Συνεργοί με την Ηλιούπολη

«Καθολικό Βασικό Εισόδημα: δικαίωμα στη ζωή»

Προβολή ντοκιμαντέρ - συζήτηση
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 | 18:00 – 21:00
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης | Μαρίνου Αντύπα & Σοφοκλή Βενιζέλου | Ηλιούπολη.

Πώς θα σου φαινόταν αν το βασικό εισόδημά σου ήταν εξασφαλισμένο, από τη στιγμή της γέννησής σου και για όλη σου τη ζωή;

Οι «Συνεργοί με την Ηλιούπολη» σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο του διεθνούς ανθρωπιστικού πρακτορείου ειδήσεων PRESSENZA, φιλοξενούν το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Καθολικό Βασικό Εισόδημα: δικαίωμα στη ζωή" του Αlvaro Orus Andreu.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη την Ισπανίδα Juana Perez, εκπρόσωπο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας "Ανθρωπιστές για το καθολικό βασικό εισόδημα". Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το ντοκιμαντέρ "Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ): δικαίωμα στη ζωή" (2018, 52’), ασχολείται με το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να μπορούν να διαβιώνουν, δικαίωμα που προκύπτει και μόνο από το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί.

Πρόκειται για μια ιδέα που έχει ήδη πίσω της ιστορία, αλλά και που έχει προωθηθεί με εξαιρετικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η τεχνολογική πρόοδος απειλεί να αφήσει την πλειονότητα των ανθρώπων χωρίς εργασία και κατά συνέπεια χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις από ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που εξηγούν την εμπειρία τους, όπως αυτή προκύπτει από την απασχόλησή τους με το θέμα τα τελευταία τριάντα χρόνια ανά τον κόσμο. Η ταινία είναι στα αγγλικά και τα ισπανικά και θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Αlvaro Orus Andreu

Ο Αlvaro Orus Andreu (Ισπανία, 1962) ξεκίνησε την παραγωγή ντοκιμαντέρ το 2002, προερχόμενος από το χώρο των γραφικών τεχνών. Συμμετείχε ως διευθυντής παραγωγής, ερευνητής, κάμεραμαν και σεναριογράφος σε συμμετοχικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, η πλειονότητα των οποίων αξιοποιούνται σήμερα ως εκπαιδευτικά μέσα.

Η ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ με κεντρικό τίτλο "Φάροι της Ανθρωπότητας" εξηγεί πώς εξελίχθηκε η γνώση μέσα από τους αιώνες, αναδυόμενη από τη μία "ανθρωπιστική στιγμή" στην άλλη, στιγμές που διακρίνονται από την έλλειψη βίας, τη σύνθεση των πολιτισμών και τη δημιουργική ανάπτυξη της γνώσης. Σήμερα συνδυάζει την εργασιακή του απασχόληση ως διευθυντής παραγωγής με την εθελοντική εργασία για τη διάδοση ανθρωπιστικών αξιών και δράσεων.

Φιλμογραφία:

2003: Τολέδο και Αλεξάνδρεια , Φάροι της Ανθρωπότητας
2005: Η ανάδειξη της γνώσης κατά την εποχή του Ροδόλφου του 2ου
2007: Φρειδερίκος ο 2ος , μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης
2009: Βυζάντιο , η κοινή ρίζα
2010: Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και τη Μηβία
2014: Σύντροφοι στο ταξίδι
2015: Διευρύνοντας την πτήση
2016: Πέρα από την εκδίκηση 

Προβλήθηκε 655 φορές

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.