Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 παραλίγο να γίνουμε μάρτυρες σοβαρού εργατικού ατυχήματος στο γκαράζ του Δήμου Ηλιούπολης, όταν έπεσε η γερανογέφυρα του συνεργείου αυτοκινήτων την ώρα που υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας.

Αυτό δεν αποτελεί ούτε μια «κακή στιγμή» ούτε ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα εργατικά ατυχήματα ολοένα και πληθαίνουν σε όλους τους χώρους εργασίας με τους οδηγούς delivery και τους εργαζόμενους στους δήμους να αποτελούν τα πιο τρανταχτά παραδείγματα.

Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα των αιματηρών πολιτικών που εφαρμόζουν κυβέρνηση και δημοτικές αρχές, όντας πλήρως υποταγμένες στις επιταγές του κεφαλαίου. Πολιτικές οι οποίες έχουν αφήσει πίσω τους νεκρούς εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα οι δυο νεκροί εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου, ενώ μετράμε συνολικά 20 νεκρούς τα τελευταία δύο χρόνια στους δήμους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης μπορεί να γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο λόγω τύχης, όμως σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν έχει μεριμνήσει ούτε στο ελάχιστο για τη συντήρηση της γερανογέφυρας και γι' αυτό πριν λίγο καιρό συνέβη παρόμοιο συμβάν.

Επίσης, η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στο Δήμο.

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τα εντατικοποιημένα ωράρια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, οι πενιχροί μισθοί, η έκθεση των εργαζομένων σε επιβλαβές περιβάλλον (πλυντήριο αυτοκινήτων του Δήμου, μπαζαποθήκη στο σταθμό μεταφόρτωσης), το κόψιμο των κονδυλίων για τα εμβόλια και τις εξετάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, η μετακύλιση του κόστους για την απόκτηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας στου ίδιους τους εργαζόμενους αποτελούν κανόνα στο Δήμο Ηλιούπολης. Και δε συμβαίνουν μόνο εδώ...

Αυτό το περιστατικό υπάγεται στη συνολικότερη πολιτική που επιτάσσουν κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο, που θέλει τους εργαζομένους πλήρως αναλώσιμους.

Τεράστια ευθύνη φέρει και η δημοτική αρχή, που αξιοποιεί την απουσία θεσμικού πλαισίου για ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας και υγιεινής της εργασίας, καθώς και τακτικών ελέγχων.

Η υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, η εντατικοποίηση της εργασίας συμβασιούχων που προσλαμβάνονται για 8 ή 5 μήνες χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση και βρίσκονται στο καθεστώς μισοεργασίας – μισοανεργίας έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους εργασίας στους δήμους.

Η ασφάλεια στην εργασία ευαίσθητων τομέων (πχ καθαριότητα, πρασίνου, τεχνικών υπηρεσιών) απαιτεί ένα συντονισμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ευθείες συγκρούσεις με την κεντρική εξουσία που εφαρμόζει εξοντωτικές αντεργατικές πολιτικές.

Η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες της, να απαντήσει κατά πόσο είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης των μηχανημάτων και προστασίας των εργαζομένων.

Ως ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον Δήμο και υπογραμμίζουμε την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ειδικά όσων βιώνουν την επισφάλεια, την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, για να δοθεί τέλος στις αντεργατικές εγκληματικές πολιτικές και όλους τους πιστούς εφαρμοστές τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

· ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΟΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

· ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

· ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

----------------------------
Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)
https://maxome-ilioupoli.blogspot.com/
fb.me/MAXomeniIlioupoli
[email protected] 

Προβλήθηκε 884 φορές

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΔΗΜΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ :   ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ''ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ''    ΑΠΕΙΛΕΣ και ΣΕΞΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ…

Τρείς μήνες ήταν αρκετοί ώστε η νέα δημοτική αρχή να δείξει τις προθέσεις της….και το πρόσωπο της. Με πρακτικές “παλιές” παρά το “νέο” που “ευαγγελίζονται”….. και λογικές “παλιοκομματικού” τύπου….όπως τα “δικά μας” παιδιά...και τα “άλλα”.

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.