www.iatropedia.gr

Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ότι 4 εκατ. παιδιά τον χρόνο εκδηλώνουν άσθμα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ανάμεσά τους 2.600 παιδιά στην Ελλάδα.

Περισσότερα από ένα στα δέκα παιδιά με άσθμα υποφέρουν από αυτό επειδή εκτίθενται καθημερινά στη ρύπανση των οχημάτων, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα.

Όπως αποκαλύπτει, πολλά από τα πάσχοντα παιδιά ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα των ρύπων βρίσκονται ΕΝΤΟΣ των συνιστωμένων ορίων. Παρ’ όλα αυτά εκδηλώνουν άσθμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως πρέπει να γίνει αναθεώρηση των ορίων αυτών.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health. Πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Ουάσινγκτον και βασίσθηκε σε στοιχεία του 2015 για 194 χώρες και 125 μεγάλες πόλεις.

Η Ελλάδα

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ως δείκτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ρύπανση αποτελείται από ΝΟ2, αιωρούμενα σωματίδια, όζον και μονοξείδιο του άνθρακα. Οι ρύποι αυτοί είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία, ιδίως τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Έτσι, αυξάνουν τον κίνδυνο για άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες.

Με βάση τις μετρήσεις του NO2, πληθυσμιακά στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα για τα κρούσματα παιδικού άσθματος, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσες νέες περιπτώσεις άσθματος στις ηλικίες κάτω των 18 ετών μπορούν να αποδοθούν στους ρύπους που εκπέμπουν τα οχήματα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, σε ετήσια βάση το 13% των νέων διαγνώσεων άσθματος στα παιδιά μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι 4 εκατομμύρια παιδιά παθαίνουν ετησίως άσθμα επειδή αναπνέουν μολυσμένο αέρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν 18.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας έως 18 ετών στην Ελλάδα παρουσιάζουν κάθε χρόνο άσθμα. Από αυτά τα κρούσματα, τα 2.600 σχετίζονται με τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου.

Το 68% των κρουσμάτων άσθματος στη χώρα μας καταγράφεται σε αστικές περιοχές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού άσθματος που σχετίζονται με τη ρύπανση των οχημάτων είναι:

Το Κουβέιτ (550 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά)
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (460 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά)
Ο Καναδάς (450 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά).

Η αντίστοιχη αναλογία στη χώρα μας είναι 140 ανά 100.000 παιδιά.

Σε απόλυτους αριθμούς, όμως, τα περισσότερα κρούσματα υπολογίζεται ότι καταγράφονται:

Στην Κίνα (760.000 κρούσματα)
Στην Ινδία (350.000)
Στις ΗΠΑ (240.000)
Στην Ινδονησία (160.000)
Στη Βραζιλία (140.000).

Όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα ο αντίστοιχος υπολογισμός είναι 2.600 περιστατικά παιδικού άσθματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το άσθμα στα παιδιά έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Κατακόρυφη αύξηση, όμως, παρουσιάζει και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή 4,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται πολλά παιδιά που πεθαίνουν πρόωρα από προβλήματα του αναπνευστικού.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ συνιστούν η ετήσια, μέση συγκέντρωση του NO2 να είναι έως 21 μέρη ανά δισεκατομμύριο (40 ug/m3). Ωστόσο οι ειδικοί ζητούν να μειωθεί το όριο αυτό. 

Προβλήθηκε 129 φορές

Νεκρός εν ώρα εργασίας από θερμοπληξία καθαριστής στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Τον θάνατο εν ώρα εργασίας από θερμοπληξία εργαζόμενου στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας καταγγέλλουν οι διοικήσεις του Σωματείου καθαριστών – καθαριστριών Πειραιά και του Συνδικάτου καθαριστών – καθαριστριών Αττικής και περιχώρων.

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στις αποζημιώσεις για τοκετούς και φυσικοθεραπείες

Σύμφωνα με εγκύκλιο από τώρα και στο εξής, ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει κάλυψη σε συγκεκριμένα ποσά για τοκετό που γίνεται σε ιδιωτικά μαιευτήρια, αλλά και για τοκετό στο σπίτι, ενώ αποσαφηνίζονται και τα ποσά που αναλογούν σε κάθε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αυτισμός: Το «λάθος» με τον δείκτη νοημοσύνης θα αφήσει χωρίς αναπηρικό επίδομα χιλιάδες οικογένειες

Αναστάτωση επικρατεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε χιλιάδες οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς η μείωση του κατώτατου ποσοστού αναπηρίας αναμένεται να τις αφήσει χωρίς αναπηρικό επίδομα.