Συνεργοί με την Ηλιούπολη.

Έχουν περάσει, σχεδόν, πενήντα χρόνια από τότε που το σύνθημα: «Δικαίωμα στην πόλη», έγινε το κεντρικό αίτημα και κεκτημένο των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων. Για μια ακόμη φορά όμως, τίποτα από όλα αυτά τελικά δεν άγγιξαν την ελληνική κοινωνία. Οι πόλεις μας αναζητούν, πάλι από την αρχή, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι «Συνεργοί με την Ηλιούπολη» δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο που όλες αυτές οι αναζητήσεις έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Αποτελούμε μια κίνηση πολιτών και κατοίκων της Ηλιούπολης, με βαθιές ρίζες και χρόνια ανάμειξης στα κοινά της πόλης. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με στόχο να αναβαθμίσουμε τη φωνή των ενεργών πολιτών, να ενισχύσουμε τον δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή της κοινωνίας της Ηλιούπολης.

Διαπιστώνουμε καθημερινά την αδιαφάνεια, την κακοδιαχείριση και την αυταρχικότητα της δημοτικής αρχής, και μας βεβαιώνει πως αυτό δεν είναι το μέλλον που αξίζει και θέλουμε για τη γειτονιά μας. Αντιθέτως, πιστεύουμε βαθιά στον δημόσιο διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν, το αποδεικνύουμε άλλωστε με κάθε μας κίνηση.

Το παλαιό πολιτικό και κομματικό σύστημα δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη σε κανέναν. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, οι μικροπολιτικές αγκυλώσεις και η συγκεντρωτική διοίκηση έχουν αποτύχει, και αυτό το βιώνουμε καθημερινά, μαζί με την απαξίωση και την εγκατάλειψη. Δεν επιδιώκουμε κανέναν κομματικό χρίσμα ή υποστήριξη. Είναι καιρός να κάνουμε πράξη μια νέα δημοκρατική κουλτούρα συμμετοχής και διαλόγου στον τόπο μας.

Οι «Συνεργοί με την Ηλιούπολη», εδώ και πάνω από έναν χρόνο με παράδοση συμμετοχής στα τεκταινόμενα της πόλης, με πλήθος κοινωνικών, αντιφασιστικών και πολιτιστικών δράσεων, έχουμε παρέμβει και δραστηριοποιηθεί για πολλά ζητήματα, εκθέτοντας παράλληλα τις θέσεις και τις προτάσεις μας:

• Δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού, αντιφασιστικού μετώπου, το οποίο θα σταθεί απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ο χαρακτηρισμός της ως εγκληματική οργάνωση.

• Ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της Ηλιούπολης και των αγώνων που έχουν λάβει χώρα σε αυτό τον τόπο και απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του παρελθόντος.

• Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών μετά από καμπάνια, εκδηλώσεις και πρότασής μας, με τη συνεργασία και της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης. Διακριτοί ρόλοι εκκλησίας και πολιτείας, με ταυτόχρονο αυστηρό έλεγχο από το Δημοτικό Συμβούλιο των όρων, των κριτηρίων και των προϋποθέσεων χορήγησης πόρων στις ενορίες.

• Εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση, με συντονισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της οικολογίας, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων. Αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, με υποστήριξη της ομαδικής συνεργασίας και της κριτικής έρευνας. Υλικοτεχνική υποστήριξη των σχολείων και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

• Προάσπιση και διεύρυνση θεμελιωδών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δημόσια εκδήλωση για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

• Ανάδειξη της βιομηχανικής παραγωγής της κάνναβης. Προβολή των θετικών οικονομικών και παραγωγικών διαστάσεων της, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προώθηση Κοινωνικών Συνεταιρισμών. Υποστήριξη της νομιμοποίησής της για ιατροφαρμακευτική χρήση.

• Δημόσιος διάλογος με φορείς της πόλης επί των προτάσεων και αιτημάτων τους. Το ζήτημα των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στο αστικό περιβάλλον, σε συνεργασία με τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. Ανάληψη από την Δημοτική Αρχή των ευθυνών της επί του θέματος.

• Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για το εγκαταλελειμμένο πράσινο και την καθαριότητα στην πόλη. Υιοθέτηση πρότασης για την ανακύκλωση, με τέσσερις κάδους και διαλογή στην πηγή.

• Ουσιαστική δημόσια διαβούλευση πολιτών, φορέων και Δημοτικού συμβουλίου, και όχι διαφημιστικά συνέδρια δημιουργίας εντυπώσεων για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της πόλης, όπως το Ρέμα της Πικροδάφνης και η Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης.

• Ομάδα Νεολαίας Συνεργών με την Ηλιούπολη, με παρεμβάσεις από και για τους νέους, καθώς και πλήθος πολιτιστικών δρώμενων.

• Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης μεταξύ πολιτών και δημοτικού συμβουλίου. Άμεση και καθημερινή παρέμβαση των πολιτών στα κοινά της Ηλιούπολης, με ανάδειξη των προβλημάτων και καταθέσεις προτάσεων. Εισαγωγή νέων τεχνολογιών και σύνδεση τους με θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας.

Πιστεύουμε πως η Απλή Αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο Κλεισθένης 1, αποτελεί ένα ισχυρό δημοκρατικό μέτρο για το μέλλον της Ηλιούπολης. Από την πρώτη στιγμή, παλεύουμε για ένα δημοκρατικό μέτωπο στην Ηλιούπολη, με ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά, αντίθετο στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και τα φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία τελευταία ολοένα και πυκνώνουν στην πολιτική ζωή της πόλης.

Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω. Με άξονες την δημοκρατία, τον διάλογο, τη συμμετοχή και την διαφάνεια.

Προχωράμε!

Αποστόλης Στασινόπουλος,
Υποψήφιος Δήμαρχος της κίνησης Συνεργοί με την Ηλιούπολη 

Προβλήθηκε 475 φορές

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.