Αγαπητοί συμπολίτες.

Είναι η δεύτερη φορά που απευθύνομαι σε εσάς, με αυτό τον τρόπο, μετά την παραίτηση που υπέβαλα στις 13/10/2016 από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και από την Παράταξη «ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ», της οποίας υπήρξα το πρώτο συνιδρυτικό της μέλος.

Με το Δήμαρχο μας, υπήρξε εκτός από την πολιτική σχέση και προσωπική και οικογενειακή. Όταν είχε προηγηθεί επί 30 χρόνια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, αγάπης, συμπόρευσης και κοινών βιωμάτων, η οποιαδήποτε πολιτική μου απόφαση ήταν δύσκολη και επώδυνη.

Είχα να επιλέξω:

        ή

την προσωπική μου ηρεμία και την συμπόρευση μου με την γνωστή λογική της απόλαυσης όλων αυτών που προσφέρουν οι θέσεις εξουσίας

        ή

την ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της πόλης μας και τη διαφύλαξη της προσωπικής μου αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας, τη στιγμή που είχαν αρχίσει όλα αυτά να τίθενται υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας της μη τήρησης των εξαγγελιών μας και της ασυνέπειας στις δεσμεύσεις μας.

Επέλεξα το δεύτερο δρόμο, το δύσβατο.

Γνωρίζοντας τις συνέπειες και το τι θα ακολουθούσε στο επόμενο διάστημα. Με όσα ειπώθηκαν ή ψιθυρίστηκαν δεν ασχολήθηκα ούτε λεπτό. Στεναχωρήθηκα, πικράθηκα αλλά έμεινα όρθιος, εξαιτίας της δικής σας στήριξης, δύναμης και ώθησης που μου δώσατε και επειδή η ουσία της πολιτικής για εμένα είναι η έκφραση του κοινωνικού συμφέροντος που στηρίζεται στη δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία των πολιτών και όχι στα κουτσομπολιά και σε αντιπαραθέσεις τύπου «Reality Show».

Θυμήθηκα πως κατά την ανάγνωση της παραίτησης μου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, προέτρεψα τον κ. Βαλασόπουλο να δει την αποχώρηση μου «ως μία καλή ευκαιρία να γίνουν όλες αυτές οι διορθώσεις που είναι απαραίτητες, σε πολιτικές αλλά και σε προσωπικές συμπεριφορές, ώστε να επανακτηθεί η χαμένη επικοινωνία και η σχέση με τους πολίτες».

Δυστυχώς, δυόμιση χρόνια μετά, δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Η μέχρι σήμερα πορεία της Παράταξης, όπως και οι εξελίξεις με την αποχώρηση πριν από πέντε μήνες δύο Αντιδημάρχων και τριών Δημοτικών Συμβούλων, με ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Περίτρανα αποκαλύφθηκαν:

1. Η αναντιστοιχία των προγραμματικών μας δεσμεύσεων με την ακολουθούμενη πολιτική.

2. Η αθέτηση των προσωπικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων προς τους Ηλιουπολίτες, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Παράταξης και σημερινό Δήμαρχο κ. Βαλασόπουλο.

3. Η παραπλάνηση των πολιτών και των μελών της Παράταξης, με την αθέτηση σημαντικών επιλογών μας για θέματα στρατηγικής σημασίας για την πόλη μας και το μέλλον της, όπως για παράδειγμα η κατασκευή της υπόγειας αστικής σήραγγας Ηλιούπολης, η μη διεκδίκηση και η μη διασφάλιση της ταυτόχρονης κατάργησης της Λεωφόρου Αλίμου – Κατεχάκη του τμήματος που όλα αυτά τα χρόνια διχοτομεί την πόλη μας και της στερεί κάθε δικαίωμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Σκόπιμα παραπλανούν και αποκρύπτουν από τους Ηλιουπολίτες την αλήθεια!

4. Η μη κατάργηση του τμήματος της Αλίμου – Κατεχάκη που διαπερνά την πόλη μας, δεν επιτρέπει να μπορούμε να μιλάμε:

για ανάπτυξη της πόλης και της τοπικής αγοράς,
για τον οποιοδήποτε σχεδιασμό για πεζοδρομήσεις,
για τον οποιοδήποτε σχεδιασμό για ποδηλατικές διαδρομές και
γενικά για ότι έχει σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Όλα αυτά δηλαδή που ήταν και είναι οι βασικές μας προγραμματικές και προεκλογικές δεσμεύσεις.

