του Περικλή Καπετανόπουλου
δημοσιογράφου

Σκηνικό για πέντε κάλπες στήνει η Κυβέρνηση με τον διπλασιασμό των εκλογικών τμημάτων για την εκλογική αναμέτρηση της 26 Μαΐου.

Για να υπηρετηθεί ο εκλογικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ιθύνοντα νου τον γενικό γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ Κώστα Πουλάκη, θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι και δημόσιοι υπάλληλοι, κατά προτίμηση απόφοιτοι της Νομικής Σχολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ.Σ.Α, οι δικηγόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε σε συνάντηση της διακομματικής επιτροπής, ότι αν το ισχύον νομικό καθεστώς δίνει αυτή την δυνατότητα, ο ίδιος προτίθεται να φέρει ρύθμιση στη Βουλή, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι με νομικές γνώσεις.

Άλλη πρωτοτυπία του υπουργείου Εσωτερικών, μοναδική στα εκλογικά χρονικά είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε διπλασιασμό των εκλογικών κέντρων αλλά στην διχοτόμηση των υπαρχόντων.

Σήμερα έχουμε 23.000 εκλογικά τμήματα τα οποία επί δύο μας κάνουν 46.000.

Κάθε τμήμα θα έχει δική του φυσικά εφορευτική επιτροπή και δύο κάλπες. Πιθανότατα στο ένα τμήμα οι πολίτες θα ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές και στο άλλο για δημοτικές και κοινοτικές.

Τι γίνεται όμως αν θα πρέπει να ψηφίσουν και για βουλευτικές;

Αυτό λοιπόν που είναι κυρίαρχο σε αυτό τον σχεδιασμό του πρώην και του νυν υπουργού και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί το σενάριο της παράλληλης διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Ωστόσο στο Μαξίμου, μετά και το φιάσκο με την Μυρσίνη Λοϊζου, αυξάνονται οι οπαδοί της προσφυγής στη κάλπη ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να μην επιδράσει πολλαπλασιαστικά στο ηθικό των οπαδών του της κυβερνητικής ετερόκλητης πλειοψηφίας, η αναμενόμενη συντριβή των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό του κλίματος αποστροφής που υπάρχει σε οποιαδήποτε ταύτιση με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι πάνω από δεκαπέντε υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές επέστρεψαν ως ανεπιθύμητη την στήριξη που τους έδωσε η Κουμουνδούρου, μέσω της Αυγής.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα πανελλαδικά, με μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα στην Μακεδονία και την Θράκη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον μόνο ρεαλιστικό στόχο που μπορεί να έχει, είναι η γείωση του ετερόκλητου πολιτικού μορφώματος που κυβερνά στην χώρα από το 2015, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της απλής αναλογικής, ώστε να ελπίζει σε μια μελλοντική επιστροφή στην εξουσία. 

Προβλήθηκε 618 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…