Στις 25 Μαΐου 2014 εκλέξαμε το Δημοτικό Συμβούλιο και του αναθέσαμε τη Διοίκηση του Δήμου μέχρι στις 31 Αυγούστου 2019.

Πέντε χρόνια αργότερα και μπροστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, με πλούσια πολιτική εμπειρία από τη τελευταία πενταετία, καλούμαστε να επιλέξουμε το νέο Συμβούλιο το Νέο Δήμαρχο που θα αναλάβει τη Διοίκηση για τέσσερα χρόνια από την 1η Σεπτέμβρη 2019.

Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε 8 παρατάξεις με 8 υποψηφίους Δημάρχους!

Από τους 8 διεκδικητές του Δημαρχιακού θώκου της προηγούμενης περιόδου απουσιάζουν τρεις.

Απουσιάζουν ο κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος και η Κα Αργυρώ Πίκουλα.

Όλοι τους αξιόλογοι συμπολίτες μας, με μεγάλη συνεισφορά στα κοινά της Ηλιούπολης.

Σήμερα το περιβάλλον άλλαξε! Το δημοψήφισμα του 2015 και όσα ακολούθησαν, διαμόρφωσαν νέες συνθήκες, νέο πολιτικό περιβάλλον.

Το σύστημα της απλής αναλογικής που για πρώτη φορά εφαρμόζεται και καθόλου δεν πιστεύει ο απερχόμενος κ. Βαλασόπουλος, επιβάλλει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη ψήφο της πρώτης Κυριακής οπότε και εκλέγονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναλογικά!

Συνολικά εφέτος, με την απλή αναλογική, εννέα (9) Δημοτικές παρατάξεις, μία περισσότερες από το 2014, διεκδικούν την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι πέντε (5) παρατάξεις που συνεχίζουν προτείνουν υποψηφίους Δημάρχους τους : Βασίλη Βαλασόπουλο, Χρήστο Κοκοτίνη, Αναστασία Τσατσούλη, Τάσο Ευσταθίου και Γιώργο Σόφη.

Και οι 5 διεκδικούν τη Δημαρχία και τη παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο για τρίτη συνεχόμενη περίοδο. Είναι γνωστοί στην Ηλιούπολη για όσα υποσχέθηκαν να κάνουν και δεν έκαναν! Η «8ετία τους» αποκαλύπτει και προδιαγράφει τις δυνατότητές τους!

Στη πολιτική όμως τα πράγματα χρειάζονται ανανέωση με ταυτόχρονη διασφάλιση της εμπειρίας και της γνώσης!

Η «φύση της πολιτικής» λειτούργησε και δημιουργήθηκαν 4 νέες παρατάξεις.

Οι «Συνεργοί με την Ηλιούπολη» έχουν παρουσία στην Ηλιούπολη και προετοιμάζονταν από πολύ καιρό. Άξονας της παρουσίας τους η «κινηματική αριστερά»!

Η «Μαχόμενη Ηλιούπολη» με τον κ. Μανιάτη εμφανίστηκαν σχετικά τελευταία και παρουσιάζονται ως μια αντιμνημονιακή πρόταση, στο Α΄ βαθμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η νέα παράταξη «Η πόλη που θέλω» με τον κ. Αραμπατζή ιδιαίτερα γνωστό στα Δημοτικά πράγματα της Ηλιούπολης !

Πραγματικά νέο, ελπιδοφόρα έκπληξη, αποτέλεσε η Παράταξη «Ηλιουπόλοι Μαζί –ΕΝΑΚ», με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Γιώργο Χατζηδάκη τον ισχυρότερο Αντιδήμαρχο της τελευταίας 8ετίας.

Ο Γιώργος Χατζηδάκης με την ισχυρότατη ομάδα στελεχών της παράταξης του κ. Βαλασόπουλου αποχώρησαν από τη παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» και «τάραξαν το βάλτο» που είχε «κολλήσει» το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης τα τελευταία 5 χρόνια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τη δεύτερη πενταετία Βαλασόπουλου διακρίθηκε για την αυταρχικότητα του Δημάρχου και για την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της παράταξης του κ. Χρήστου Κοκοτίνη να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο και να αποτρέψει την διολίσθηση σε αυταρχικές και καθεστωτικές συμπεριφορές!

Σ' αυτό συμφωνούν όλοι!!

Σε αυτή τη πενταετία 2014 - 2019 δεν είχαμε μόνο ένα αυταρχικό Δήμαρχο. Αυτό το ξέραμε από τη πρώτη θητεία του το 2010 -2014 και αποδείχτηκε στις εκλογές του 2014 όταν «κέρδισε» τη δεύτερη θητεία του με 380 μόνο ψήφους!

Σ' αυτή τη πενταετία 2014-2019 η ατυχία της Ηλιούπολης σημαδεύτηκε και από μια αδύναμη, μια ανίκανη, μια ανύπαρκτη αξιωματική αντιπολίτευση, με πρώτη της αποτυχία, την αδυναμία της να κερδίσει για 380 ψήφους τις εκλογές του 2014 τότε που όλα ήταν τόσο ευνοϊκά.

Ένας κακός Δήμαρχος και μια ανύπαρκτη αξιωματική αντιπολίτευση!

Ο χειρότερος συνδυασμός για μια πόλη!

Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε αποδεδειγμένο έλλειμμα Δημοκρατικής λειτουργίας, με εμφανή τα σημάδια καθεστωτικής λειτουργίας του ίδιου του Δημάρχου και τη περιθωριοποίηση του λαϊκού παράγοντα!

Η καθεστωτική λειτουργία του Δημάρχου, με έκδηλες «έκνομες» ενέργειες και κακοδιαχείρισης, «σιωπούσης», αν όχι, και «συνεργαζόμενης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε την «έκρηξη» της βασικής ομάδας στελεχών του κ. Βαλασόπουλου που συσπειρωμένοι γύρω από τον Γιώργο Χατζηδάκη προχώρησαν σε απόσχιση και δημιουργία της νέας παράταξης «Ηλιουπόλοι Μαζί»!

Η ανεξαρτητοποίηση της ομάδας του Γιώργου Χατζηδάκη, και οι καταγγελίες του καθόρισαν και το κεντρικό «διακύβευμα», έβαλε την ατζέντα των εκλογών, αναδεικνύοντας το έλλειμμα Δημοκρατίας και τη καθεστωτική λειτουργία του απερχόμενου Δημάρχου !

Ο Γιώργος Χατζηδάκης «κάλυψε» το θεσμικό κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Δεν είναι τυχαίο πως η Παράταξη του κ. Κοκοτίνη δεν μιλάει για την χειρότερη Δημαρχιακή περίοδο, πετάει τη μπάλα στο γήπεδο της «επόμενης τετραετίας» και μιλάει με «Θεολογική καλοσύνη» για το «πρόγραμμά» της!

- Ο απερχόμενος Δήμαρχος, από τη μεριά του συγκεντρώνει τη προσοχή της προεκλογικής του καμπάνιας, σε ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ της Κεντρικής κυβέρνησης για το 2035 και μετά!

Δεν μιλάει καθόλου για επιτεύγματα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την αναγκαία συμμετοχή των πολιτών στα προβλήματα της πόλης, αποτέλεσμα της αμφίδρομης ενημέρωσης, τουλάχιστον για τα αυτονόητα, τη καθημερινότητα του πολίτη!

- Προχωράει σε συζητήσεις, πίσω από κλειστές πόρτες με την ΕΤΑΔ για την Δημόσια περιουσία που καταλήξανε στο ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ της Δημαρχίας του και το κρύβει για να περάσουν οι εκλογές ! Είναι πλέον ή βέβαιο πως με το κ. Βαλασόπουλο η υπόθεση της Δημοτικής Περιουσίας χάνεται .

-Προχωράει στη προβολή μιας «εικονικής πραγματικότητας» ανύπαρκτων έργων, αποκρύπτοντας την μεγάλη αδυναμία του να Διοικήσει να Οργανώσει και να Εμπνεύσει ανθρώπους!

Διαλύεται η Παράταξή του χάνοντας τα βασικότερα στελέχη του.

Δεν έχει ένα καλό λόγο να πει για τις ικανότητες και την συμμετοχή των στελεχών του στη διαμόρφωση της συλλογικής δράσης της παράταξης του, που τη χρησιμοποιεί σαν διακοσμητική «γλάστρα» του!

Δεν έχει κουβέντα να πει, για τη δημιουργική συμβολή των στελεχών και των εργαζόμενων των υπηρεσιών του Δήμου και το βαθμό επαγγελματικής τους βελτίωσης που πέτυχε!

Μέσα σ αυτό το περιβάλλον, ο Γιώργος Χατζηδάκης προβάλει ως η μόνη πρόταση που μπορεί να ανατρέψει τη καθεστωτική πολιτική που ακολουθεί ο απερχόμενος Δήμαρχος!

Ο επόμενος Δήμαρχος, ο Γιώργος Χατζηδάκης, έχει ένα μεγάλο έργο μπροστά του.

Να αποκαταστήσει τη «πολιτική σύνδεση» Διοίκησης του Δήμου με τους πολίτες!

Να αποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα από ένα υπεύθυνο δημοκρατικό πολιτικό διάλογο συνδεδεμένο με την κοινωνία όπως απαιτεί και η απλή αναλογική!

Ο διάλογος αυτός απαιτεί ανθρώπους με γνώση, με εμπειρία, με πίστη στην απλή αναλογική και έμπρακτα δείγματα όπως αυτό που ο Γιώργος Χατζηδάκης πέτυχε και προεκλογικά!

Η συγκρότηση της παράταξης «Ηλιουπόλοι Μαζί –ΕΝΑΚ» μιας πλατιάς συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων της Ηλιούπολης αλλά και προσωπικοτήτων όπως ο Κώστας Σεφτελής, ο Σταύρος Γεωργάκης, ο Θάνος Κατσώνης, καθόλου εύκολο έργο δεν ήταν και όμως έγινε!

Έγινε, χάρις στην πολιτική επιλογή, την πίστη του Γιώργου Χατζηδάκη στο δημιουργικό αποτέλεσμα της σύνθεσης, της σύγκλισης, και της συλλογικής προσπάθειας των πολιτών!

Η Κυριακή 26 Μαΐου 2019 είναι κοντά!

Η Ηλιούπολη γυρίζει σελίδα!

 

Γιώργος Μπαλτάς
Ηλιούπολη 23- 5- 2019

 

Προβλήθηκε 1410 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...