Αρνούνται τα χρίσματα οι υποψήφιοι δήμαρχοι

του Περικλή Καπετανόπουλου

δημοσιογράφου

Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου, θα περάσουν στην Ιστορία για δύο πράγματα.

Πρώτον, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, την μοναδική μεταρρύθμιση που εισάγει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης», χωρίς να τίθεται όμως σε κίνδυνο το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης των Δήμων.

Δεύτερον, η απαξίωση των κομμάτων τα χρόνια των Μνημονίων είναι τόσο μεγάλη, ώστε η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων δημάρχων να μην επιθυμεί χρίσμα ή στήριξη από τον κυβερνών κόμμα ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν στηρίξεις σε υποψηφίους, αυτές επεστράφησαν ως «ανεπιθύμητες».

Σε όλη την Ελλάδα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι φροντίζουν να τονίζουν με κάθε ευκαιρία, ότι ρίχνονται στη μάχη των δημοτικών εκλογών ανεξάρτητοι από κόμματα και ότι η σύνθεση των ψηφοδελτίων τους είναι πολυσυλλεκτική.

Ιδιαίτερα απαξιωμένη είναι η στήριξη που ανακοινώνει, μέσω του κομματικού δημοσιογραφικού του οργάνου ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικές κινήσεις.

Για να αποφύγουν το εκλογικό κόστος, αναδεικνύουν την αντίθεση τους με τις κυβερνητικές πρακτικές μέσω των προγραμματικών τους θέσεων.

Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμούν να ταυτιστούν στη συνείδηση των πολιτών με την πολιτική που άσκησε και ασκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του, παρ΄ότι η κομματική προέλευση και η πολιτική διαδρομή κάθε υποψηφίου είναι γνωστή σε κάθε τοπική κοινωνία.

Οι λέξεις που αποτελούν την προμετωπίδα κάθε υποψήφιου δημάρχου είναι τρεις: ανεξάρτητος, ακομμάτιστος, πολυσυλλεκτικός αλλά σε καμία περίπτωση άχρωμος και απολίτικος.

Και είναι γεγονός ότι η πολυσυλλεκτικότητα που έχουν πολλοί δημοτικοί συνδυασμοί, τουλάχιστον όσοι μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί, διεμβολίζει όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, τόσο σε επίπεδο υποψηφίων, όσο και σε εκλογείς.

Ωστόσο υπάρχουν και υποψήφιοι, λίγοι είναι αλήθεια, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η στήριξη μιας παράταξης δεν σημαίνει αυτομάτως κάποιου είδους δέσμευσης ή υποχρέωση υποτέλειας.

Πάντως όλοι οι υποψήφιοι, είτε οι πολίτες τους εκλέξουν στο αξίωμα του δημάρχου, είτε τους αναδείξουν αντιπολίτευση, είναι έτοιμοι μετεκλογικά για συνεργασίες προκειμένου να σχηματιστούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες οι οποίοι θα αποπειραθούν να διοικήσουν τους Δήμους την επόμενη τετραετία. 

Προβλήθηκε 645 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...