Πηγή: Δήμος Βύρωνα

Το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα πρόκειται να υποδεχτεί μαθητές και καθηγητές συνεργαζόμενων σχολείων του εξωτερικού από τις 17 έως και 23 Μαρτίου.

Η συνεργασία γίνεται στο πλαίσιο του διετούς χρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +, Δράση ΚΑ229/ Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ σχολείων, με τίτλο “Living in a challenging world” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.

Συγκεκριμένα τα εταιρικά συνεργαζόμενα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

1. Ελλάδα, Βύρωνας, 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα
2. Ισλανδία, Isafgjiordur, Grunnskolinn a Isafirdi
3. Ολλανδία, Delft , sc Delfland
4. Βουλγαρία, Pleven, State School of Finance and Management INTELEKT
5. Σουηδία, Udevalla, Norgårdenskolan

Οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών μας.

Σύμφωνα με τη θεματική του προγράμματος, οι μαθητές μελέτησαν τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζωγράφισαν, έφτιαξαν αφίσες, κατασκευές, πραγματοποίησαν διδακτικές επισκέψεις και ενημερώσεις, διεξήγαγαν έρευνα, πήραν συνεντεύξεις κ.ά.

Θα πραγματοποιηθούν βιωματικές δράσεις στα εργαστήρια και στις διδακτικές επισκέψεις ανάμεσα σε μεικτές ομάδες Ελλήνων και ξένων μαθητών κατά τις ημέρες εργασίας υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εγκεκριμένες δραστηριότητες της 1ης κινητικότητας μαθητών.

Τα οφέλη για τους μαθητές είναι πολλά, αφού μέσω των προγραμμάτων αυτών διευρύνουν τους ορίζοντές τους, γνωρίζουν άλλες χώρες και τους πολιτισμούς τους, άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, εξασκούν τα Αγγλικά τους, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειές τους. Το μεγαλύτερο όφελος όμως είναι ο σεβασμός και η ανεκτικότητα που καλλιεργούνται για διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, χρώματα και διαφορετικότητες. Έτσι προωθείται πιο αποτελεσματικά η ενδυνάμωση του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις οικογένειες των μαθητών μας που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τους μαθητές του εξωτερικού αποδεικνύοντας ότι η ουσιαστική επικοινωνία αλλά και η γόνιμη αλληλεπίδραση δεν έχουν σύνορα και μπορούν να πραγματοποιηθούν με μοναδικά εργαλεία το κέφι και τη φιλική διάθεση. Ευχαριστούμε, επίσης, τη Δημοτική Αρχή για τη βοήθειά της σε όλα τα επίπεδα. 

Προβλήθηκε 568 φορές