Εδώ και πολύ καιρό απασχολούν, οι επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του 2019 στην Ηλιούπολη.

Θα αναπτύξω κάποιες σκέψεις αλλά να ξεκαθαρίσω ότι οι σκέψεις μου αυτές δεν είναι καθόλου αντικειμενικές !

Είναι προσωπικές, χρωματισμένες με δικές μου εμπειρίες, βιώματα, πληροφορίες, στοιχεία, συναίσθημα αλλά και με εργαλείο την λογική και την «παρατήρηση»!

Όλα αυτά δε, με δεδομένο ότι συμμετείχα στο δημοτικό γίγνεσθαι, από μακριά, από κοντά, αλλά και από «μέσα»!

Αν κάποιοι ενοχληθούν, το μόνο, που μπορώ να τους πω είναι να απαντήσουν!Λογικό είναι φυσικά, να ξεκινήσω από την παράταξη, που διοικεί και τον Δήμαρχο.

Συμμαθητής, αλλά “κλασσικάριος”, με κοινές ανησυχίες, παρέες και δράσεις στα μαθητικά μας χρόνια, έφυγε με υποτροφία για σπουδές στα «ανατολικά» και«χαθήκαμε». Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, δεν “χώρεσε στο πολιτικό κουστούμι” του χορηγού της υποτροφίας και προσχώρησε στο ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο νέο κόμμα της Αλλαγής, το οποίο και υπηρέτησε με συνέπεια, από πολλές θέσεις ευθύνης.

Ικανός, έξυπνος, διορατικός, ηγετικός, δυναμικός, αλλά και σωστός “survivor”, επιβίωσε σε δύσκολες εσωτερικές πολιτικές και δημοτικές καταστάσεις και πάντα βρέθηκε (την κατάλληλη στιγμή ή στο τέλος της κρίσης), στην πλευρά του επικρατούντος.

Σήμερα, στην δεύτερη θητεία του, παρά την εκλογική κατάρρευση του πολιτικού χώρου, που τον ανέδειξε, τόλμησε να συνεργαστεί διακριτικά με την νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερα με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, την Περιφέρεια Αττικής, τον τοπικό εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο και την τοπική δημοτική της παράταξη, με την κατάλληλη θεσμική δικ(αιτι)ολογία:

“Την μέγιστη δυνατή απορρόφηση πόρων για τον Δήμο”, που και σωστή είναι και χρήσιμη για τον ίδιο.

Χάρη στην αξιοζήλευτη ικανότητά του να χειρίζεται τον ευγενή και “εύπλαστο” επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, πέτυχε να μην έχει στην πράξη κανέναν θεσμικό έλεγχο της Διοίκησης του Δήμου, πορευόμενος χωρίς αντιστάσεις.

Στο θετικό έργο της διοίκησης του δεν θα αναφερθώ, αφού θα το κάνει καλύτερα ο ίδιος…

Κρατώ μόνο ότι η υπάρχουσα “καθαριότητα”, οι αφώτιστες και ξεχασμένες γειτονιές, οι λακκούβες, το κυκλοφοριακό χάος, η συρρίκνωση της τοπικής αγοράς, το παρατημένο πράσινο στην πόλη και σε ότι απέμεινε στον Υμηττό, μετά την επί των ημερών του πυρκαγιά, κλπ, δεν “αξίζουν” στους κατοίκους της πόλης.

Για “ΟΡΑΜΑ-ΣΧΕΔΙΟ” για την πόλη ούτε λόγος…

Η ”πυκνότητα“ έργων, που ξεκινούν τώρα στην πόλη είναι μάλλον τυχαίο γεγονός…

Καλή η προσπάθεια δημιουργίας στην πόλη της “πραγματικότητας” κάποιου μέλλοντος, που έρχεται (όπως η “Έξυπνη πόλη”, το “ψηφιακό χωριό”, η Υπόγεια Σήραγγα του ξεχασμένου “πακέτου Γιούνγκερ”, η προέκταση γραμμής 4 μετρό, κλπ), αλλά όχι αρκετή. Στα πρώτα, ότι έγινε-έγινε, τα δε τελευταία αφορούν τις επερχόμενες γενεές…

Η πολυδιαφημισμένη “οικονομική ευρωστία και τάξη” του Δήμου, οι “επιτυχημένοι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί” και ο σχεδιασμός των δύο διαγωνισμών για τον δημοτικό φωτισμό και τους κάδους, δέχθηκαν το φθινόπωρο, ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας.

