Ας προχωρήσουμε μαζί σε ένα δρόμο ανατροπής

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Μια νέα κίνηση διεκδικεί την ψήφο των κατοίκων της Ηλιούπολης, φιλοδοξώντας να φέρει και μια νέα ανατρεπτική αντίληψη στην πόλη μας.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και έχει την ορμή της νιότης, όπως εκφράζεται και στην μεγάλη παρουσία νέων στο ψηφοδέλτιο και στις γραμμές της.

Ταυτόχρονα όμως συσπειρώνει αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, από το χώρο της αντικαπιταλιστικής και μαχόμενης Αριστεράς, ανένταχτους, κόσμο που έχει πρωτοστατήσει στα κινήματα στην πόλη μας, από την προστασία του βουνού και το ΚΥΤ, μέχρι τον αγώνα και τις συνελεύσεις ενάντια στα χαράτσια, τα μνημόνια και το φασισμό.

Λειτουργεί δημοκρατικά και συλλογικά, απορρίπτοντας αρχηγισμούς, με βάση και την αρχή της εναλλαγής.

Στόχος μας: η συμβολή στη δημιουργία ανατρεπτικού κινήματος στη γειτονιά και ευρύτερα, ως του βασικού μέσου που μπορεί να υψώσει φραγμό στις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές επιλογές της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αλλά και των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων συμφερόντων που υπηρετούν. Μέσα και κυρίως έξω απο το δημοτικό συμβούλιο.

Η δική μας παρέμβαση δεν έχει καμία σχέση με τις γλυκερές υποσχέσεις των άλλων συνδυασμών, τα θλιβερά επαναλαμβανόμενα «θα» παραμονές εκλογών.

Από εμάς θα ακούσεις αλήθειες, έστω και σκληρές. Ο νόμος «Κλεισθένης» για τους δήμους, μετατρέπει την «τοπική αυτοδιοίκηση» ακόμα περισσότερο σε τοπικό κράτος, που γίνεται υπεύθυνο για την είσπραξη νέων φόρων, για την εκμετάλλευση-ιδιωτικοποίηση δημοτικής περιουσίας, για νέα «ανταποδοτικά κριτήρια» για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες (κάρτα πολίτη, ελεγχόμενοι χώροι στάθμευσης επί πληρωμή κλπ) και γενικότερα για την εφαρμογή όλων των νέων αντιδραστικών αλλαγών που θέλουν να εφαρμόσουν σε τοπικό και συνολικό επίπεδο το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ουσιαστικά αλλάζει το τοπίο. Και όλα αυτά για εμάς, χωρίς εμάς! Στο νέο δημοτικό συμβούλιο, με το νέο εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη» ,

θα αναζητούνται οι ευρύτερες συναινέσεις για το πώς θα μας στερήσουν ότι μας ανήκει.

Οι πρόθυμοι της νέας αντιδραστικής συναίνεσης ήδη αποκαλύπτονται…

Μη παραξενεύει κανέναν Ηλιουπολίτη και καμία Ηλιουπολίτισσα η σύγκλιση θέσεων των περισσοτέρων δημοτικών παρατάξεων, παλαιών και «νέων», που προήλθαν απο τις ήδη υπάρχουσες, σε μια σειρά ζητήματα.

Αν κάποιος/α ρίξει μια προσεκτική ματιά στα προγράμματα, στις διακηρύξεις και στις συνεντεύξεις των κυριάρχων δημοτικών παρατάξεων του δήμου μας θα δει θέσεις που υποκρύπτουν νέα βάρη για τους πολίτες ή δίνουν μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης που καμιά σχέση δεν έχει με αυτό που ζούμε.

Δεν είμαστε Ζυρίχη των νοτίων προαστίων(!) όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο νυν δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος και πως θα μπορούσαμε άλλωστε, όταν επί δημαρχίας του, κάθετι που αφορά τον πολίτη της Ηλιούπολης υποβαθμίστηκε.

Σχολικά συγκροτήματα με τεράστια κτιριακά προβλήματα, κέντρο υγείας που δεν είναι ικανό να παρέχει επαρκή πρωτοβάθμια υγεία, πεζοδρόμια σπασμένα, που εμποδίζουν τη διέλευση και την κάνουν απαγορευτική ειδικά στους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, πάρκα εγκαταλελειμένα με τα χόρτα να έχουν φτάσει στο ύψος των ανθρώπων,τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα , δημοτική συγκοινωνία σε τραγική κατάσταση κλπ.

Αντ’ αυτού νομίζει πως με έργα βιτρίνας την τελευταία στιγμή και δημοψήφισμα για δωρεάν wi-fi σε περιοχές του Δήμου, θα «ρεφάρει» για όλα όσα δεν έχει κάνει.

Αλλά και οι διακυρήξεις του για τη νέα τετραετία δεν απέχουν και πολύ.

Δημόσια έργα με κατατμήσεις του συνολικού έργου για απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες - με υποβάθμιση σε εποπτικό ρόλο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ( συνέντευξη στο «Κόντρα»), θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης γύρω απο το μετρό (με αντίτιμο κύριε Δήμαρχε;), ενώ αναδεικνύει σε ζήτημα «ζωής και θανάτου» για τον ίδιο (όπως ανέφερε), το πέρασμα της αστικής σήραγγας στον Υμμητό ως κομμάτι της «ανάπτυξης» της περιοχής.

