Πακέτο αλλαγών στις διατάξεις για την θητεία των παιδιών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Καταρχάς επεκτείνεται η ευεργετική πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, σε όλα τα παιδιά των οικογενειών με περισσότερα από τρια παιδιά.

Μέχρι και σήμερα δικαιούχοι για να υπηρετήσουν μικρότερο χρονικό διάστημα, σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, είναι:

-Τα πρώτα δυο παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, που κάνουν θητεία έξι μηνών

-Το πρώτο παιδί μιας οικογένειας που υπηρετεί συνολικά οκτώ μήνες.

Όπως τόνισε και σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας: «Ειδικότερα, προβλέπεται η μείωση της θητείας σε ότι αφορά όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών οποτεδήποτε και αν υπηρετήσουν και όχι μόνο του πρωτότοκου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Θα είναι έξι μήνες για όλα τα αγόρια των πολύτεκνων οικογενειών που έχουν πέντε παιδιά, ενώ για τέκνα οικογενειών με 3 και 4 παιδιά η θητεία πηγαίνει στους 8 μήνες.»

Σε ότι αφορά στις τροποποιήσεις που έχουν προναναγγελθεί για το «ψαλίδι» στη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε: «Σχετικά με την εναλλακτική θητεία συμμορφωνόμαστε και σωστά με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η θητεία πηγαίνει από 15 στους 12 μήνες όπως είναι για όλους τους στρατεύσιμους.

Επίσης υπάρχουν ρυθμίσεις για νέους που ειδικά την περίοδο αυτή βρεθήκαν στο εξωτερικό και δεν έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους με αποτέλεσμα να κηρυχθούν ανυπότακτοι, το νομοσχέδιο επιλύει πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν.»

Αναλυτικά οι αλλαγές στο Άρθρο 17

Ειδικότερα: Με τη ρύθμιση της παραγράφου 1, εξειδικεύονται τα δικαιολογητικά για την απόδειξη του μεγαλύτερου αδελφού από αδελφούς που γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία.

Με τις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η μεταφορά σε εξάμηνη και εννεάμηνη (με απόλυση στους οκτώ μήνες, επί του παρόντος, για τους οπλίτες του Στρατού Ξηράς) μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση όλων των αδελφών από οικογένεια με πέντε (5) ή περισσότερα ζώντα αδέλφια και όλων των αδελφών από οικογένεια με τρία (3) ή τέσσερα (4) ζώντα αδέλφια, αντίστοιχα, προς περαιτέρω έμπρακτη προστασία των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Με τη παράγραφο 4, επέρχονται οι απαραίτητες συναφείς τροποποιήσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν.3421/2005 λόγω των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος.

Με τη ρύθμιση της παραγράφου 5, εξομοιώνονται πλήρως τα θετά με τα φυσικά τέκνα των άγαμων ή διαζευγμένων μητέρων, για την εφαρμογή των σχετικών περί μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης διατάξεων, προς προστασία της μονογονεϊκής οικογένειας.

Με τη ρύθμιση της παραγράφου 6, περιορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση απαλλαγής από τη στράτευση των καταδικασθέντων σε κάθειρξη και πλέον απαιτείται μόνο αντίγραφο ποινικού μητρώου.

Επιπρόσθετα, ρυθμίζεται οριστικά και με κοινωνικό γνώμονα το ζήτημα τυχόν προγενέστερης ανυποταξίας όσων υπάγονται σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.3421/2005, η οποία πλέον με τη χορήγηση της απαλλαγής από τη στράτευση θα τακτοποιείται διοικητικά και ποινικά.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της διατήρησης των διοικητικών και ποινικών συνεπειών της ανυποταξίας για έναν στρατεύσιμο που απαλλάσσεται οριστικά από την υποχρέωση στράτευσης θεωρείται μέτρο εξοντωτικό.

http://www.onalert.gr 

Προβλήθηκε 963 φορές
Συμβούλιο της Επικρατείας: Αλλαγή επωνύμου όταν ο πατέρας ''εξαφανίζεται''

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάλειψη των παιδιών και η έλλειψη ουσιαστικού δεσμού με τον γονέα, το επώνυμο του οποίου φέρουν, δικαιολογεί την αλλαγή του για ψυχολογικούς λόγους και την υιοθέτηση του επωνύμου της μητέρας

Απεργία ΓΣΕΕ: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.