5. Η διακινδύνευση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η Δημόσια Περιουσία και η παθητική στάση που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή.

6. Η ανορθολογική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και των κοινοχρήστων χώρων με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δήμο μας.

7. Η αδιαφάνεια στο σύνολο σχεδόν των διαδικασιών του Δήμου.

8. Η απαξίωση Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

9. Η συστηματική καταστρατήγηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικά των άρθρων που αφορούν στον κοινωνικό έλεγχο, στην ενημέρωση και στη συμμετοχή των πολιτών.

10. Η συστηματική απόκρυψη και απαξίωση του έργου του επί 16 έτη Δημάρχου κ. Θεόδωρου Γεωργάκη, όπως επίσης και του επί μία τετραετία Δημάρχου κ. Γιάννη Αναγνώστου και των συνεργατών τους.

11. Η νέα μόδα που εισήγαγε η διοίκηση Βαλασόπουλου με την απασχόληση στο Δήμο και στις δομές του, πολυάριθμων «εθελοντών», με αμειβόμενη εργασία καλυπτόμενη από εργολάβους, προμηθευτές, ακόμα και από τους ίδιους.

Όλα αυτά τη στιγμή που:

- γεμίζουν τα ντοσιέ τους και τις ντουλάπες τους με βιογραφικά πολιτών και
- τους πολίτες, που ψάχνουν απεγνωσμένα εργασία οπουδήποτε, με υποσχέσεις.

Αυτό είναι το παράδειγμα και η διαπαιδαγώγηση που προσφέρει η σημερινή διοίκηση του Δήμου και προς τους προσωρινά βολεμένους «εθελοντές», που δεν θα λυθεί ποτέ με αυτό τον τρόπο το εργασιακό τους πρόβλημα, αλλά και προς την τοπική κοινωνία που τους προτρέπει να αναζητήσουν «τον μπάρμπα στην Κορώνη».

12. Η υστερόβουλη παρέμβαση της Διοίκησης του Δήμου με πελατειακή λογική και μέσα, στα εσωτερικά θέματα της τοπικής Εκκλησίας, καταργώντας έτσι, πρώτος ο ίδιος ο Δήμος τους διακριτούς θεσμικούς ρόλους.

13. Ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας και ο συστηματικός και σκόπιμος αποπροσανατολισμός της, από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης.

14. Η άνιση μεταχείριση στους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους.

15. Η συστηματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

16. Η αδυναμία παρακολούθησης και άμεσης αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων της πόλης.

17. Η περιφρόνηση συμπολιτών μας ή των θεσμικών τους εκπροσώπων, η απαξίωσή τους και η προκλητική αγνόηση προτάσεων τους.

18. Ο διαχωρισμός του υπαλληλικού προσωπικού του Δήμου, σε «ημέτερους» και «ανεπιθύμητους».

19. Η μη αξιοποίηση όλου του παραγωγικού και επιστημονικού δυναμικού της Δημοτικής Ομάδας καθώς και των μελών και στελεχών της Παράταξης.

Οι τιμητικές πλακέτες που απονέμονται σε κάθε στιγμή και με κάθε ευκαιρία, προμηνύουν μαζικές αποστρατείες ενόψει μάλιστα των επερχόμενων συμμαχιών και συμφωνιών. Εξάλλου για τον επικεφαλής, είναι προσφιλής η τακτική «της στυμμένης λεμονόκουπας».

Για όλα τα προαναφερόμενα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν συνεχείς ανακοινώσεις και ενημερώσεις εκ μέρους μου.

Δεν θα δικαιούται πλέον κανείς να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε.

Είτε είναι πολιτικό πρόσωπο,
είτε είναι πολίτης,
είτε είναι παλιός ή νέος υποψήφιος ή μέλος της Παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη».

Αγαπητοί συμπολίτες,

μπορεί στην πολιτική να μην γίνονται όλα, έτσι όπως τα οραματιζόμαστε.

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να ευχαριστήσω πρώτα όλους εσάς τους Ηλιουπολίτες, για την τιμή που μου κάνατε να με εκλέξετε το 2010 και το 2014 πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο και φυσικά το Δήμαρχο κ. Βαλασόπουλο για τις θέσεις που μου εμπιστεύτηκε και που έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, να τιμήσω και εσάς, αλλά και τον ίδιο.

