Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπενθύμιζε την γεωστρατηγική θέση της χώρας, με το περίφημο «ανήκομεν εις την Δύσιν», για τον πολύ κόσμο ήταν μια ακόμα φράση που είπε ο κατά τους φίλους του, Εθνάρχης.

Και όμως «το ανήκομε εις την Δύσιν» στις μέρες μας παίρνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και θα το βρούμε μπροστά μας, θα το καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο!

Τηρουμένων των αναλογιών η Ηλιούπολη βρίσκεται στην ανάγκη να προσδιορίσει την δική της επιλογή, για ένταξη σε μια ευρύτερη γεωγραφική ενότητα Δήμων, με όμοια οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλοντολογικά, συμφέροντα και ανάγκες.

Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της Ηλιούπολης η οποία δεν φαίνεται να απασχολεί την πόλη, η οποία κινείται προς το μέλλον, αφημένη στον αυτόματο πιλότο, όταν γύρω της συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές.

Ένα ακόμα δείγμα της καταστροφικής, για την Ηλιούπολη δημαρχίας Βαλασόπουλου αλλά και της «φτωχής παρουσίας» των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων.

Η Ηλιούπολη για να χαράξει μια δυναμική αυτοδιοικητική πορεία οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα:

Που ανήκει η Ηλιούπολη;

Υπάρχει τέτοιο ερώτημα; Τι είναι τούτο πάλι;

Προσωπικά απαντώ πως υπάρχει ερώτημα, χωρίς την απάντηση του οποίου η Ηλιούπολη δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες επιδιώξεις της και να βελτιώσει τα ωφελήματά της από μια τέτοια επιλογή .

Προχωράμε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και όπου να ΄ναι θα γίνουν και οι εθνικές εκλογές.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα , προς εκτίμηση , κατάσταση!

Η Ηλιούπολη, για τις εθνικές εκλογές, θα εκλέγει βουλευτές από τον 5ο τομέα που κυρίως θα εκφράζουν τις περιοχές του παραλιακού τόξου ενώ για τις εκλογές για την Περιφέρεια θα εκλέγει περιφερειακούς Συμβούλους από διαφορετική ενότητα Δήμων αυτήν του κεντρικού Τομέα.

Γιατί η Ηλιούπολη αφού εντάχθηκε στο Νότιο Τομέα για τις εθνικές εκλογές δεν έγινε αυτό και για τις Περιφερειακές εκλογές;

Αυτή η διαφοροποίηση έχει ενδιαφέρον μελέτης για την πολιτική ηγεσία της Ηλιούπολης;

Στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνονταν συζητήσεις για την διαχείριση των αστικών σκουπιδιών έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διάθεση χώρου για το ΚΔΑΠ χώρου στο Ελληνικό.

Η Ηλιούπολη δεν συμμετείχε σ αυτή τη κίνηση «κοιτάζοντας» κατά Βύρωνα μεριά ή κατά που θα την «ρίξει » η τύχη της!

Για μια πόλη, τέτοιες επιλογές, επειδή η απόδοσή τους είναι διαχρονικότερη των προσωπικών επιδιώξεων των Αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράγουν απρόβλεπτες δυσκολίες όταν δεν μελετώνται και προετοιμάζονται σωστά .

Αφορμή για ένα τέτοιο προβληματισμό δίνουν οι αναμενόμενες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

«Ακούστηκε» πως στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί χώρος εξυπηρέτησης των συστημάτων διαχείρισης των σκουπιδιών των όμορων Δήμων.

Η Ηλιούπολη μπορεί να μην είναι όμορος Δήμος αλλά σίγουρα η γεωγραφική της θέση της επιτρέπει να διεκδικεί ισότιμη θέση στο θέμα του κόμβου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ξεκινώντας από την συγκεκριμένη περίπτωση του κόμβου διαχείρισης σκουπιδιών, καλό θα ήταν να διερευνηθεί περισσότερο η δυναμική επιδίωξη συνεργασίας της Ηλιούπολης με τους Δήμους του παραλιακού μετώπου .

Προφανώς στη προσέγγιση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθούν οι ανάγκες, τα συμφέροντα και η «πολιτισμική συμπεριφορά» των Δημοτών της Ηλιούπολης.

Δεν είναι χωρίς σημασία, η «αδιερεύνητη» προοπτική για σημαντική οικονομική συμμετοχή των Ηλιουπολιτών στις πολιτιστικές και οικονομικές δραστηριότητες των Δήμων του παραλιακού μετώπου.

Βέβαια το θέμα της συνεργασίας του Δήμου Ηλιούπολης με άλλους Δήμους, μέχρι σήμερα, κινείται στη σφαίρα της γενικότερης και συχνά αφηρημένης έννοιας περί συνεργασίας.

Η Ηλιούπολη, με διάφορους τρόπους παρουσιάζει μια «εγωϊστική» «εγωκεντρική» συμπεριφορά που την έχει φέρει στη τελευταία θέση από τους όμορους Δήμους!

Ακόμα και η συνεργασία με τους Δήμους Αργυρούπολης και Αλίμου για το θέμα των καταπατημένων Οικοπέδων, γίνεται στη βάση μιας «αποστεωμένης» περί συνεργασίας βάση.

Το θέμα πρέπει να απασχολήσει τις Δημοτικές παρατάξεις.

Είναι ένα θέμα που ξεφεύγει από τα πλαίσια των συνήθων άγονων αντιπαραθέσεων και αφορά τους ίδιους τους Δημότες και το μέλλον τους που το πρωί φεύγουν προς την Αθήνα για τις δουλειές του και το απόγευμα φεύγουν προς τα Νότια για την αναψυχή τους!

Σε λίγο θα φεύγουν και για τη δουλειά τους προς τα Νότια προάστια!

 

Γιώργος Μπαλτάς
14.5.2019

Προβλήθηκε 1296 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...