Συνεργοί με την Ηλιούπολη

Με μεγάλη μας χαρά ενημερωθήκαμε πριν μερικές μέρες την έναρξη έργων συντήρησης και επισκευής στο πάρκο Χαλικάκι.

Ειδικότερα, οι εργασίες αφορούν το ζήτημα του ανεπαρκούς ηλεκτροφωτισμού. Φυσικά όμως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για αναβάθμιση όπως ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε.

Τι αναβάθμιση μπορεί να κάνει κανείς στο απόλυτο σκοτάδι 2 και πλέον χρόνων; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Δεν θα μπαίναμε στον κόπο να γράψουμε μια τέτοια ανακοίνωση αν δεν γινόμασταν αποδέκτες ποικίλων αρνητικών αντιδράσεων από κατοίκους της πόλης μας που επισκέπτονται καθημερινά το γήπεδο και το πάρκο με τα παιδιά τους, είτε για γυμναστική, είτε για αναψυχή.

Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει και κάνουμε πράξη, είμαστε εδώ για να φέρουμε στην επιφάνεια τη φωνή των πολιτών, να ενισχύσουμε τον δημόσιο διάλογο.

Το πάρκο στο Χαλικάκι αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους, αξιοποιήσιμους και πράσινους χώρους της πόλης μας. Τα τελευταία χρόνια όμως τα προβλήματα συσσωρεύονται χωρίς καμιά λύση από πουθενά. Σε αυτό να προσθέσουμε πως αγνοούμε ακόμα και τώρα το πότε και αν θα υλοποιηθούν οι πρόσφατα ανακοινωμένες εργασίες.

Ο κύριος όγκος δραστηριοτήτων του γηπέδου λαμβάνει χώρα μετά τις 5 το απόγευμα, φιλοξενώντας κάθε μέρα εκατοντάδες γονείς και παιδιά.

Υπάρχουν 4 πυλώνες φωτισμού εξωτερικά του γηπέδου με τον κάθε ένα να έχει 6 λαμπτήρες. Οι 2 πυλώνες εξ αυτών είναι ανενεργοί εδώ και 4 χρόνια, ενώ οι άλλοι δύο υπολειτουργουν (ανάβουν 2 με 3 λαμπτήρες). Κάθε απόγευμα, συνεπώς, ο χώρος βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι καθιστώντας κάθε αθλητική δραστηριότητα επικίνδυνη για μικρούς και μεγάλους.

Η κατάσταση αυτή συντηρείται για χρόνια, με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι μπροστά στα μάτια των πολιτών από τους αρμόδιους. Ελπίζουμε πως όλα αυτά θα διορθωθούν σύντομα, όμως οι χρήστες του πάρκου και του γηπέδου γνωρίζουν καλά πως τα ζητήματα που αφορούν το χαλικάκι δεν εξαντλούνται με την ανακατασκευή του φωτισμού.

Κανένας λόγος δεν γίνεται ως σήμερα για την ακαταλληλότητα των χημικών WC, της κεντρικής πόρτας εισόδου, των ανύπαρκτων αποδυτηρίων και χώρων φύλαξης οργάνων.

Εντός του χώρου βρίσκονται δύο χημικές τουαλέτες με μηδαμινή συχνότητα καθαρισμού. Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μόνο η μία, ενώ το καλοκαίρι υπήρξε περίοδος που δεν καθαρίστηκαν ή συντηρήθηκαν καθόλου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά που αθλούνται καθημερινά να χρησιμοποιουν τον «χώρο» πίσω από το γραφείο του φύλακα! Αν αυτό φαντάζει κωμικοτραγικό, υπάρχουν ακόμα πιο σοβαρές εστίες κίνδυνου.

Η κεντρική πόρτα του γηπέδου είναι συρόμενη και πιασμένη με αλυσίδα, διότι το 2015 είχε καταρρεύσει, με ένα παιδί μόλις 4 χρόνων να γλιτώνει τελευταία στιγμή, από τύχη. Η πόρτα αυτή προφανώς και δεν διορθώθηκε μέχρι πρόσφατα, στις 3/11 σε ημέρα και ώρα αγώνων, όπου η πόρτα έφυγε από τις ράγες.

Τελικά, έγιναν κάποιες αλλαγές μετά από εκκλήσεις γονέων για την εγκατάλειψη του χώρου.

Μπορούμε να προσθέσουμε πολλά, θα αρκεστούμε όμως στο να αναφέρουμε ένα ακόμα κρίσιμο.

Την παντελή απουσία αποδυτηρίων και χώρων φύλαξης οργάνων. Μόνο πριν λίγο καιρό παραδόθηκε ένα δύσχρηστο κοντέινερ που βρίσκεται στο πάρκο πάνω από το γήπεδο όπου και φυλάσσονται τα όργανα.

Σε αυτό το σημείο δεν γίνεται να μην σταθούμε σε ένα μείζον και ακανθώδες θέμα που αφορά το ίδιο το Χαλικάκι. Το πάρκο αποτελεί ένα από τα 99 παραχωρημένα οικόπεδα της δημόσιας περιουσίας της Ηλιούπολης στην ΕΤΑΔ, η οποία και τα διαχειρίζεται προς αξιοποίηση για κοινωφελείς, εμπορικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς.

Έχουμε την πεποίθηση πως κάθε κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που προορίζεται για κοινωφελή χρήση και μπορεί ο Δήμος να αξιοποιήσει ορθολογικά, πρέπει να παραχωρείται σε αυτόν και να διαχειριζεται από τον ίδιο.

Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την παραχώρηση του οικοπέδου στο Δήμο και τη χρήση του για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ελπίζουμε, από την άλλη, αυτή η διαμάχη να μην γίνει λόγος για περαιτέρω παράταση, χρονοτριβή, και εγκατάλειψη εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Είμαστε βέβαιοι πως αν υπήρχε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ πολιτών και θεσμών, χωρίς απαξίωση και συγκεντρωτισμό, όλα αυτά θα επιλύονταν πριν ακόμα εμφανιστούν.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για πραγματική συμμετοχή των κάτοικων και δημόσια διαβούλευση.

Ήδη είναι εμφανής μια νέα εποχή που αφήνει πίσω της το δημαρχοκεντρικό μοντέλο και δίνει λόγο στη φωνή των πολιτών.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ικανά να αναδεικνύουν πολλά από τα προβλήματα της πόλης. Δεν είναι οι «χειριστές κοινωνικών δικτύων» αυτοί που πρέπει κανείς να απαντά, αλλά οι χιλιάδες συμπολίτες μας που υποβαθμίζονται και εγκαταλείπονται.
 

Προβλήθηκε 666 φορές