Το ''Ηλιούπολη για όλους'' έχει στη διάθεσή του, το υπό έκδοση βιβλίο του Γιώργου Μπαλτά

«ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ»
“πάντα παρών στη κοινή δράση και το όραμα για ένα καλύτερο κόσμο”.

Μετά από δωρεάν παραχώρηση, για δημοσίευση, αποσπασμάτων του βιβλίου που αναφέρονται στην ιστορία των Δημοτικών εκλογών στην Ηλιούπολη, προχωράμε στη δημοσίευση προσφέροντας στους αναγνώστες μας, μια «γεύση» ιστορίας της πόλης μας!

Οι εκλογές του 1975

1975. Η «Δημοκρατική Αντιχουντική Συνεργασία» με τον Παύλο Πεντάρη

Ας γυρίσουμε λοιπόν στην αρχή της περιόδου, της σχετικά Δημοκρατικής περιόδου που ζούμε μετά την μεταπολίτευση.

Ο Κώστας είναι 15 ετών και η ηλικία του επιτρέπει να «ζει» τα πλούσια πολιτικά γεγονότα. Το οικογενειακό του περιβάλλον τον βοηθάει όχι μόνο να καταλαβαίνει τα γεγονότα αλλά και να συμμετέχει σ αυτά.

Στην Ηλιούπολη, οι Τοπικές Αυτοδιοικητικές Δημοκρατικές δυνάμεις συσπειρώνονται γύρω από τον Παύλο Πεντάρη.

Ο Παύλος Πεντάρης, ενταγμένος στην Ένωση Κέντρου, εκλέχτηκε Δήμαρχος Ηλιούπολης το 1964.

Το 1967 η δικτατορία των Συνταγματαρχών κατήργησε τα εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια και διόρισε Δημάρχους, δικούς της ανθρώπους, ιδεολογικά προσκείμενους στο χουντικό καθεστώς.

Στην Ηλιούπολη, τα πέντε τελευταία χρόνια της δικτατορίας, διορισμένος Δήμαρχος ήταν ο Κώστας Δελλαπόρτας που έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στα Δημοτικά πράγματα της Ηλιούπολης στη διάρκεια της Χούντας αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, επανήλθαν τα αιρετά Δημοτικά Συμβούλια τα οποία λειτούργησαν στοιχειωδώς μέχρι τις Δημοτικές εκλογές του 1975.

Οι πρώτες, μετά τη χούντα, δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου 1975.

Στις εκλογές του 75, σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκαν αρκετές «Δημοκρατικές Συνεργασίες» στις οποίες οι υποψήφιοι εκφράζανε μια αντιδικτατορική συσπείρωση με τη συμμετοχή και των δυνάμεων του ΚΚΕ που έχει ήδη νομιμοποιηθεί.

Στην Ηλιούπολη, ο Παύλος Πεντάρης ενταγμένος ήδη στο ΠΑΣΟΚ συγκροτεί εκλογικό συνδυασμό στα πλαίσια της Δημοκρατικής Αντιχουντικής Συνεργασίας και εκλέχτηκε Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με 52,24%.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών του 75 ήταν η εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος με βάση το οποίο, ο υποψήφιος (δήμαρχος ή κοινοτάρχης) έπρεπε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων ώστε να εκλεγεί. Σε αντίθετη περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή.

Στις εκλογές του 1975 οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό επανεκλέξανε τους καταργημένους από τη Δικτατορία Δημάρχους.

Στην Ηλιούπολη με το συνδυασμό της Δημοκρατικής Αντιχουντικής Συνεργασίας του Παύλου Πεντάρη εκλέχτηκε και ο Δημήτρης Κιντής, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Διοίκησης Παύλου Πεντάρη.

 

 Οι εκλογές του 1978

Τα πρώτα βήματα του Κώστα Κονδύλη δίπλα στο Δημήτρη Κιντή!

Το 1978 ο Παύλος Πεντάρης σχετικά μεγάλος στην ηλικία, αποσύρθηκε από την ενεργό ανάμειξη στα Δημοτικά πράγματα της Ηλιούπολης.

Η Δημοκρατική Αντιχουντική Συνεργασία των εκλογών του 1975 δεν άντεξε και νέες παρατάξεις εμφανίστηκαν.

Επικεφαλής των παρατάξεων οι Χαρίλαος Μηχιώτης, Δημήτρης Κιντής και ο επί Χούντας Δήμαρχος Κωσταντίνος Δελλαπόρτας!

Δήμαρχος Ηλιούπολης εκλέχτηκε ο Δημήτρης Κιντής της Παράταξης «Δημοτική Ενότητα» που εξέφραζε τις θέσεις του ΚΚΕ στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δημήτρης Κιντής υποστηριζόμενος από τις αντιχουντικές πολιτικές δυνάμεις της Ηλιούπολης κέρδισε στο Β’ Γύρο τον Κωνσταντίνο Δελλαπόρτα που υποστηρίχθηκε από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ηλιούπολης.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως στις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής σε όλη την Ελλάδα δύο υποψηφιότητες χουντικών Δημάρχων αναμετριόνταν με Υποψηφιότητες αντιχουντικών χαρακτηριστικών.

Ο χουντικός Δήμαρχος Πειραιά Αριστείδης Σκυλίτσης διεκδικούσε τη Δημαρχία στον Πειραιά από τον Γιώργο Κυριακάκο και ο χουντικός Δήμαρχος Ηλιούπολης Κωσταντίνος Δελαπόρτας διεκδικούσε τη Δημαρχία από τον Δημήτρη Κιντή.

Η παρέμβαση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και της Ελένης Βλάχου για να μην εκλεγούν χουντικοί Δήμαρχοι και τους χρεωθεί η συντηρητική παράταξη, επηρεάσανε αποφασιστικά την μη εκλογή των δύο χουντικών υποψηφίων και θεωρήθηκε τότε μεγάλη Νίκη της Δημοκρατίας.

Για να φτάσει στο Β’ Γύρο ο Δημήτρης Κιντής άφησε πίσω του τον Χαρίλαο Μηχιώτη, γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, επιλογή του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των συνεργασιών του με την λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά.

Έτσι ο Δημήτρης Κιντής διαδέχθηκε στην Δημαρχία τον ιστορικό Δήμαρχο Ηλιούπολης Παύλο Πεντάρη με τον οποίο συνεργάστηκε την τριετία 1976-1978.

Η εκλογή του Δημήτρη Κιντή έφερε στο προσκήνιο των Δημοτικών πραγμάτων της Ηλιούπολης, μια νέα γενιά νέων και κυρίως νεαρών στελεχών της Αριστεράς.

Ανάμεσα σ` αυτούς ξεχωριστή θέση για την «ιδεολογική» του αφοσίωση κατέχει ο νεαρός Κώστας Κονδύλης.

(συνεχίζεται...)

Προβλήθηκε 1553 φορές