www.in.gr

Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες απολαμβάνει την άδεια του είτε για διακοπές, είτε να κάτσει σπίτι του και ξεκουραστεί.

Όμως τι δικαιούται ένας εργαζόμενους εάν δεν έλαβε όλες τις ημέρες της ετήσιας άδειάς του;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει μιλώντας στο in.gr ο Δικηγόρος – Εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Η χορήγηση της κανονικής άδειας, πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται εντός έκαστου ημερολογιακού έτους.

Η τελευταία μέρα του ημερολογιακού έτους θεωρείται ως «δήλη μέρα», από την πάροδο της οποίας αρχίζει η υπερημερία του εργοδότη.

Μολονότι, η μεταφορά της (αυτούσιας) άδειας σε επόμενο χρόνο απαγορεύεται, τυχόν άδεια ή τμήμα άδειας που δεν χορηγήθηκε έως και την 31η Δεκεμβρίου, μετατρέπεται σε χρηματική αξίωση, η οποία δύναται να εκπληρωθεί στα επόμενα έτη, εφόσον παραμένει ανικανοποίητη.

Η αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας, αποτελεί αστική κύρωση κατά του εργοδότη και συνίσταται σε υποχρέωση καταβολής στον μισθωτό, αυξημένων κατά 100% των αποδοχών αδείας του, εφόσον συντρέχει πταίσμα του εργοδότη.

Ωστόσο, η προσαύξηση αυτή δεν επεκτείνεται και στο επίδομα αδείας. 

Προβλήθηκε 609 φορές
Ευρωεκλογές 2024: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ονόματα

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (15.4.24) οι 35 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των μελών και φίλων του κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής.

Ο καιρός την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. - Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. - Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.