Με τον οικονομικό μαρασμό "φλερτάρουν" οι οπτικοί μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τους ασφαλισμένους του από τα μόλις 6 καταστήματα που έχουν συμβληθεί με τον οργανισμό.

Η νέα διαδικασία πληρωμής παραμένει «κενό γράμμα», με τους ασφαλισμένους να αδυνατούν να προμηθευτούν γυαλιά από το κατάστημα της επιθυμίας τους, ενώ οι οπτικοί-οπτομέτρες της χώρας καταγγέλλουν πως, μέρα με τη μέρα, βρίσκονται πιο κοντά στον οικονομικό μαρασμό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δώσει εντολή στα υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Ελασσόνα και στην Κατερίνη να μην δέχονται τα vouchers των ασφαλισμένων, παραπέμποντάς τους στα μόλις 6 συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών ειδών σε ολόκληρη τη χώρα.

Χαρακτηριστικά, στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει μόλις ένα συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών ειδών, που σημαίνει πως 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι πρέπει να εξυπηρετηθούν - κατά με τον ΕΟΠΥΥ- από το συγκεκριμένο κατάστημα.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Λάρισα, όπου και πάλι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετηθούν από μόλις έναν συμβεβλημένο «επαγγελματία» οπτικό, στερώντας από τους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να επισκεφθούν το κατάστημα της επιλογής τους.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκάλυψε πως «το επόμενο βήμα θα είναι ο ΕΟΠΥΥ να ενημερώσει τους ασφαλισμένους ότι οι υπηρεσίες του οργανισμού δεν θα δέχονται πλέον παραστατικά από άλλα καταστήματα οπτικών εκτός αυτών που δέχονται vouchers».

«Ο κ. Γεωργακόπουλος προβαίνει σε τέτοιου εκβιαστικού τύπου ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δίχως να έχει δοθεί εντολή μη αποζημίωσης των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και ενώ έχει υπάρξει άτυπη παράταση εφαρμογής του παλιού τρόπου αποζημίωσης για το πρώτο διάστημα του 2019» υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος καλεί την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τοποθετηθεί επισήμως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και να σταματήσει να παραπλανά την κοινή γνώμη μέσα από διαρροές και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.

Η τύχη των vouchers θα κριθεί τον Μάρτιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και της οικονομικής ελευθερίας. Μέχρι τότε, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει τι καθεστώς θα ισχύει για τους ασφαλισμένους.

«Είναι προφανές πως ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τους ασφαλισμένους και να προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό, φέρνοντας τους πολίτες απέναντι στους επαγγελματίες οπτικούς» προσθέτει η κ. Αποστολίδου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΟΣΟΟΕ «ο ΕΟΠΥΥ αφήνει τους ασφαλισμένους έρμαιο σε μονοπωλιακές καταστάσεις και στα νύχια κάθε τυχοδιώκτη, ο οποίος υπερτιμολογεί τα προϊόντα που παρέχει στους ασφαλισμένους, με δυσθεωρητες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παρεχόμενων προϊόντων».

Η ΟΣΟΟΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει να κρύβεται και να αναλάβει τις ευθύνες του για το «κομφούζιο» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά οπτικών τους τελευταίους μήνες και να επαναφέρει τον παλιό τρόπο αποζημίωσης, καταργώντας την πληρωμή μέσω voucher.

«Ζητούμε να αποσταλεί το έγγραφο παράτασης ισχύος του παλιού τρόπου πληρωμής προς τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ και η διοίκηση του οργανισμού να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον κλάδο των οπτικών με εκβιαστικές λογικές» προσθέτουν οι οπτικοί.

Η ΟΣΟΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την ποιότητα των προϊόντων κάνοντας λόγο για «κινεζικής προελεύσεως οπτικά είδη, αμφιβόλου ποιότητας, που έχουν εμφανιστεί στην αγορά και δεν ανταποκρίνονται στην παρεχόμενη υπηρεσία υγειονομικά και τιμολογιακά».

Τέλος, η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι οι οπτικοί-οπτομέτρες θα συνεχίσουν να μην εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τα συμφέροντά των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων, απέναντι σε ένα υπουργείο υγείας που αντί να διορθώνει τα κακώς κείμενα στην υγεία, συνεχίζει να περιορίζει τις κοινωνικές παροχές.

http://healthmag.gr

 

Προβλήθηκε 898 φορές

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των ΚΥ Ηλιούπολης, Δάφνης, Αργυρούπολης

Με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ζητά την άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού, όπου σημειώνονται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό και προβλήματα στις υποδομές των Κέντρων Υγείας