Η εσωτερική κρίση της διοικούσας παράταξης και η παραίτηση του παντοδύναμου ως τότε Αντιδημάρχου Οικονομικών και των άλλων στελεχών, με καταγγελίες για “έκνομες ενέργειες”, προσβλητικές συμπεριφορές, κλπ, υπήρξε κεραυνός εν αιθρία.

Ο στόχος τρίτης θητείας φαντάζει τώρα πολύ πιο δύσκολος. Η προεκλογική χρονιά “μαλάκωσε” τον ως τώρα τραχύ Δήμαρχο και η (λόγω Κλεισθένη) ανάγκη συνεργασίας την επόμενη μέρα, έκανε …θαύματα μέσα στο ΔΣ.

Ωστόσο “νέα” πρόσωπα κι ονόματα, ίσως φαίνονται σήμερα πιο ελκτικά από “αιώνιους” δημοτικούς άρχοντες.

Η διεκδίκηση της δημαρχίας από τον ίδιο Γ. Χατζηδάκη είναι φορτίο βαρύ. Θεμιτή η φιλοδοξία του να προσφέρει και να διοικήσει, αλλά πρέπει να πείσει τον καλόπιστο δημότη, ότι δεν είναι συνυπεύθυνος για (επιλήψιμες ίσως) πράξεις ή συμβάσεις και ότι είναι σε θέση να ηγηθεί.

Αφού “εξελίχθηκε” αυτοδιοικητικά στο περιβάλλον ενός “μέντορα”, βαρυνόμενου με “κατηγορίες” για σκαιές συμπεριφορές προς “φίλους και αντιπάλους”, πρέπει να αποδείξει (αν εκλεγεί), πως θα ασκήσει δημοκρατική και μετριοπαθή διοίκηση.

Ο έγκαιρα παραιτηθείς από την παράταξη Κώστας Σεφτελής, πρόσφατα κατήγγειλε τον Δήμαρχο για “αθέτηση προγραμματικών και προσωπικών δεσμεύσεων, παραπλάνηση μελών και δημοτών, αδιαφάνεια διαδικασιών, καταστρατήγηση Κανονισμού Λειτουργίας ΔΣ, απαξίωση παρατάξεων και συμβούλων, άνιση μεταχείριση φορέων, περιφρόνηση πολιτών και εκπροσώπων φορέων, χειραγώγηση εθελοντών, υποσχέσεις βολέματος απελπισμένων, ψηφοθηρίες” και άλλα πολλά ενδιαφέροντα…. Καταγγελίες σοβαρές, που δεν απαντήθηκαν ως τώρα από τον Δήμαρχο, αλλά θα έπρεπε να σχολιαστούν από τον διεκδικητή της Δημαρχίας τέως Αντιδήμαρχο.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα δημοτικά συμβούλια ξέρουν ότι ο Αντιδήμαρχος ήταν ο βασικός “πυλώνας” της διοίκησης, κυριολεκτικά το “πολυεργαλείο” του Δημάρχου.

Μένει να αποδειχθεί, ποιος από τους δύο μπορεί να νικήσει τον …άλλον, χωρίς τον …άλλον πια.

Στην “κουρασμένη” πάντως πόλη ακούγονται ψίθυροι για ανάγκη αλλαγής πορείας και προσώπων, με την απλή αναλογική να δημιουργεί νέο περιβάλλον, απρόβλεπτο και ανεξερεύνητο. Είναι έτσι; Σύντομα θα δούμε…

(…συνεχίζεται)

18 Μάρτη 2019

Θάνος Κατσώνης
Ηλιουπολίτης

Προβλήθηκε 1271 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...