Μικρόψυχος και αγνώμων δεν υπήρξα ποτέ.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε όλοι μπροστά.

Οι συνεχείς αναφορές στο παρελθόν δεν ωφελούν.

Δεν λύνουν τα προβλήματα.

Το παρελθόν το επικαλούνται μόνο:

Όσοι δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον.

Όσοι δεν αντέχουν το ρίσκο των αποφάσεων που θα αλλάξουν τη μοίρα αυτής της πόλης.

Όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν είτε επειδή κουράστηκαν, είτε επειδή οδεύουν προς τη συνταξιοδότησή τους.

Όσοι είναι όμηροι των μέχρι σήμερα επιλογών τους και των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Το παρελθόν το χαρίζουμε σε όσους έχουν ταυτιστεί με αυτό.

Το παρελθόν για μας, ήταν και είναι ένα μεγάλο μάθημα.

Η Δυναμική Τοπική Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να εκφραστεί.

Η Δυναμική Τοπική Κοινωνία των Πολιτών πρέπει και οφείλει να αναζητήσει νέες δυνατότητες έκφρασης.

Η Δυναμική Τοπική Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να συνδιαμορφώσει και να συναποφασίσει για το μέλλον της και το μέλλον αυτής της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες οικονομικές, κοινωνικές, χωροταξικές και πολυποίκιλες αλλαγές που θα επιφέρουν οι επενδύσεις στο Ελληνικό και η ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο.

Οι επαγγελματικές επιλογές των νέων μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι περιορισμένες στις επόμενες δεκαετίες, επειδή η διοίκηση του Δήμου μας επιμένει μόνο στη διαχείριση του σήμερα και αδυνατεί να προβλέψει τις σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται στους όρους, τη λειτουργία και τις ανάγκες της αγοράς.

Η τοπική επιχειρηματικότητα μπορεί να ενισχυθεί αρκεί και εδώ να υπάρξει σοβαρή μελέτη των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται και να επιλεγούν από σήμερα συγκεκριμένες πολιτικές.

Η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι ακόμα για πολύ χρόνο μόνο τα σουβλατζίδικα, οι καφετέριες, τα καφέ-αρτοπωλεία και τα κομμωτήρια.

Όλα αυτά δυστυχώς, με ότι θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή και σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη κρίση, δεν θα έχουν πολύ ζωή.

Η πόλη μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να τα αναδείξει.

Ένα μόνο παράδειγμα θα αναφέρω από τα πολλά που μπορούμε να συζητήσουμε και θα το αναλύσω λίγο περισσότερο για να γίνει κατανοητό.

Έχουμε τον Υμηττό μας, που παρά την πρόσφατη ολοσχερή καταστροφή του και από την τελευταία φονική πυρκαγιά του 2015, μπορεί να αποτελέσει το «ισχυρό χαρτί» ανάδειξης, προβολής και ανάπτυξης της Ηλιούπολης οργανώνοντας ένα πρότυπο, σύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών Περιβαλλοντικό Πάρκο, συνδυασμένο με Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θα εκπαιδεύονται και θα ευαισθητοποιούνται οι επισκέπτες κάθε ηλικίας σε περιβαλλοντικά θέματα και σε τρόπους προστασίας του δάσους και του περιβάλλοντος.

Θα ενημερώνονται για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζουμε εφεξής, εξαιτίας των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτό θα είναι διασυνδεδεμένο με το εκπαιδευτικό σύστημα και θα αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την Αττική και τις κοντινές Περιφέρειες.

Επίσης, μπορούν να σχεδιαστούν ασφαλείς περιπατητικές και αναρριχητικές διαδρομές, διαδρομές για ποδηλασία βουνού, με ενδιάμεσες στάσεις ανάπαυσης, με παρατηρητήρια για την χλωρίδα και την πανίδα όταν μετά από χρόνια θα υπάρξει η επιθυμητή αποκατάσταση.

Αν είναι εγκληματική η καταστροφή ενός δάσους, εξίσου εγκληματική μπορεί να θεωρηθεί η καθυστέρηση στην αποκατάσταση του και η προχειρότητα με την οποία γίνονται οι αναδασώσεις στη χώρα μας.

Οι προσπάθειες αναδάσωσης που γίνονται και στον Υμηττό, είναι αποσπασματικές και χαρακτηρίζονται από προχειρότητα.

