Η σημαντικότερη, θεσμικά, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξελίσσεται σε μια «αποστεωμένη» συζήτηση με αριθμούς, κωδικούς, ποσά, και με «υπεριπτάμενο» ένα κεντρικό κράτος που απειλεί κάθε τυχόν σκέψη αυτοδιοικητικής αντίληψης.

Όπου εγείρονται κάποιες πρόχειρες ενστάσεις ή οφθαλμοφανείς αδυναμίες έρχεται η λογική των «αναθεωρήσεων» να απαντήσει προκειμένου να μη σπάσει «ο κόμπος το χτένι !

Σε άρθρο μου για το προϋπολογισμό του 2017 (εδώ) προσπάθησα να φωτίσω το «επίπεδο» συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης.

Μεγάλοι απόντες όχι μόνο οι Δημότες αλλά και οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Εφέτος η εκδήλωση της κρίσης της παράταξης του κ. Βαλασόπουλου, έκανε πρωταγωνιστές της συζήτησης του προϋπολογισμού τους Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους και στοχεύσεις.

Στο πρόσφατο άρθρο μου για την «αθέατη πλευρά» του Προϋπολογισμού, (εδώ δικός  μου νεολογισμός πρέπει να ομολογήσω, προκάλεσε τη ενδιαφέρουσα προσοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης της υποψηφίας Δημάρχου Κας Τσατσούλη. (εδώ

Στόχος μου ήταν να φωτίσω μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων που κατά μεγάλο ποσοστό είναι στρατευμένες στην «ιδιωτικοποίηση» αρμοδιοτήτων, δράσεων, και περιουσιακών στοιχείων του Δήμου και δεν γίνονται αντικείμενο προβληματισμού κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η αναφορά μου στην προέλευση των πόρων του Δήμου και η προσπάθεια στατιστικής προσέγγισης που έκανα, χρησιμοποιήθηκε, όχι ως αποδοχή της κατάστασης, αλλά για να καταδείξω και την άλλη πλευρά, την «αθέατη» πλευρά, όπως την χαρακτηρίζω, των οικονομικών του Δήμου που έχουν και τεράστιο πολιτικό και μικροπολιτικό ενδιαφέρον.

Είναι «ηθελημένο λάθος μου» η προσμέτρηση των ανταποδοτικών τελών για την καθαριότητα και το φωτισμό στη «κρατική - ανελαστική χρηματοδότηση» γεγονός που με βοήθησε να καταδείξω τις υποβαθμισμένες δυνατότητες αξιοποίησης πόρων του Δήμου για την κάλυψη άλλων «δημιουργικών» αναγκών.

Τώρα, με ποιόν θα τα βάλει το Δημοτικό Συμβούλιο για να αυξήσει τα έσοδά, τους πόρους του Δήμου, η απάντηση είναι απλή!

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος, οφείλει να «τα βάλει» με όλους όσους έχουν «ξύγκι» και «ξύγκι» δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα που παλεύουν να επιβιώσουν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει «να βγάλει και από τη μύγα ξύγκι» όπως λέει και ο λαός για τον προϋπολογισμό του Δήμου.

«Και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι»!!

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω πως δεν βλέπω το θέμα με πνεύμα «αντιπαράθεσης» αλλά ως κατάθεση ιδεών και προβληματισμών.

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, στην αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων των παρατάξεων, η δημοκρατία θα ήταν ισχυρότερη αν και πολίτες, κατέθεταν απόψεις και θέσεις, για τα θέματα του Δήμου τους.

Σε ένα τέτοιο διάλογο θέλω να πιστεύω πως καλεί η Λαϊκή Συσπείρωση με την υποψήφια Δήμαρχο Κα Τσατσούλη!

Σαράντα ένας Δημοτικοί Σύμβουλοι, πεντακόσιοι πάνω κάτω συμπολίτες μας, υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι καμιά δεκαριά Δημοτικές Παρατάξεις δεν είναι δημοκρατικό να έχουν λόγο μόνο ένα μήνα πριν τις εκλογές και μετά να περνάνε στον αστερισμό της «αφάνειας»!!

Δεν τους φταίει η Δημοκρατία!

Στο βαθμό που αυτό δεν συμβαίνει ή στο επίπεδο που συμβαίνει θα πρέπει να προβληματίσει το Αυτοδιοικητικό πολιτικό σύστημα του Δήμου μας και την «Λαϊκή Συσπείρωση» φαίνεται να την απασχολεί

Το «θέμα (των εσόδων του προϋπολογισμού) είναι από τα κομβικά στην λειτουργία και τον χαρακτήρα που παίρνουν πια οι Δήμοι» και ως τέτοιο αξίζει μιας πλατειάς συζήτησης!

Προς τη κατεύθυνση αυτή, μια δημόσια συζήτηση θα είχε ενδιαφέρον να οργανωθεί με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης

Επιμένω στην «φοβία» και την «ιδεολογική - θεωρητική ατολμία» για το πώς θα μεγαλώσουν «τα ίδια έσοδα» του Δήμου όχι όμως «.. γιατί δεν μπορείς να τα βάλεις με το δυνατό μέρος που είναι το κράτος» αλλά:

- γιατί οι δυνατότητες και ικανότητες της Αυτοδιοίκησης να αναπτύξει και άλλους πόρους, την κάνει ικανότερη να τα «βάλει» και με το κράτος !

- γιατί η τεχνολογία προχώρησε πάρα πολύ και η πολιτική σκέψη και η Αυτοδιοικητική πολιτική θεώρηση των πραγμάτων οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη της και να ενσωματώσει αυτές τις εξελίξεις στις επιλογές της!

 

Γιώργος Μπαλτάς

9.1.2019 

Προβλήθηκε 107 φορές

Σαράντος Καργάκος (του Στάθη)

Ο Σαράντος Καργάκος. ΚατΆ αρχάς ένας γλυκός άνθρωπος. Που νοιαζόταν για τους μαθητές του, τους ανθρώπους, την πατρίδα μας. Πολυμαθέστατος και πολυγραφότατος, με τον αέρα της Μάνης στην καρδιά και τους ορίζοντες του κόσμου στο βλέμμα

Η Ασφάλεια της χούντας στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης)

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά απέδειξαν χτες έμπρακτα ότι βρίσκονται σε πανικό για το θέμα των Πρεσπών και ότι δε διστάζουν να εφαρμόσουν ακόμα και χουντικά μέτρα για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή. Η σωρεία συλλήψεων πολιτών… προληπτικά πριν την ομιλία του κ.

Ο Αστραπόγιαννος μπροστά στην πορτοκαλιά του Μαξίμου (του Δημήτρη Καμπουράκη)

Μπροστά στο φορτωμένο πορτοκάλια δεντράκι του Μαξίμου, ο Αλέξης αναφέρθηκε τρεις φορές (μήπως και μας διέφυγε) στην «γενναιότητα» του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, ενώ το Σύνταγμα του επέτρεπε να κυβερνά και δίχως να το κάνει.