2η Εθελοντική αναδάσωση στο Ρέμα Χαλιδούς Ηλιούπολης

Εντός των τειχών 18 Δεκεμβρίου 2018

Βασίλης Βαλασόπουλος
Δήμαρχος Ηλιούπολης

Με τη 2η εθελοντική δενδροφύτευση στο Ρέμα της Χαλιδούς κοντά στην Αγία Μαύρα Ηλιούπολης στις 16 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε το πρόγραμμα αναδασώσεων που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) μέχρι και τον Μάρτιο του 2019.

Η συγκεκριμένη αναδάσωση συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης αλλά και την πρωτοβουλία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ.

Ενώ η αρχική αναδάσωση είχε πραγματοποιηθεί στα όρια του αστικού ιστού, δίπλα στο Πυροφυλάκειο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Ηλιούπολης, η δεύτερη δενδροφύτευση έγινε βορειότερα και πιο συγκεκριμένα, δίπλα στην πρώτη υδατοδεξαμενή κατά μήκος του δασικού δρόμου.

Ο σχεδιασμός του ΣΠΑΥ περιλαμβάνει τη φύτευση συνολικά 75.000 δένδρων ως απάντηση στην πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 που κατέστρεψε μια έκταση περί τα 7.930,752 στρέμματα στον περιαστικό δάσος σε περιοχές των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.

Από τη φύτευση έχουν εξαιρεθεί περιοχές όπου οι δασικές μελέτες προέκριναν τη φυσική αναγέννηση ενώ προβλέπονται φυσικές αντιπυρικές ζώνες. Η αναδασωτέα περιοχή χωρίστηκε σε πέντε τμήματα. Μέχρι το Μάρτιο, ο ΣΠΑΥ θα έχει φυτεύσει 15.000 δένδρα και θάμνους στην περιοχή 2 (Ρέμα Χαλιδούς), με εργολαβικές αλλά και εθελοντικές αναδασώσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.

Το 2019, ξεκινά η αναδάσωση της περιοχής 4, με άλλα 15.000 δένδρα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Βασίλης Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης: «Η προσπάθειά μας για την αναζωογόνηση του Υμηττού στηρίζεται σε επιστημονική μελέτη. Μετά τον καθαρισμό των φραγμάτων, τα κορμοδέματα και κλαδοδέματα, φυτεύουμε δένδρα και δημιουργούμε φυσικές αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε να θωρακίσουμε πλήρως το βουνό. Η αναδάσωση αυτή θα συνεχιστεί και στους όμορους Δήμους διότι πραγματικά εκτός από την καμένη έκταση έχουν ανάγκη και οι άλλοι Δήμοι να δενδροφυτευτεί ο Υμηττός που δίνει ζωή σε όλο το λεκανοπέδιο». O κ. Βαλασόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές Δασοπροστασίας, τους προσκόπους και τους πολίτες για τη συμμετοχή τους στη δενδροφύτευση.

Οι επόμενες εθελοντικές αναδασώσεις του ΣΠΑΥ στο Ρέμα Χαλιδούς, έχουν προγραμματιστεί στις 27 Ιανουαρίου 2019, 10 και 22 Φεβρουαρίου 2019 και 17 Μαρτίου 2019. Παράλληλα, προβλέπεται πότισμα της αναδάσωσης στις 14 Απριλίου 2019. 

Προβλήθηκε 1151 φορές

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν τις δύσκολες αυτές συνθήκες στο Κρυονέρι, την Μεσσηνία και τα Κύθηρα.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΒΥΡΩΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

Σας παραθέτουμε την κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό των Δημάρχων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Βύρωνα σύμφωνα με τη δέσμευση στο Διαδημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: ''ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ 2025-2026''

Γνωστοποιούνται τα παρακάτω προσωρινά αποτελέσματα τα οποία αφορούν τη σειρά κατάταξής τους και δεν επέχουν θέση τοποθέτησης στα Παραρτήματα Αγωγής .