Για παράδειγμα γίνονται αναδασώσεις, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τους τρόπους ποτίσματος ειδικά στους θερινούς μήνες.

Επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη προτάσεις εξειδικευμένων επιστημόνων του εξωτερικού, οι οποίοι με έμφαση τονίζουν πως ο κάθε τύπος αναδάσωσης δεν οδηγεί απαραίτητα στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και προτείνουν για το σκοπό αυτό, συγκεκριμένα ανοιχτόχρωμα και πλατύφυλλα είδη, όπως είναι η βελανιδιά και η σημύδα, που δεν απορροφούν θερμότητα και κρατάνε τη θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου, οπότε τα οφέλη θα είναι πολύ ευεργετικά και για την πόλη μας και για την Αττική.

Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε σαν στόχο να δουλέψουμε συντονισμένα, μεθοδικά, με επιστημονική υποστήριξη και να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση του δάσους μας που να εξυπηρετεί όλες τις παραπάνω ανάγκες, πριν φτάσουμε στο 2045 και να μιλάμε για τα λάθη που έγιναν πριν τριάντα χρόνια, δηλαδή σήμερα.

Η μόνιμη «καραμέλα» πως όλα κολλάνε στο Δασαρχείο, όσο και αν είναι δυστυχώς αυτή η θλιβερή αλήθεια και πραγματικότητα, δεν μπορεί να είναι το άλλοθι και η δικαιολογία στο να μην κάνουμε τελικά ούτε τα αυτονόητα.

Η επένδυση στο Ελληνικό δεν πρέπει να «κοιτάξει» μόνο προς τη θάλασσα, αλλά και προς το βουνό.

Αρκεί από τώρα να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και κυρίως να διεκδικήσουμε.

Να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το όραμα μας για αυτή την πόλη.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε τις δυνάμεις μας.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε και να εμφανίσουμε όλους αυτούς που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν, αλλά το παρωχημένο πολιτικό σύστημα και οι εκφραστές του, τους έχουν θέσει στο περιθώριο.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε τους νέους μας.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευθούμε το επιστημονικό μας δυναμικό στο σύνολο του και τους νέους που έχουμε ακόμα κοντά μας, αλλά και αυτούς που δυστυχώς προσφέρουν τις γνώσεις τους στο εξωτερικό.

Είναι διαθέσιμοι να συμβάλλουν και αυτοί σε μια νέα προσπάθεια για την πόλη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν, προσφέροντας γνώσεις και εμπειρία.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ της Ηλιούπολης μας.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πορευτούμε ΜΑΖΙ και όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Σκόπιμα κάποιοι από διάφορες Παρατάξεις, προκειμένου να διατηρήσουν τα παραταξιακά τους μαγαζάκια διχάζουν, αποπροσανατολίζουν και φανατίζουν τους πολίτες.

Οι πολίτες όμως, επιζητούν συνενώσεις και συμφωνίες σε προγραμματική βάση και σε κοινά αποδεκτές αρχές, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Οι μυστικές συμφωνίες που έχουν γίνει ή θα γίνουν μετά τις εκλογές στη βάση της νομής των θέσεων εξουσίας δεν θα διαμορφώσουν τους όρους της διευρυμένης κοινωνικής συναίνεσης που είναι και η κεντρική φιλοσοφία του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ούτε θα βοηθήσουν την πόλη μας να προχωρήσει προς το μέλλον.

Η ατολμία Δημοτικών Παρατάξεων να συναντηθούν, να συνευρεθούν και να συνδιαμορφώσουν ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση, που θα ανατρέψει τη σημερινή καθεστωτική και παλαιοκομματική ηγεσία του Δήμου μας, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο.

Οι ευρύτερες δυνάμεις της Δυναμικής Τοπικής Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να κάνουν διάλογο και να εκφρασθούν.

Πώς, πότε και με ποιο τρόπο, είναι θέματα που θα συνεκτιμήσουμε και σύντομα θα πάρουμε αποφάσεις.

Όταν για κάποιους η αποστολή τους ή ο πολιτικός τους κύκλος ολοκληρώνεται στις 26 Μαΐου του 2019, ο δικός μας θα ξεκινάει.

Με εκτίμηση
Κώστας Γ. Σεφτελής 

Πηγή

Προβλήθηκε 704 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.