Μιας σήραγγας που θα οδηγήσει σε «ξεκοίλιασμα» του Υμηττού και σε πλήγμα στο πράσινο, σχέδιο που ναυάγησε με αγώνες των κατοίκων της περιοχής πριν χρόνια.

Πρόκειται για μια επιλογή που σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία μιας κλειστής τσιμεντούπολης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Αν και δεν ομολογείται πρέπει να αναμένουμε και την αναβάθμιση του ΚΥΤ για την υποστήριξη του ενεργοβόρου «Λας Βέγκας» στο Ελληνικό.

Τεράστια είναι η ευθύνη του Β. Βαλασόπουλου (και των άλλων συστημικών παρατάξεων) και στο ζήτημα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας στην Ηλιούπολη, η οποία εν μια νυκτί πέρασε στα χέρια του ΕΤΑΔ, με τη δημοτική αρχή να αποκρύβει το σκάνδαλο, να μην κινητοποιεί τον κόσμο, ενώ οι μεταγενέστερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν διασφαλίζουν μια αγωνιστική και νικηφόρα απάντηση.

Τα ίδια κι ακόμα περισσότερα συναντούμε και στις διακυρήξεις των υπολοίπων συνδυασμών.

Ο Γ. Χατζηδάκης πριμοδοτεί τις «λευκές νύχτες», έναν θεσμό που χτυπάει βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα, με υπερωρίες τα βράδια , καταπατώντας το 8ωρο εργασίας.

Ή την λειτουργία ΑΤΜ πιστοποιητικών τα οποία θα πληρώνει ο δημότης για να τα εκδώσει, την στιγμή που μπορούν να παρέχονται δωρεάν απο τις υπηρεσίες του Δήμου. Χωρίς φυσικά να μιλάει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο Χρ. Κοκοτίνης της κυβερνητικής παράταξης μιλά στο πρόγραμμά του για τις «έξυπνες πόλεις».

Η «έξυπνη πόλη» αφορά σε επενδύσεις στα κύρια δίκτυα (όπως μεταφορών, απορριμμάτων, φωτισμού και ενέργειας), ανοίγοντας μια τεράστια αγορά με πολλά κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολόκληροι τομείς των δήμων περνούν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα με συμβάσεις δεκαετιών, στερώντας από τους δήμους και τη δυνατότητα απόκτησης τεχνογνωσίας αλλά και διατήρησης θέσεων εργασίας.

Για τους υποψηφίους Γ. Αραμπατζή και Τ. Ευσταθίου τι να πούμε;

Ίσως όταν τελειώσουν με τα «πήγαινε-έλα» στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από τα γραφεία τους, τους καλούμε να ανακοινώσουν και δημόσια το πρόγραμμα τους για την πόλη, αν και νομίζουμε πως δεν διαφέρει πολύ από των ομοϊδεατών τους στις υπόλοιπες πόλεις.

Οι «Συνεργοί με την Ηλιούπολη» αναδεικνύουν τα θετικά του «Κλεισθένη» και σημειώνουν την ανάγκη «σύγκλησης με μόνο όρο το συμφέρον της πόλης», κάτι όμως που εύκολα μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση με διαχειριστικές λογικές.

Εξάλλου «η πόλη» δεν έχει ένα συμφέρον, αλλά υπάρχουν οι ανάγκες των πολλών και τα συμφέροντα του κεφαλαίου που συγκρούονται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά το αγωνιστικό δυναμικό που εκφράζει, παραμένει εγκλωβισμένη στη λογική της διαμαρτυρίας και της κομματικής περιχαράκωσης, του «να βγουν συμπεράσματα» κυρίως για εκλογική χρήση. Δεν συμβάλλει έτσι στη δημιουργία μαζικού ενωτικού κινήματος με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία έμεινε στις όποιες προεκλογικές διακηρύξεις, χωρίς αυτές να μετατραπούν σε μαζική παρέμβαση.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό την Διακήρυξή της και τους στόχους πάλης που υποστηρίζει.

Με δυο κουβέντες αγωνιζόμαστε για μια πόλη και μια κοινωνία με βάση τις ανάγκες μας, τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας, με όλα τα σύγχρονα δικαιώματα σε εργασία, παιδεία, υγεία, πολιτισμό, περιβάλλον, απελευθερωμένη από τα δεσμά της λογικής «όλα για το κέρδος», όλα για το κεφάλαιο, που υπηρετούν κυβερνήσεις και ΕΕ.

Όμορφη πόλη για μας είναι μια πόλη καθαρή από φτώχεια, ανεργία, μνημόνια, αυταρχισμό, σκουπίδια, ρατσισμό και φασισμό.

Σας καλούμε να υπερψηφίσετε την αριστερή ανατρεπτική κίνηση Μαχόμενη Ηλιούπολη για να:

· Παλέψουμε και για τα «μικρά» και για τα «μεγάλα» προβλήματα για ζωή και όχι επιβίωση.

· Για να ακουστεί μια αριστερή και ανατρεπτική φωνή στην Ηλιούπολη.

· Για να υπάρξει μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

· Για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του κινήματος, στην αυτοοργάνωση των κατοίκων, με ανοικτές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα σε κάθε γειτονιά, ενάντια στις λογικές διαχείρισης εντός του ασφυκτικού πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής.

Ας προχωρήσουμε μαζί να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο.

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)
https://maxome-ilioupoli.blogspot.com/
fb.me/MAXomeniIlioupoli
[email protected] 

Προβλήθηκε 614 φορές