάθε επιχειρηματική δράση της ΕΤΑΔ και του υπεραταμείου πάνω στην δημόσια περιουσία.

γ) Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του να προβεί σε άμεση οριοθέτηση της χρήσης του συνόλου των οικοπέδων και σε συνάρτηση με τις ανάγκες στην πόλη.

δ) Οι φορείς της πόλης και ο λαός στις γειτονιές να έχουν γνώση και ρόλο στις χρήσεις που θα προταθούν και θα οριοθετηθούν.

ε) Να οριοθετηθεί η αποκλειστική χρήση των Οικοδομικών Τετραγώνων σε Κεντρική Πλατεία και πλατεία Κάτω Ηλιούπολης σε υποδομές και δράσεις πολιτισμού. Να μπει ως αίτημα η απομάκρυνση του Super-market από το δημόσιο οίκημα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

στ) Να μπει ο Δήμος στα επιμίσθια των καταστημάτων στα αντίστοιχα Οικοδομικό Τετράγωνο, να επιστραφούν από τους Νασταίους κληρονόμους τα επιμίσθια που χρόνια τώρα απολαμβάνουν παρανόμως. Να διερευνηθούν οι ολιγωρίες ΚΕΔ – σημερινή ΕΤΑΔ υπέρ των σφετεριστών των δημόσιων κτημάτων.

Είναι η ώρα και πάλι ο λαός της πόλης να αποτρέψει τις νέες αντιδραστικές εξελίξεις.
Καλούμε το λαϊκό κίνημα και τους φορείς της πόλης να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες περιφρούρησης και να καταθέσουν στο Δήμο προτάσεις άμεσης αξιοποίησης των δημόσιων οικοπέδων.

Ζητάμε να αποτυπωθούν οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις του λαού με άξονα την δημόσια γη στον επικείμενο προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου απαιτώντας από το κράτος την χρηματοδότηση των πιο ώριμων αναγκών. 

Προβλήθηκε 532 φορές