Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης

Για την Αριστερά και την οργάνωση μας η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό θεσμό. Η Αριστερά έχει ως στόχο τη δημιουργία λαϊκών θεσμών, κοντά στους πολίτες, με δομές δημοκρατικές, δομές αλληλεγγύης και συμμετοχής των πολλών στη διοίκηση και την οργάνωση της κάθε γειτονιάς και της κάθε κοινότητας.

Οι Αριστεροί και οι Αριστερές συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την οργάνωση του κόσμου και την καλυτέρευση της καθημερινότητας των ανθρώπων που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Μέσα στη Μνημονιακή κρίση, όπου κυβέρνησε η Αριστερά, επιτεύχθηκε η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, συζήτησης για τα θέματα που τους αφορούν και οικονομική τακτοποίηση υπερχρεωμένων δήμων.

Σε αυτές τις εκλογές, της μετα-Μνημονιακής εποχής, οφείλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα την δουλειά μας. Να δημιουργήσουμε δηλαδή όχι μόνο συνθήκες προστασίας των πολιτών, αλλά συνθήκες που οδηγούν σε έναν άλλο τρόπο οργάνωσης την κοινωνίας.

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών δίνεται πρώτη φορά με νέο νομοθετικό πλαίσιο, τον «Κλεισθένη I», ο οποίος εισάγει την απλή αναλογική και μια σειρά άλλων προοδευτικών διατάξεων, που ήταν διαχρονικά αιτήματα της Αριστεράς. Αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα για νέες προτάσεις σε όλους τους τομείς.

Η οργάνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στο παραπάνω πλαίσιο, εμπλέκεται ενεργά στις επερχόμενες εκλογές με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα της κάθε περιοχής και να προτείνει λύσεις μαζί με την τοπική κοινωνία και τα τοπικά κινήματα.

Εξαιρετικά σημαντικό, για μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να μπουν αιχμές στο πρόγραμμα των παρατάξεων που στηρίζουμε, αιχμές που να αφορούν τους νέους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα να θέτουν τις βάσεις για το οραματικό μας πλαίσιο προς την κοινωνική αλλαγή.

Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, η ανακύκλωση, το μεγάλο θέμα της ανεργίας, οι νέες τεχνολογίες και η δημοκρατία σε κάθε τομέα αποτελούν κομμάτια του προγράμματος που θέλουμε να αναδείξουμε με έμφαση και να έχουμε ενεργό συμμετοχή.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται προτάσεις προγράμματος ανά θεματική. Παρακάτω, παρουσιάζονται οι κύριες περιοχές και οι εξειδικεύσεις, οι οποίες μας απασχολούν για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Καθημερινότητα

Χρήση νέων τεχνολογιών για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.
Συνεργασία με τα ΑΕΙ για εκπόνηση πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού, με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής

Πολιτισμός

Συμμετοχικός προϋπολογισμός στον πολιτισμό
Μουσεία ιστορίας της πόλης και ενημέρωση των πολιτών για την ιστορία της πόλης μας
Ελεύθεροι χώροι σε κάθε γειτονιά για δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων και χώρος για τους πολιτιστικούς συλλόγους κάθε γειτονιάς

Στέκι νεολαίας

Καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών (ανακύκλωση, αντιρατσισμός κ.λπ.)

Παιδεία

Συμμετοχικός προϋπολογισμός στα σχολεία
Δημιουργία μαθητικού συμβουλίου με εκλογή αντιπροσώπων από τα 15μελή με συμμετοχή του Δημάρχου
Νέες τεχνολογίες στα σχολεία

Περιβάλλον

Νέες τεχνολογίες στην πρόληψη φυσικών καταστροφών
Τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση
Καμπάνια περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης των πολιτών
Εργασία

Ενίσχυση του ΟΑΕΔ

Δημιουργία μητρώου ευπαθών ομάδων και ενίσχυση τους για το άνοιγμα κλειστών επιχειρήσεων από προγράμματα του Δήμου 

Προβλήθηκε 969 φορές